Super Mario Galaxy 2

Πολλοί νομίζουν ότι το Super Mario Galaxy 2 είναι απλώς μία απο τα ίδια. Απλά περισσότερα επίπεδα. Κάτι σαν DLC ένα πράμα, το οποίο όμως πωλείται σε κανονική τιμή και δισκάκι. Το Galaxy 2 όμως δεν είναι απλώς ένα sequel ενός πετυχημένου παιχνιδιού. Είναι Sequel, που αναμυγνοίει τις πρωτότυπες ιδέες του πρώτου μέρους, τους έξυπνους μηχανισμούς των κλασσικών Mario games αλλά πάνω απ’ όλα την μαγεία που χαρίζει κάθε παιχνίδι του Miyamoto-San μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση του Galaxy 2 στην Ε3 του 2009 μόνο αναμενόμενη δεν ήταν. Κανεις δεν θα περίμενε πως θα υπήρχε κάποιο καθαρό Sequel ενός 3D Mario Game. Αλλά πλέον το Galaxy είναι γεγονός, για την αγορά της Αμερικής τουλάχιστον, ενώ αναμένεται στις 11 Ιουνίου και στην Γηραιά Ήπειρο.

Το Super Mario Galaxy 2, τοποθετείται χρονολογικά ακριβώς μετά το τέλος του Super Mario Galaxy. Ο Bowser επιστρέφει για να.. κλέψει την Peach. Όμως αυτή τη φορά πιο δυνατός απο ποτέ, αφού φαίνεται να βρήκε το μυστικό του… μανηταριού, και πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, όπως τον Bowser που γνωρίσαμε και στο -επικό- Yoshi’s Island για GBA και SNES.

Gameplay

Το Super Mario Galaxy 2, φαίνεται να έχει επηρεαστεί πολύ απο το New Super Mario Bros.Wii που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, μια και αρκετά επίπεδα είναι σε pseudo-2D. Με το προηγούμενο όρο εννούμε πως, παρόλο που οι χαρακτήρες, τα αντικείμενα, γενικότερα οι πίστες αποτελούνται απο 3 διαστάσεις, η κίνηση είναι περιορισμένη στις δύο. Σαν να μήν έφτανε μόνο αυτό, το SMG2, εισάγει και στοιχεία απο τα προηγούμενα παιχνίδια, όπως για παράδειγμα η κινούμενη πλατρφόρμα (ναι αυτή που όταν την ακουμπήσεις ακολουθεί ένα μονοπάτι και πρέπει να την ακολουθείς στον περιορισμένο χώρο που έχεις). Η σημαντικότερη όμως καινοτομία, δεν είναι άλλη, απο τον πράσινο φίλο μας, ο οποίος μας έχει συντροφεύσει σε κάθε δισδιάστατη κυκλοφορία. Και όπως καταλάβατε, αυτός είναι ο Yoshi! Ο Yoshi έχει μία πληθώρα απο δυνάμεις τις οποίες θα αναλύσουμε στην συνέχεια του Review.

Όλα ξεκινάν με το γράμμα της Peach, η οποία καλεί τον ήρωα στο παλάτι. Φτάνοντας στο παλάτι λοιπόν, ο Mario βλέπει τον Bowser να έχει κάνει κατάληψη ολόκληρη την περιοχή του παλατιού. Η αποικόνηση του τεράστιου Bowser, είναι ένα δείγμα της κλίμακας του παιχνιδιού. Για να μην πολυλογώ, ο Bowser κλέβει την “special one” -όπως αναφέρεται η Peach στο παιχνίδι-, και ο ήρωάς μας είναι διατεθιμένος να κάνει τα πάντα για να την σώσει.

 

Μία ακόμη σαφή επιρροή του NSMBWii είναι αυτή της μετακίνησης απο πλανήτη σε πλανήτη. Ο Miyamoto θέλοντας να μην αποσπάσει τον παίκτη απο την ιστορία και την δράση, αποφάσισε να μην υπάρχει το παρατηρητήριο-hub αλλά ένα διαστημόπλοιο με σχήμο το.. κεφάλι του Mario! Το λεγόμενο λοιπόν “FaceShip” τροφοδοτείται απο Stars, και όταν κερδίσετε ένα Power Star, επιτρέπει το άνοιγμα ενός Portal για το πέρασμα στον επόμενο κόσμο. Ναι, τα επίπεδα του Super Mario Galaxy 2 είναι χωρισμένα σε κόσμους αγνώστου αριθμού προς το παρών, μιας και την στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές βρισκόμαστε στον τρίτο προς τέταρτο κόσμο. Οι κόσμοι είναι αρκετά μεγάλοι, και παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ποικιλία.

Πέρα απο αυτά, τα νέα Power-ups του παιχνιδιού είναι ιδανικά και δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Δεν θα ήταν υπερβολικό να αναφέρουμε ότι τα νέα “μανητάρια” είναι ίσως τα πιο ωραία που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πέρα απο τα κλασσικά όπως φωτιά, 1up, πάγος και επιπλέον ζωή, υπάρχουν και πρωτοεμφανιζόμενες δυνάμεις. Η πρώτη απο αυτή είναι ο Rock Mario, με το οποίο ο ήρωάς μας μπορεί να μετατραπεί σε μπάλα και να τα ισοπεδώσει όλα στο πέρασμά του. Το δεύτερο και τελευταίο είναι ο Cloud Mario, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει προσωρινά συννεφάκια στα οποία μπορείς να πατάς. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως επιστρέφουν και τα παλιά κουστούμια όπως η στολή μέλισσας.
Δεν θα μπορούσε όμως μόνο ο Mario να έχει Power-ups. Η εμφάνιση του μεταφορικού μέσου Yoshi, έφερε στο προσκήνιο νέες καινοτομίες. Πλεόν, ο Yoshi είναι ικανός να τρώει φρούτα τα οποία είτε θα του επιτρέπουν να τρέχει πολύ γρήγορα ακόμη και σε κάθετες επιφάνειες, είτε θα του επιτρέπουν να αιωρείται. Εκτός απο αυτά, τρώγοντας έναν αριθμό απο απλά φρούτα, μπορεί να οδηγήσει στο να κερδίσεις μία επιπλέον ζωή.

Η ζωές στο παιχνίδι αυτό είναι πολύ πιο χρήσιμες απο οποιοδήποτε άλλο Mario Game. Ο Miyamoto, θέλοντας να δημιουργήσει ένα παιχνίδι ανταγωνιστικό και ενθουσιώδες έχει αυξήσει αρκετά το επίπεδο δυσκολία του παιχνιδιού. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν διάσπαρτες οθόνες μέσα στο παιχνίδι οι οποίες μπορούν να σου δώσουν tips για την επίλυση ενός γρίφου ή πληροφορίες για τη χρήση των Power-ups. Φυσικά τα tips αυτά δεν είναι υποχρεωτικά. Όπως και στο NSMBWii, για τους πολύ αρχάριους παίκτες, υπάρχει και η λειτουργία του Super-Guide(εδώ εμφανίζεται ως Cosmic-Guide) όπου μετά απο ένα σερί 7 deaths υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησής του. Αφού ενεργοποιηθεί η Rosalina εμφανίζεται και σας βοηθάει.

Επιπλέον, ο Luigi είναι και αυτός διαθέσιμος σαν Playable character, και μπορείτε να τον χρησιμοποιείσετε στην θέση του Mario

 

Γραφικά & Ηχος
Το πρώτο Galaxy ήταν αναμφισβήτητα απο τα πιο όμορφα παιχνίδια του Wii. Πολύχρωμα αντικείμενα, άριστα Textures, λείες επιφάνειες, τέλεις αντανακλάσεις. Τι άλλο να θέλει κανεις; Το πολύγωνα των χαρακτήρων είναι πολύ μεγάλα, ενώ παρατηρείται μηδαμινό no-clipping(δηλαδή μέρη του σώματος του χαρακτήρα μπαίνουν μέσα στα αντικείμενα. Επιπλέον η κάμερα είναι έτσι διαμορφωμένη για να προβάλει όλο το μεγαλείο του παιχνιδιού, ενώ στα πολύ λεπτά σημεία που χρειάζονται σωστές κινήσεις είναι ελεγχόμενη με το D-Pad του WiiMote. Μέσω της τεχνολογίας Anti-aliasing και blur, καλύπτεται η sub-HD ανάλυση της κονσόλας, και παρατηρείται ελάχιστο pixelισμα. Σίγουρα όχι συγκρίσιμο με αυτό που θα μπορούσε να προσφέρει μία HD κονσόλα στο παιχνίδι, αλλά κατα τ’ άλλα είναι εκπληκτικό
Ο ήχος είναι πραγματικά επικός. Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μελωδίες των 2D παιχνιδιών, αλλά και την εισαγωγή νέων ενορχηστρωμένων ακουσμάτων, καταφέρνει να δημιουργήσει μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Παρόλο που η έλλειψη Voice-over δεν είναι τόσο σημαντική, είναι άξιου απορίας γιατί δεν υπάρχει.

Χειρισμός
Ο χειρισμός του παιχνιδιού ακολουθεί τα ίδια ακριβώς μονοπάτια με το πρώτο μέρος. Με το πλήκτρο A πραγματοποιείται το πήδημα καθώς και η συνομιλία με άλλους χαρακτήρες. Με το πλήκτρο Β εκτοξεύεις αστέρια, ενώ κουνώντας απαλά το WiiMote πραγματοποιείται η Spin-attack όπως και η ενεργοποίηση των power-ups.

Multiplayer
Το Galaxy2 παρουσιάζει και co-op μεταξύ δύο παικτών. Βεβαια, είναι σαφώς εξελιγμένο, και δίνει στους χρήστες περισσότερες δυνατότητες. Έτσι, ο δεύτερος παίκτης έχει στην κατοχή του ένα Luma, το οποίο ακολουθεί τον Mario. Το Luma αυτό μπορεί να πραγματοποιείσει μία επίθεση και να σκοτώσει τους εχθρούς. Επιπλέον, έχετε στην κατοχή σας και την δύναμη να ακινητοποιείται τους εχθρούς, όπως επίσης και την εκτόξευση αστεριών.

Γενικά
Το Super Mario Galaxy, όχι μόνο καταφέρνει να τέρψει τον παίκτη, αλλά καταφέρνει κάτι που ελάχιστα παιχνίδια μπορούν. Να τον μαγέψει. Παιδιά, πραγματικά, σε περίπτωση που δεν έχετε Wii είναι ίσως απο τους σημαντικότερους λόγους για να το αγοράσετε, μια και κυκλοφορεί και σε Bundle.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.