F1 2010

Κάθε φορά που ένα νέο παιχνίδι με θέμα τη Formula 1 βγαίνει στην αγορά, ο δημιουργός του παιχνιδιού, καυχιέται ότι έχει δημιουργήσει την πιο κοντινή εμπειρία οδήγησης ενός πραγματικού μονοθεσίου. Συνήθως αυτό έχει μια δόση αλήθειας, αφού οι τίτλοι που βασίζονται στον βασιλιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι αρκετά λιγότεροι σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων αθλητικών παιχνιδιών πράγμα που οφείλεται σε ορισμένες ιδιαιτερότητες που έχουν όλοι σχεδόν οι τίτλοι F1.
Φέτος η Codemasters φέρνει το F1 2010 στις κονσόλες και τα PC μας, και πράγματι είναι
(για την ώρα) ότι πιο ρεαλιστικό έχουμε σε παιχνίδι από τον κόσμο της Formula 1. Τρέξτε σε ένα Grand Prix της επιλογής σας, τρέξτε με αντίπαλο το ρολόι ή πάρτε στα χέρια σας την καριέρα ενός πιλότου της F1  για να ζήσετε έστω και σε ψηφιακή μορφή της συγκινήσεις που προσφέρουν 600 άλογα σε αυτοκίνητα βάρους λιγότερο του μισού τόνου.

Με το γκάζι στο πάτωμα
Η οδήγηση αυτών των τετρακίνητων τεράτων, μπορεί να είναι απίστευτα διασκεδαστική, αλλα ταυτόχρονα είναι μια τεράστια πρόσκληση αφού απαιτεί από εσάς απόλυτη συγκέντρωσή. Οι στροφές με 100 και παραπάνω χιλιόμετρα είναι απλή υπόθεση λόγω των κρατημάτων και του στησίματος του μονοθεσίου, η προσπάθεια όμως που χρειάζεται  για  να φτάσατε στα 100 χιλιόμετρα πριν τη στροφή, καθώς και να ανακτήσετε χωρίς απώλειες την ταχύτητα σας βγαίνοντας από την στροφή, είναι πολύ πιο μεγάλη από όσο φαντάζεστε.  Στους πρώτους 10-15 γύρους, το μονοθέσιο σας, κατά συντριπτικό ποσοστό θα μετατραπεί σε ..αγροτικό, αφού τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε στις αμμοπαγίδες που θα πέφτετε σε κάθε στροφή θα είναι υπερδιπλάσια από αυτά που τα λάστιχα σας θα αγγίζουν και τα τέσσερα σε άσφαλτο.

 

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα βέβαια ένα λάθος σε μια κλειστή στροφή, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την κατάταξή σας, και δεν είναι διόλου δύσκολο να συμβεί. Πατήστε πολύ αργά το φρένο και θα βρεθείτε να οργώνετε τα χωράφια στα περιθώρια της πίστας, ή στη χειρότερη θα βρεθείτε αγκαλιά με τα λάστιχα και ο αγώνας σας θα τελειώσει εκεί. Από την άλλη αν είναι συνεχώς με το πόδι στο φρένο, τα λάστιχά σας δεν θα έχουν την απαιτούμενη θερμοκρασία με αποτέλεσμα μειωμένη πρόσφυση, και ότι αυτό συνεπάγεται. Τέλος όπως προείπαμε στα χέρια σας βρίσκεται ένας κινητήρας με οκταπλάσια ιπποδύναμη από τα συμβατικά αυτοκίνητα και τα μονοθέσια αντιδρούν  πραγματικά όπως περιμένουμε από τέτοια οχήματα: σαν μηχανοκίνητα τέρατα.  Επιταχύνετε απότομα σε μια κλειστη στροφή, και το αυτοκίνητο θα ξεφύγει από τον έλεγχό σας, ενώ αν το παρακάνετε, το τετακέ δεν είναι μακριά.

Αν νομίζετε ότι η στροφή με 140 χιλιόμετρα είναι κατόρθωμα, φανταστείτε την ίδια στροφή, με τα οδόστρωμα βρεγμένο και τα ελαστικά σας να έχουν μηδενική πρόσφυση στο έδαφος, ενώ η βροχή και το Spray  από τα ελαστικά του προπορευόμενου οχήματος ελαττώνουν δραματικά το οπτικό πεδίο σας.

Ομορφο φαίνεσαι!
Το παιχνίδι είναι βέβαια Full Licensed από την FIA και όλες οι ομάδες και οι οδηγοί του παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι παρόντες. Τα 12 διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων έχουν αποδοθεί εξαιρετικά από τους δημιουργούς του παιχνιδιού μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και φαίνονται πανέμορφα. Δυστυχώς σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια της Codemasters (Grid,DiRT)  το σύστημα ζημιών του F1 2010 είναι ανύπαρκτο. Στη χείριστη των περιπτώσεων, θα σκάσετε κάποιο λάστιχο ή θα φύγει κάποιο κομμάτι από το αεροδυναμικό πακέτο του μονοθεσίου σας, ακόμα και αν πέσετε με όλη σας τη φόρα σε προπορευόμενο όχημα.
Από τη μία βέβαια μόνο βοήθημα μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο, αφού ρεαλιστικές ζημιές θα σήμαινε ότι θα χρειαζόσασταν έξι μήνες προπόνηση για να τερματίσετε έναν αγώνα χωρίς να αφήσετε τα κομμάτια του μονοθεσίου σας στην πίστα, από την άλλη μειώνει σημαντικά τον ρεαλισμό του παιχνιδιού και ίσως θα ήταν καλή ιδέα να υπάρχει έστω και σαν επιλογή.

 

 

Εκτός από τα μονοθέσια, εκπληκτικά και ρεαλιστικά έχουν αποδωθεί και οι 19 πίστες του πρωταθλήματος. Από την Monza και το Spa, μέχρι την πίστα στην Yas Marina του Abu Dhabi και το νυχτερινό Grand Prix στη Σιγκαπούρη που προστέθηκαν πρόσφατα στο καλενταρί του πρωταθλήματος, όλες οι  διαδρομές μπορούν να σας προσφέρουν απίστευτες συγκινήσεις. Εκτός από τη διαδρομή αυτή καθεαυτή σε κάθε πίστα,  απίστευτη λεπτομέρεια έχει δωθεί και στα περιβάλλοντα γύρω από αυτές. Κτήρια , δρόμοι ,γέφυρες  και πολλά ακόμα πραγματικά σημεία γύρω από τις πίστες έχουν μεταφερθεί αυτούσια .

Ο ήχος του παιχνιδιού έχει επικεντρωθεί στους κινητήρες. Οι ήχοι που βγαίνουν από το θηριώδες όχημα σας είναι εκκωφαντικοι και σας μεταφέρουν πραγματικά στη θέση του οδηγού ενός μονοθεσίου Formula 1. Από εκεί και πέρα τόσο η μουσικη στο backround όσο και τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ δεν είναι αξια αναφοράς, ενώ το μόνο που διακόπτει το βρυχηθμό του κινητήρα είναι η ενδοεπικοινωνία με την ομάδα σας.Οδηγώ και σε σκέφτομαι…(παλιοβροχή που έρχεσαι)
Έχουμε λοιπόν απίστευτης ιπποδύναμης οχήματα, σε τεράστιες πίστες  με αντιπάλους τους καλύτερους πιλότους F1 στον κόσμο. Μπορεί η πρόκληση να γίνει μεγαλύτερη;

Ναι! Μπορεί. Αφού θα κληθείτε να οδηγήσετε το τεράστιας ιπποδύναμης όχημα σας ενάντια στους καλύτερους πιλότους F1 υπο καταρακτώδη βροχή! Η καιρικές συνθήκες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους αγώνες της Formula 1 από πολλές πλευρές και η Codemasters επέκτεινε  το ρεαλισμό του παιχνιδιού και σε αυτόν τον τομέα.
Το δυναμικό σύστημα καιρού που είναι εφοδιασμένο το παιχνίδι, μπορεί να σας καταστρέψει τον αγώνα ή να σας δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, ανάλογα με τις ικανότητες σας. Όταν ο ήλιος κρυφτεί και τα σύννεφα που μαζεύονται επηρεάσουν  την θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και την πίστα, το ίδιο θα συμβεί και με επιδόσεις του μονοθεσίου σας, ενώ όταν μπεί και η βροχή στη μέση, τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Αν νομίζετε ότι η στροφή με 140 χιλιόμετρα είναι κατόρθωμα, φανταστείτε την ίδια στροφή, με τα οδόστρωμα βρεγμένο και τα ελαστικά σας να έχουν μηδενική πρόσφυση στο έδαφος, ενώ η βροχή και το Spray  από τα ελαστικά του προπορευόμενου οχήματος(από το οποίο  μπορείτε να διακρίνεται μόνο το έντονο κόκκινο φώς που αναβοσβήνει για να σας προειδοποιήσει ότι έχετε πλησιάσει υπερβολικά κοντά) ελαττώνουν δραματικά το οπτικό πεδίο σας.
Οι καιρικές συνθήκες ακολουθούν το μοτίβο του παιχνιδιού, και είναι πολύ ρεαλιστικά δοσμένες,  ενώ αν δε διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η βροχόπτωση θα παρατηρήσετε ότι η πίστα σταδιακά στεγνώνει.

Μπορεί να ξεκινήσετε με καλό καιρό, κάπου στη μέση της διαδρομής να χρειαστεί να οδηγήσετε για αρκετούς γύρους υπο βροχή και να τελειώσετε τον αγώνα σας με στεγνό οδόστρωμα.  Όπως καταλαβαίνετε η στρατηγικές επιλογές σας, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για το αποτέλεσμα του αγώνα.

Kαριέρα στη Formula 1
Το Career mode στα προηγούμενα παιχνίδια του είδους σας έδιναν την δυνατότητα να πάρετε τον έλεγχο ενός οδηγού για μια ολόκληρη σεζόν. Στο F1 2010 τα πράγματα περιπλέκονται λίγο, αφού μπορείτε να αναλάβετε τον οδηγό της αρεσκείας σας για 3, 5 ή 7 σεζόν ενώ μπορείτε αν θέλετε και υπάρχει επιλογή να αλλάξετε και ομάδα κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Στο νέο Career Mode, οι αγώνες δεν είναι το μόνο σκέλος του κάθε Grand Prix, αφού μπορείτε να πάρετε μέρος και σε συνεντεύξεις τύπου μετά τον αγώνα, το οποίο μπορεί αρχικα σαν ιδέα να  φαίνεται καλό, στο τέλος  δυστυχώς θυμίζει κάτι από συνεντεύξεις στο Football Manager, αφού οι ερωτήσεις και η διαθέσιμες απαντήσεις είναι περιορισμένες, και μετά από λίγο εκνευριστικά επαναλαμβανόμενες.
Βεβαια σας δίνεται η δυνατότητα να τα «χώσετε» σε αρκετούς άλλους οδηγούς κατά τη διάρκεια αυτών των συνεντεύξεων, και είναι μια καλή λύση για να βγάλετε το άχτι σας σε όσους αντιπαθείτε.

 

Εκτός της τεράστιας δυσκολίας του παιχνιδιού το επόμενο σημαντικό πρόβλημά του είναι το αδύναμο multiplayer. Γιατι αν εσείς έχετε τις ικανότητες να παίξετε το παιχνίδι, δύσκολα θα βρείτε κάποιον για Split Screen. Υπάρχουν αρκετά πιο διασκεδαστικά Racing Games για multiplayer.

To παιχνίδι είναι δίχως άλλο πολύ όμορφα σχεδιασμένο και αξίζει σίγουρα την προσοχή σας, από την άλλη πλευρά όμως, το gameplay του τίτλου είναι για λίγους.

Σε τελική ανάλυση…
H Codemasters εξελίσσεται σε κυρίαρχη δημιουργό παιχνιδιών με θέμα τα αυτοκίνητα, και με το F1 2010 κάνει μια εξαιρετική επίδειξη δύναμης, αφού ξεφεύγει από το semi-arcade στυλ των Grid και DiRT και μας παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό F1 Simulator.
To παιχνίδι είναι δίχως άλλο πολύ όμορφα σχεδιασμένο και αξίζει σίγουρα την προσοχή σας, από την άλλη πλευρά όμως, το gameplay του τίτλου είναι για λίγους.  Η οδήγηση του μονοθεσίου απαιτεί τεράστια υπομονή, ενώ θα περάσουν πάρα πολλές ώρες μέχρι να οδηγήσετε ικανοποιητικά ακόμα και στο ευκολότερο επίπεδο ευκολίας. Βέβαια το να οδηγείτε ένα τέτοιο όχημα με κάθε λογής βοήθημα για να μένετε στην πίστα δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλα δίχως τα driving assists το παιχνίδι είναι πραγματική κόλαση.
Οι φαν του είδους μπορείτε να το αγοράσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι υπόλοιποι ρίξτε του μια ματιά με ενοικίαση πρώτα, και αν έχετε όλα όσα ζητά από εσάς το παιχνίδι τότε αγοράστε το.

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!