Splinter Cell: Conviction

Μετά απο συνεχείς καθυστερήσεις, ολοένα και περισσότερες αλλαγές, το πέμπτο μέρος της δημοφιλής σειράς Splinter Cell, είναι πλέον κοντά μας για το XBOX360, αλλά και για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Η σειρά Splinter Cell, είναι πραγματικά απο τις αγαπημένες μου, και όσο και αν δύσκολο μου φαίνεται να μείνω αντικειμενικός, θα το κάνω.

Η ιστορία του παιχνιδιού συνεχίζεται ακριβώς εκεί που ολοκληρώθηκε στο Splinter Cell:Double Agent. Εκεί λοιπόν εσείς, με την συνεργάτιδά σας Grim, και ο σκοπός είναι ένας. Να σκοτώσετε αυτούς που δολοφόνησαν την κόρη σας, και ετοιμάζουν τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Κατα την διάρκεια του παιχνιδιού, θα δείτε πολλά Flashbacks απο το παρελθόν, και σε πολλά απο αυτά θα χρειαστεί να κάνετε και αποστολές!!Πέρα απο τα Flashbacks, στο παιχνίδι θα συναντήσετε και πολλά Flashforwards(δηλαδή να ταξιδέψετε στο μέλλον), κυρίως για γεγονότα που θα γίνουν σε λίγες ώρες ή μέρες. Η υπόθεση γενικά είναι γεμάτη με ανατροπές, αλλά δεν θα μπω στην θέση να σας τροφοδοτήσω με Spoilers, μιας και είναι τόσο συγκλονιστικές που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Ο Sam Ficher ήταν ανέκαθεν λάτρης των Gadgets. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λοίπουν και απο το Conviction. Κύριο Gadget είναι τα σουπερ-ουάου κιάλια σας, τα οποία όχι μόνο σας επιτρέπουν να δειτε σε μακρινές αποστάσεις, αλλά και μέσα απο αντικείμενα και τοίχους, προϊδεάζοντας σας για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια, και να καταστρώσετε κάποιο σχέδιο. Και αν νομίζετε πως τελειώσαμε εδώ, να σας πληροφορήσω πως ο Sam Ficher κατέχει και χειροβομβίδες, κάμερες που τις βάζετε στους τοίχους, νάρκες με τηλεχειρισμό και ένας θεός ξέρει τί άλλο θα προκύψει στην συνέχεια!

Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι η δυνατότητα στο να δράσης στην κάθε περίσταση είναι απολύτως ελεύθερη, χωρίς σχεδόν κανένα περιορισμό. Μπορείτε να καθαρίσετε τους φρουρούς αθόρυβα ή να κάνετε ένα δυνατό ντου και να τους πετσοκόψετε. Τρόποι καθαρισμών των εχθρών πολλοί. Μπορείτε απλά να το σκοτώσετε με το όπλο σας ή να τον πετάξετε απο ένα παράθυρο (ή κάτι παρόμοιο τεσπα), ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεστε.

Μία αρκετά ωραία προσθήκη είναι η δυνατότητα χρήσης ενός μικρού καθρεφτάκι. Με αυτό το καθρεπτάκι λοιπόν, μπορείτε να ρίχνετε τακτικές ματιές για το τι συμβαίνει πίσω σας ή ακόμη καλύτερα να κόψετε κίνηση στο επόμενο δωμάτιο.

 

Ένα όμως αρνητικό στοιχείο που χτυπάει, είναι η τεχνιτή νοημοσύνη των αντιπάλων. Μα καλά, προσλαμβάνουν τυφλούς για φρουρούς;; Αν δεν πλησιάσεις στα 10 μέτρα δεν πρόκειται να γίνεις αντιληπτός, όπως επίσης και αν πυροβολήσεις έναν με όπλο που έχει ενσωματωμένο σιγαστήρα, θα γίνεις μεν αντιληπτός, αλλά συνήθως μόνο για αυτόν!! Οι υπόλοιποι φρουροί θα συνεχίσουν κανονικά να περιπολούν.

Οι ανακρίσεις στο παιχνίδι είναι τρομερές, και ίσως το καλύτερο μέρος του, αλλά θα μπορούσε να είχε περισσότερο βάθος. Κάθε λίγο, θα βρίσκετε και έναν τρομοκράτη, τον οποίο θα το χτυπάτε μέχρι τέλους, με γροθιές κλωτσιές, σε τοίχους καθρέπτες, καρέκλες, τραπέζια κ.α. Ενώ στο τέλος θα τα ξεράσει όλα (δεν έχει και άλλη επιλογη βλέπετε).

Multiplayer

Καταρχήν υπάρχει ένα Co-op mode (Prologue), όπου χειρίζεστε δύο πράκτορες, τον Archer και τον Kestrel, οι οποίοι δουλεύουν για διαφορετικές οργανώσεις κι εργάζονται μαζί για την επίτευξη διάφορων στόχων, σε διάφορες πίστες, παρόμοιες με αυτές του offline. Στο “Hunter” θα πρέπει να σκοτώσετε όλους τους εχθρούς που θα βρείτε στην περιοχή, ενώ στο “Face Off” θα παίζουν δύο παίκτες τόσο αντιμέτωποι μεταξύ τους, όσο αντιμέτωποι και με τους εχθρούς. Τέλος υπαρχει και ένα Stealth Mode, στο οποίο κάνετε μόνο stealth κινήσεις. Αυτά για το offline, ενώ το Online δεν είχα την τύχη να το δοκιμάσω μιας και επίσημα η Microsoft δεν υποστιρίζει Live εδώ…

Graphics

Τα γραφικά του Conviction είναι εκπληκτικά. Η μηχανή γραφικών ονομάζεται LEAD και είναι μία παραλλαγή της Unreal Engine. Τα μοντέλα χαρακτήρων είναι αρκετά καλά, ενώ τα περιβάλλοντα είναι αρκετά καλά φτιαγμένα. Το Animation δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως το Framerate είναι απο… άλλο ανέκδοτο..

Επίλογος

Γενικά το Conviction είναι ένας άρτιος τίτλος. Παρά την μέτρια διάρκειά του, που κυμαίνεται απο 8 εως 10 ώρες, είναι ένα παιχνίδι που είναι αμαρτία να λείπει απο την συλλογή σας.

Δημήτρης "Mondlas" Βαγγελής

Συντάκτης και συντονιστής των forum του XGamers.gr. Ειδικότητά μου το θάψιμο των παιχνιδιών στα ακαταμάχητα reviews μου :)