Epic Mickey

Mickey Mouse.. Ένας χαρακτήρας που έχει συνδέσει το όνομά του στην χώρα μας με τα κινούμενα σχέδια και τα κόμικ, αλλά και ένας απο τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, τα παιχνίδια με πρωταγονιστή των Mickey, δεν ξεχώριζαν ιδιαίτερα -πάντα με εξέρεση την σειρά Kingdom Hearts. Όλα αυτά μέχρι σήμερα όμως, αφού βρίσκεται σε κυκλοφορία το Epic Mickey. Όλα φαντάζουν ιδανικά για το παιχνίδι. Κυκλοφορεί για το σύστημα με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση (γνωστό και ως περισσότερο χρήμα για την Disney), πρωταγωνιστεί ο πιο γνωστός χαρακτήρας σε ολόκληρο τον πλανήτη και στο τιμόνι βρίσκεται ο Warren.  Έπειτα απο χρόνια αφάνειας, ο Warren Spector, δημιουργός του Deus Ex, σε συνεργασία με την Disney έχει μία ολοκαίνουρια πρόταση για τον χαρακτήρα. Μία σκοτεινή, αλλά και μαγευτική περιπέτεια. Καλώς ορίσατε στον κόσμο του Epic Mickey!

Απο την αποκάλυψη του τίτλου στην Ε3 της Nintendo είχα εκφράσει τις μεγάλες προσδοκίες μου για το παιχνίδι. Τελικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν τίποτε λιγότερο απο αυτό που ήλπιζα και περίμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι το παιχνίδι είναι το παιχνίδι της χρονιάς που έλεγε ο Warren. Τι να πρωτοαναφέρεις για το παιχνίδι.. Το φανταστικό art direction; Την αφήγησή του; Την ιστορία του; Την ποικιλία; Με μία λέξη, ο τίτλος που επέλεξαν για το παιχνίδι, το εκφράζει απόλυτα. EPIC.
Gameplay
Δεν είναι ένα απλό platformer. Το Epic Mickey συνδιάζει στοιχεία απο RPG παιχνίδια, puzzle games, αλλά και φυσικά platforming. Όλα ξεκινούν, όταν ο Mickey ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα, πίσω απο τον καθρέπτη του δωματίου. Εκεί, περνάει σε μία παράλληλη διάσταση, όπου και αντιλαμβάνεται ένα project ενός μάγου, του Yen-Sid στον πύργο του. Ο Yen-Sid μπορούμε να πούμε ότι είναι εμπνευσμένος απο τον ίδιο τον Disney(πάρτε το όνομά του ανάποδα ντε). Ο Yen-Sid λοιπόν, ήθελε να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου θα ζούσαν μαζί όλοι οι ξεχασμένοι ήρωες της Disney ειρηνικά.. μέχρι να χώσει την μύτη του ο Mickey και τα καταστρέψει όλα. Ο Mickey, άθελά του χρησιμοποιώντας τα εργαλεία-πινέλα του μάγου, δημιούργησε ένα σκοτεινό πλάσμα του Shadow Bolt. Το εν λόγω πλάσμα που δημιουργήθηκε είχε σκοπό να κλέψει την εξουσία της Wasteland -η ονομασία του νέου κόσμου των ξεχασμένων ηρώων που λέγαμε- απο τον Oswald, τον ετεροθαλλή αδελφό του Mickey. Το Shadow Bolt, όχι μόνο τα καταφέρνει να πάρει τα ηνία της Wasteland απο τον Oswald, αλλά μετέτρεψε όλη τη περιοχή αυτής σε ένα σκοτεινό και αφιλόξενο περιβάλλον. Αφού ο Mickey κατάλαβε ότι τα έκανε για μία ακόμη φορά θάλασσα, τρέχει πίσω στο δωμάτιό του μέσω του καθρέπτη που είπαμε. Οι μηνες πέρασαν, και το γεγονός φαινόταν να είχε ξεχαστεί απο τον Mickey. Ωστόσο, ένα βράδυ του Οκτώβρη (σσ, αρχικά το παιχνίδι θα κυκλοφορούσε Οκτώβριο), το Shadow Bolt εντοπίζει τον καθρέπτη, και τραβάει τον Mickey στην Wasteland. Πλέων, ο χαρακτήρας πρέπει να κερδίσει ξανά όμως και την εμπιστοσύνη του αδελφού του, αλλά και να επανορθώσει για το λάθος του..

 

Το Epic Mickey είναι αναμφίβολα ένα απο τα πιο καλoσχεδιασμένα παιχνίδι του Wii

 

 

Ο Mickey βρίσκεται πλέον σε μία άγνωστη και αφιλόξενη περιοχή, με μόνο του όπλο το πινέλο που άρχισαν όλα, αλλά και δύο είδη μπογιάς. Η μπλέ και η πράσινη(γνωστή και ως διαλυτικό). Με την χρήση της κάθε μίας επιτυγχάνονται διαφορετικά πράγματα. Η μπλέ είναι ικανή να δημιουργεί επίπεδα, σκάλες και γενικά οτιδήποτε υλικό ώστε να καταφέρει ο ήρωας να συνεχίσει το ταξίδι του. Επιπλέον, με την χρήση της, μπορείτε να “πάρετε” τους εχθρούς με το μέρος σας. Αντιθέτως, με το διαλυτικό, αφαιρείτε τα πάντα απο τα περιβάλλοντα, ενώ βοηθάει και στην εξολόθρευση των αντιπάλων. Και τα δύο θα σας χρειαστούν πολύ στην επίλυση γρίφων, ωστόσο δεν χρησιμεύουν μόνο εκεί.
Μαζί με τον Mickey, βρίσκεται πάντοτε ο Gus, ο οποίος ουσιαστικά μας διηγείται τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, μας συμβουλεύει αλλά και σχολιάζει διάφορα πράγματα. Παρόλο που δεν είναι πάντοτε ορατός, ακολουθεί υποδειγματικά τον ήρωά μας. Μαζί με τον Gus βρίσκονται και οι Guardians, οι οποίοι είτε θα μας δείξουν τον δρόμο προς το επόμενο σημείο που πρέπει να πάμε, είτε θα μας βοηθήσουν σε δύσκολες καταστάσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι Guardians θα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ποσοτική χρήση του διαλυτικού ή της μπογιάς μας. Όσο προχωράτε στο παιχνίδι, ο Mickey θα αποκτά περισσότερες ικανότητες, όπως αυτη του σταματήματος του χρόνου για λίγο, ώστε να καταφέρετε να  σκοτώσετε πολλούς εχθρούς, αλλά και να περάσετε ορισμένους γρίφους κατα διαστήματα. Υπάρχουν και άλλες ικανότητες, αλλά θα σας τις αφήσω να τις ανακαλύψετε μόνοι σας.
Μετά απο αρκετό δρόμο, ο οποίος λειτουργεί ώστε να κατανοήσετε τι γίνεται στο παιχνίδι και τις λειτουργίες του, καταλήγουμε στο μέρος το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά σαν hub. Άξιο αναφοράς είναι ότι απο το hub μπορούμε να μεταφερθούμε στους διαφόρους κόσμους, όχι μέσω ενός ξερού loading, αλλά μέσω απο κλασσικών δισδιάστατων επιπέδων, εμπνευσμένα απο τα διάφορα τεύχη του γνωστού κόμικ. Φυσικά, το Steam Boat Wilie δε θα μπορούσε να λείπει απο αυτά (για όσους δεν γνωρίζουν είναι το πρώτο κόμικ που εμφανίστηκε ο Mickey). Ο κάθε κόσμος είναι διαφορετικός, ενώ υπάρχουν αμέτρητα easter eggs και αναφορές σε ακυρωμένα projects, όπως για παράδειγμα σε ένα νεκροταφείο όπου είναι θαμμένα όλες αυτές οι ιδέες του Walt.

 

Τα 2D επίπεδα είναι διασκεδαστικά! Αυτό είναι απο την παρθενική εμφάνιση του Mickey!

 

Το παιχνίδι είναι γεμάτο απο επιλογές, με την καθε μία απο αυτές να επηρεάζει σημαντικά το παιχνίδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό της πρώτης επιλογής που καλείστε να κάνετε στο παιχνίδι, όπου πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε έναν θυσαυρό και σε έναν NPC. Αν πάρετε τον θησαυρό, και πατήσετε στο δάπεδο με τους αισθητήρες, ο Gremlin θα βρει φρικτό θάνατο, ενώ αν σώσετε αυτόν δεν θα μπορέσετε να ανοίξετε το σεντούκι. Πέρα απο αυτό, και ο τρόπος καταπολέμησης των εχθρών επηρεάζει τα δρώμενα. Αν “ποτίσετε” με μπογιά τους εχθρούς θα έρθουν προς το μέρος σας, ενώ με το διαλυτικό θα πεθάνουν. Αυτό θα σας κάνει πιο αρεστούς ή μισητούς στους άλλους κατοίκους.

Το παιχνίδι λίγο πολύ θα σας κρατήσει απασχολημένους για περισσότερο απο 16 ώρες, ενώ οι πολλές επιλογές δίνουν μεγάλη αξία στον χρόνο.

Μικροπροβληματάκια αντιμετωπίζει ο χειρισμός της κάμερας, ο οποίος πραγματοποιείται μέσω του D-pad του WiiMote, ενώ κατα τ’ αλλα τα πλήκτρα είναι τοποθετημένα σε πολύ βολικά σημεία.

Τεχνικός τομέας
Σίγουρα, δεν είνα λίγοι αυτοί που έχουν εκπλαγεί απο το πόσο όμορφο και καλοσχεδιασμένο είναι το παιχνίδι, πόσο μάλλον όταν κυκλοφορεί για το αδύναμο συγκριτικά με τις άλλες κονσόλες, Wii. Χρησιμοποιώντας την μηχανή γραφικών GameBryo, που έχει γίνει γνωστή απο την ενσωμάτωσή της στα δύο τελευταία Fallout, το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ όμορφο. Ο Mickey ξεχωρίζει για την ποιότητα του μοντέλου του, αλλά και για το φυσικότατα animation του. Το ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας διακρίνεται και στους υπόλοιπους σημαντικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα ορισμένοι δευτερεύοντες είναι σε μέτρια επίπεδα. Τα δε δισδιάστατα επίπεδα χαρακτηρίζονται απο το εξαιρετικό art direction, με το καθένα να αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα πριν την δράση.

Οι χαρακτήρες δεν έχουν φωνή, πέρα απο τον Yen-Sid ο οποίος αφηγείται μόνο μερικά γεγονότα, ωστόσο την κατάσταση βελτιώνουν τα ικανοποιητικά ηχητικά κομμάτια, πλήρως ενορχηστρωμένα

 

Που τη χώνεις τη μύτη σου ρε Μίκυ;;;Καταστροφήηηη!

 

Συμπεράσματα
Το Epic Mickey πρόκειται για ένα εκπληκτικό παιχνίδι, και πρέπει να δοκιμαστεί απο κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του. Με την σωστή δόση δυσκολίας, έξυπνους, αλλά όχι υπερβολικά χρονοβόρους γρίφους, και μοναδική ιστορία αντάξια του ονόματός του, είναι σίγουρο ότι ο Mickey κατάφερε να κατακτήσει και έναν ακόμη τομέα. Ο Warren Spector, κάνει δυναμική επιστροφή, και δίνει στον κόσμο ένα παιχνίδι, αντάξιο της ποιότητας των κόμικ, των κινουμένων σχεδίων και των ταινιών που μας προσφέρει τόσα χρόνια η Disney. Το Epic Mickey, είναι ένα παιχνίδι που έχει θέσει ήδη ένα νέο στάνταρ για τα παιχνίδια, συνδυάζοντας χωρίς προβλήματα στοιχεία απο Platformers, adventures αλλά και στοιχεία απο RPG παιχνίδια. Είναι ένα απο τα λίγα παιχνίδια, που είναι τόσο διαφορετικά απο αυτό που έχουμε συνηθίσει. Είναι μία καθαρά σκοτεινή περιπέτεια, που θα την απολαύσει ακόμη και ο πιο απαιτητικός gamer.

Σίγουρα, έχει τα προβλήματά του. Σίγουρα, μερικά quests είναι κάπως ανούσια. Σίγουρα ο χειρισμός θα μπορούσε να ήταν πιο καλός. Σίγουρα, το Epic Mickey, έχει ένα όνομα που αξίζει να το έχει, γιατί πολύ απλά, είναι επικό.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.