Lara Croft and The Guardian of Light

Το νέο Tomb Raider είναι σίγουρα υπο ανάπτυξη, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως. Μέχρι τότε όμως, η Lara επιστρέφει σε μία ιδιόρρυθμη περιπέτεια. Μία περιπέτεια που δεν έχουμε δει παρόμοια σε ανάλογο τίτλο της σειράς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τα Tomb Raider κάνουν αργά, αλλά σταθερά βήματα για την επαναφορά της σειράς στην κορυφή, εκεί άλλωστε που της αξίζει.

Το Lara Croft and the Guardian of Light (απο εδώ και πέρα GoL), απο την στιγμή της ανακοίνωσής του, είχε γεμίσει με καχυποψία τους φίλους της σειράς, αφού προέβλεψαν ότι αυτό θα αποτελέσει και τον οριστικό θάνατο της σειράς, εξευτελίζοντάς την όσο δεν πάει. Ανάμεσα στους παραπάνω ήμουν και εγώ, αφού δεν μου άρεσε γενικώς η τροπή του νέου μέρους. Όλα αυτά όμως εξαλήφθηκαν εντελώς όταν εγκατέστησα και έπαιξα το παιχνίδι, το οποίο είναι προς το παρών διαθέσιμο μόνο για XBOX360 και μόνο για αγορά μέσω της online υπηρεσίας της Microsoft.

 

 

 

Η Lara ξεκινάει το ταξίδι της για την Νότια Αμερική, με σκοπό να πάει να εξερευνήσει την περιοχή για τον “Καθρέπτη του Καπνού”. Αφού βρει το αντικείμενο αυτο όμως, αιχμαλωτίζεται απο εγκληματίες, ενώ παράλληλα αρχαίες δυνάμεις και θεότητες ξυπνούν. Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται μέσω στατικών εικόνων -όπως αυτές που είδαμε και στο Metal Gear Solid: Peace Walker- και θυμίζουν πάρα πολύ ένα είδος κόμικ. Το σενάριο του GoF, δεν είναι κάτι το τόσο ιδιαίτερο, και σε καμία περίπτωση δεν είναι αντάξιο των “πραγματικών” Tomb Raider, αλλά είναι αρκετό να σε βυθίσει στην περιπέτεια.

Σημαντική εισαγωγή στο gameplay είναι η δυνατότητα αναβάθμισης των ικανοτήτων της ηρωίδας μας. Μέσω του ειδικού μενού, μπορείτε να εξαργυρώσετε τα πετράδια που μαζεύετε για να αναβαθμίσετε την αντοχή της, την δύναμή της αλλά και τα πυρά των όπλων. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τα χρειαστείτε ιδιαίτερα, αφού το AI των εχθρών δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο -ξεπερασμένο θα το λέγαμε.

 

 

 

Αυτό όμως που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο είναι η νέα θέση της κάμερας. Πλέον η οπτική γωνία βρίσκεται μόνιμα σε μία προκαθορισμένη θέση, χωρίς να υπαρχει η δυνατότητα τροποποίησής της, όπως σε πολλά dungeon παιχνίδια. Η νέα κάμερα, απελευθερώνει την δημιουργία της Crystal Dynamics, με την δυνατότητα εισαγωγής νέων μορφών γρίφων, αλλά και της εξερεύνησης. Απο την άλλη πλευρά, η νέα οπτική καταφέρνει να ξεγελάσει άνετα το μάτι του παίκτη, ειδικά στο σημείο του platforming. Συγκεκριμένα,εξαιτίας της οπτικής γωνίας είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσουμε την απόσταση μεταξύ δύο πλατφόρμων, που έχει ως συνέπεια την εικόνα του gameover.

Παρέα με την Lara, είναι και ο φύλακας του καθρέπτη, ο Totec. Ο εν λόγω χαρακτήρας είναι playable απο έναν δεύτερο παίκτη. Ω ναι, δεν κάνω πλάκα. Το GoL, εισάγει για πρώτη φορά το συνεργατικό multiplayer. Αυτό μπορεί να είναι είτε σε τοπικό επίπεδο, μέσω δύο χειριστηρίων, είτε μέσω online. Το δεύτερο δεν είμαστε σε θέση να το χαρακτηρίσουμε ακόμη, καθώς η λειτουργία του θα ανοίξει όταν κυκλοφορήσουν και οι υπόλοιπες εκδόσεις στις άλλες κονσόλες. Υπενθυμίζουμε ότι το Guardian of Light είναι exclusive του XBox Live για ένα μήνα, και το Online co-op αναμένεται στις 28 Σεπτεμβρίου. Ευχάριστο όμως είναι το γεγονός ότι πολλά πράγματα μέσα στο παιχνίδι -ακόμη και τα puzzles- αλλάζουν κατα την διάρκεια του co-op, οπότε πιστεύουμε ότι αξίζει τον χρόνο.

Ο οπτικοακουστικός τομέας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Χρησιμοποιώντας την μηχανή γραφικών του Underworld, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να περιμένει κανείς. Απο το πανέμορφο σύνολο ξεχωρίζουν οι υπέροχες φωτοσκιάσεις, τα εφέ νερού και φωτιάς όπως επίσης και τα καθαρότατα textures. Ο ήχος απο την άλλη, είναι αντάξιος των “κανονικών” tomb raider. Μελωδίες που ταιριάζουν απόλυτα, ενώ η φωνή των ηρώων είναι άκρως ρεαλιστικές (απλά ακούστε την Lara να κάνει ααααχ)

 

 

 

DLC = Downloadable Lara Croft Τυχαίο;

Κλείνοντας αυτό το σύντομο review, μπορούμε να πούμε ότι η Crystal Dynamics βαδίζει στα σωστά μονοπάτια, δίνοντας ελπίδες για μία πραγματική αναγέννηση της Λαίδης Κροφτ.. Μέχρι τότε όμως, δεν έχετε παρα να φορτώσετε τον λογαριασμό σας με 1200 MS Points και να κατεβάσετε το Lara Croft and the Guardian of Light. Σίγουρα, ο κόπος αξίζει, αφού θα χορτάσετε άνετα περι τις 5 με 7 ώρες καθαρού gameplay, αλλά και σίγουρο κάψιμο σε συνεργασία με τους φίλους σας. Η απουσία του “Tomb Raider” δεν είναι διόλου τυχαία εν τέλει.. Το παιχνίδι δεν θέλει να είναι ένα διαφορετικό Tomb Raider. Είναι ξεχωριστό μέρος, και γιατί όχι, η αρχή μίας σειράς απο επεισόδια Lara Croft, παράλληλα με αυτά των Tomb Raider. Άλλωστε ήδη ανακοινώθηκε ότι είναι καθ’ οδόν 5 DLC για.. το DLC.  Άντε, και του χρόνου με έναν ολοκαίνουριο τίτλο Tomb Raider.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.