The Saboteur

Ο ήρωας του παιχνιδιού είναι ο shean! Ένας πρώην ταχυδρόμος στην Γαλλία του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου κατά την Κυβέρνηση Χίτλερ! Αυτό σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο χαρακτήρα του και την οικεία φάτσα του θα σας κάνει να δεθείτε μαζί του! Είναι απλός άνθρωπος! Σύγχρονος για την εποχή του και επαναστατικός ταιριάζει με το κλίμα του παιχνιδιού! Έτσι η πρώτη εντύπωση που προκαλεί το παιχνίδι είναι θετική! Είναι όμως αυτό και το αποτέλεσμα?

Αρχίζοντας όμως να παίζεται και να μπαίνετε όλο και περισσότερο στο ρολο τα μειονεκτήματα αρχίζουν! Αρχικά το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η ασπρόμαυρη
ατμόσφαιρα! Λίγες πινελιές χρωμάτων υπάρχουν κυρίως σε φωτισμένα παράθυρα και φυσικά στο αίμα! Το χρώμα επανέρχεται όσο κατακτάται περιοχές και “ξεπαστρεφετε” τους Nazi!

Aσπρο-Μαυρο

Στην πραγματικότητα το παιχνίδι δεν διαδραματίζεται μονο στην παρακμασμένη Γαλλία! Θα κληθείτε συχνά να ταξιδέψετε και ως τα σύνορα της Γερμανίας και να εισβάλετε σε Γερμανικές Πολεμικές βάσεις! Το παιχνίδι σας εισάγει στο ρολο γρήγορα χωρίς περιστροφές και καθυστερήσεις! Δουλεύει σαν free roam όμως πραγματικά θα δυσκολευτείτε να το καταλάβετε! Πηγαίνετε μονοι σας να δεχτείτε την αποστολή με τη χρήση και των αυτοκινήτων τα οποια παρουσιάζουν και αυτά προβλήματα! Οι ζημιες που υφίστανται είναι ανύπαρκτες! Εκτος αυτού υπάρχουν 3 μονο διαφορετικά μοντέλου αν δεν συμπεριλάβουμε τα στρατιωτικά!

Οι προσπάθειες που κάνει το παιχνίδι να μοιάσει με αλλα όπως το GTA και GODFATHER η MAFIA είναι απελπιστικές! Τα προβλήματα είναι παρα πολλά ενώ υπάρχει πλήρης απουσία δευτερευουσών αποστολων! Και δεν είναι μονο αυτό! Αν μπείτε σε ένα χώρο όπου υπάρχει κέρσορας για να κάνετε την αποστολή σας, πχ αν μπείτε σε μια αποθήκη, στη συνεχεια δεν μπορείτε να εξέλθετε αν δεν δεχτείτε την αποστολή σας! Ευτυχώς στη μάχη τα προβλήματα είναι λιγότερα! Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν! Οι διαμάχες σας με τους Nazi είναι έντονες και γρήγορες! Το AI των στρατιωτών είναι καλο ενώ η ποικιλία των οπλων μεγάλη! Ακόμη και οι melee επιθέσεις είναι προσεγμένες ενώ πολλές φορες προωθείται και το stealth. Δυστυχώς
το σύστημα κάλυψης αν απουσίαζε πλήρως το παιχνίδι θα ήταν πολύ καλύτερο! Εκτος από το ότι είναι αισχρό δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κουμπί για την διαδικασία αυτή! Απλώς ακουμπάτε στον τοίχο…κάτι που θα σας καθυστερήσει πολλές φορες!

 

 

 

Deja Vu
Όσο για τα γραφικά του παιχνιδιού δεν είναι και τόσο προσεγμένα! Μάλλον επαναλαμβανόμενα! Θα δείτε πολλές φορες τα ίδια τοπια! Γενικά επικρατεί το φαινόμενο deja Vu! “Κάπου το έχω ξαναδεί αυτό το σπίτι”, “κάτι μου θυμίζει αυτός ο τύπος”, “έχω ξαναπεράσει από αυτόν τον δρόμο”! Το motion capture του παιχνιδιού είναι επίσης κακό! Τα animations πολύ λίγα ενώ αν και το αντί aliazing είναι παρα πολύ καλο οι λεπτομέρειες ,ακόμη και στα cutscenes, είναι ελάχιστες! Το βασικό μέρος του παιχνιδιού, οι εκρήξεις δηλαδή που συνοδεύουν το τέλος σχεδόν όλων των “αποτολων”, είναι υποβαθμισμένες! Μοιάζουν με αντίστοιχες του PlayStation2(και του Wii-κακια).

Γενικά το παιχνίδι έχει το στοιχειο της επανάληψης! Το σκαρφάλωμα των κτιρίων για να φτάσετε στις στέγες είναι και άχρηστο και βαρετό! Ο χαρακτήρας είναι βαρύς και όλες οι περιοχές είναι ίδιες για σκαρφάλωμα! Παντού υπάρχει εκείνο το συγκεκριμένο μπαλκόνι, εκείνο το παράθυρο, εκείνο το πεζούλι! Ίδιο μοτίβο! Επίσης οι κύριοι χαρακτήρες δεν θα μπορέσουν ποτε να σας τραβήξουν την προσοχή! Όλα τα πρόσωπα που θεωρούνται σημαντικά για το Ιρλανδό ήρωα είναι εντελώς προβλέψιμα και τόσο απρόσωπα που ακόμη και μετά το θάνατο του καλύτερου φίλου του Sean δεν θα νιώσετε την παραμικρή συγκίνηση! Ούτε όμως θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην ιστορία. Η πλοκή θα συνεχιστεί κανονικά όπως και οι apostles σας που ακολουθούν απλώς μια γραμμή. Σκοπός είναι πάντα να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο Nazi η να καταστρέψετε ένα έγγραφο. Επίσης αντέχετε υπεροβολικά πολλές σφαίρες και είναι θέμα χρόνου να τελειώσετε την αποστολή. Έτσι το παιχνίδι χάνει το ανταγωνισμό που θα έπρεπε να προσφέρει! Ευτυχώς όμως στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα που παραμένουν ανέπαφα!

Ίσως η μεγαλύτερη ειρωνεία του παιχνιδιού είναι το ότι τα ασπρόμαυρα γραφικά δείχνουν πολύ καλύτερα από τα χρωματιστά! Για να συνοψίσουμε είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι που με λίγο παραπάνω προσοχή ίσως να ήταν καλύτερο! Δεν είναι και η καλύτερη προσπάθεια δημιουργιας sanbox παιχνιδιού αλλα απλά μια καλή αγορά!

Γραφικα: 7
Gameplay: 6
Ηχος: 8
Διαρκεια: 7
[rating:7/10]