999: 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors

Με τι είδους παιχνίδια ξενυχτάτε συνήθως; FPS; RPG; Τις τελευταίες μέρες εγώ ξενυχτάω μπροστά στο DS μου… διαβάζοντας! Το 999: 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors, δεν είναι το μέσο παιχνίδι. Για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση με τα παιχνίδια που παίζεται συνήθως, αφού πρόκειται για ένα Visual Novel. Αυτό με λίγα και απλά λόγια σημαίνει ότι για πρώτη φορά στη ζωή σας θα είστε αναγκασμένοι να διαβάζετε δυο φορές περισσότερο από ότι θα πατάτε τα κουμπιά! Αν είστε λοιπόν από αυτούς που κοιτάτε πρώτα το σενάριο, βρήκατε τον παράδεισο. Οι υπόλοιποι πίσω στο Black Ops!

 

Η Chunsoft διαφημίζει το παιχνίδι ως ψυχολογικό θρίλερ, και 999: 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors δικαιώνει πλήρως το όνομά του. Αν αναρωτιέστε πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι  ένα συνονθύλευμα από στατικές εικόνες και κείμενο με την προσθήκη ήχου, σας το λέω με το χέρι στην καρδιά(που βαράει σαν τρελή) ,ΠΟΛΥ!
Μετά τα πρώτα λεπτά η ιστορία του παιχνιδιού θα σας απορροφήσει πλήρως, θα ξεχάσετε οτιδήποτε άλλο έχετε να κάνετε, θα αντιμετωπίσετε γρίφους  που θα προκαλέσουν πονοκέφαλο, θα αγχωθείτε μα πάνω από όλα, θα πανικοβληθείτε!

 

Junpei Vs Zero
Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε το ρόλο του Junpei, ενός μαθητή κολλεγίου, ο οποίος μετά από μια επίθεση, βρίσκετε ξύπνιος σε ένα πλοίο. Έχετε πέσει θύμα απαγωγής από τον Zero, έναν μυστηριώδη άνθρωπο με μάσκα που σας ζητάει να παίξετε το παιχνίδι του με αντάλλαγμα τη ζωή σας.
Το πλοίο θα βυθιστεί σε 9 ώρες, και σαν να μην έφτανε όλο αυτό,  έχετε στο στομάχι σας έναν εκρηκτικό μηχανισμό που θα εκραγεί σε περίπτωση που δεν υπακούσετε σε κάποια από τις εντολές του Zero. Τέλος στο χέρι σας βρίσκετε ένα βραχιόλι με τον αριθμό 5.

Εκτός από εσάς στο πλοίο βρίσκονται οκτώ ακόμα θύματα απαγωγής του Zero, που είναι επίσης εξοπλισμένοι με ένα βραχιόλι αριθμημένα από το 1-9 αλλα και έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο στομάχι τους. Τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα, αφού μέσα στο πλοίο υπάρχουν πόρτες με αριθμούς σκόρπιες σε όλο το  πλοίο με μια ιδιαιτερότητα: Κάθε πόρτα μπορεί να ανοιχτεί μόνο από 3-5 ανθρώπους που η ψηφιακή ρίζα των αριθμών τους είναι ίση με τον αριθμό στην πόρτα! Αν προσπαθήσουν λάθος άνθρωποι να ανοίξουν την πόρτα, οι μηχανισμοί θα εκραγούν. Αν προσπαθήσουν να περάσουν την πόρτα περισσότεροι από αυτούς που ταιριάζουν στην ψηφιακή ρίζα, ή περισσότεροι από 5 άνθρωποι από μια πόρτα πάλι οι μηχανισμοί θα εκραγούν. Το χειρότερο είναι ότι στο τέλος θα περάσουν από την τελευταία πόρτα, στην καλύτερη περίπτωση 5 άτομα, άρα 4 θα πεθανουν οπωσδήποτε! Η προδοσία παραμονεύει!

Σιγά σιγά, κάτι σας θυμίζει το σενάριο, έτσι δεν είναι; Τρελός με μάσκα, βόμβες, και αγωνία. Χμμ… (Πάμε όλοι μαζί).. SAW(αλλα και Cube)! To παιχνίδι όντως είναι επηρεασμένο από την επιτυχημένη σειρά ταινιών τρόμου, χωρίς να σημαίνει ότι είναι ένα απλό αντίγραφο .

Κάνοντας κάτι διαφορετικό από ότι συνήθως
H Βασική ροή του παιχνιδιού, είναι απλή: Η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά σας με τη μορφή κειμένου και εικόνων, μέχρι να χρειαστεί να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Κάθε επιλογή σας θα σας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι, δίνοντας σας διαφορετικές επιλογές αργότερα στο παιχνίδι, αλλα και διαφορετικό τέλος. Υπάρχουν 6 endings στο παιχνίδι, τα οποία θα θέλετε να εξερευνήσετε, για να συνθέσετε όλα τα στοιχεία για την ταυτότητα του Zero και να δείτε το πραγματικό τέλος.

Οι επιλογές ποικίλουν από το αν θα δώσετε προσοχή σε αυτά που σας λέει ένας από τους «συντρόφους» σας μέχρι και θέματα «η ζωή σου ή η ζωή μου». Ο Junpei θα κληθεί να επιλέξει τις πόρτες που θα περάσει, τους ανθρώπους που θα εμπιστεθεί, αλλα και να ανακαλύψει γιατι βρέθηκαν όλοι εκεί , και ποιοι είναι οι υπόλοιποι!

Το ξεδίπλωμα της ιστορίας διακόπτετε από κομμάτια εξερεύνησης, που τις περισσότερες φορές θα κληθείτε να ξεφύγετε από μια εκ των παγιδών που έχει στήσει ο Zero, ή να ανακαλύψετε  στοιχεία για τις προθέσεις του Zero και το αλλά για το γιατί σας μάζεψε εκεί. Το συνήθες πρόβλημα του pixel hunting σε παρόμοιες περιπτώσεις εδώ δεν υπάρχει, αφού ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να ελέγξετε σε ένα δωμάτιο, είναι τονισμένα με κίτρινο χρώμα. Ολη η εξερεύνηση γίνετε μέσω της οθόνης αφής του DS, ενώ έχετε στη διάθεση σας και Inventory στο οποίο μπορείτε να ελέγξετε τα αντικείμενα που βρίσκετε, σε τρισδιάστατη μορφή, να τα ερευνήσετε εξονυχιστικά για τυχόν στοιχεία, ή και να τα συνδιάσετε μεταξύ τους.

 

Το μεγαλύτερο ατού του παιχνιδιού, είναι η ότι η σύνδεση ανάμεσα στην ιστορία και την εξερεύνηση είναι πολύ δυνατή και σας κρατά κολλημένους στην οθόνη πριν καλά καλά το καταλάβετε. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν είναι διακοσμητικοί, αφού καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού εμπλέκονται πλήρως με την ιστορία βοηθώντας σας σε δύσκολες στιγμές, ή δίνοντας σας στοιχεία για την ιστορία που θα σας βάλουν σε σκέψεις. Ακόμα και ο νεκρός χρόνος που υπάρχει συνήθως στα παιχνίδια,  εδώ λάμπει δια της απουσίας του, αφού και όταν δε θα υπάρχει τίποτα προφανές να κάνετε, ο junpei ανακυκλώνει διαρκώς ότι έχει μάθει, για να ανακαλύψει ποιος είναι ο Zero ,τι τι κοινό έχουν όλοι αυτοί που βρέθηκαν στο πλοίο και γιατι τους επέλεξε ο Zero.

Ναι! Αγοράστε το!
Το 999: 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors εκ πρώτης όψεως δε μοιάζει μεγάλο. Σε 9(!?) ώρες(και με μια μικρή βοήθεια από Walkthrough αφού ένας από τους γρίφους δε έλεγε να λυθεί με τίποτα) τέλειωσα τo πρώτo Walkthrough , για να καταλάβω ότι το παιχνίδι… μόλις άρχιζε! Κάθε επιλογή σας, σας οδηγεί σε νέο αποτέλεσμα, και ανακαλύπτετε νέες πτυχές του σεναρίου από πρίν. Το σενάριο του παιχνιδιού είναι καταπληκτικό, και το πραγματικό τέλος θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό  και είμαι σίγουρος ότι εκτός από τις ατέλειωτες ώρες που θα το σκέφτεστε για να τα βάλετε σε μια σειρά, αφού το τελειώσετε, θα γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας για πολλά χρόνια! Επειδή χρειάζονται αρκετά playthrough για να δείτε την ιστορία σε όλο της το μεγαλείο, οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν προσθέσει τη δυνατότητα να κάνετε skip τις συζητήσεις που έχετε ήδη παρακολουθήσει, για να μη σας κουράζει αχρείαστα. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και με τα puzzles που πρέπει να τα λύνετε κάθε φορά.  Συνολικά χρειάστηκα περισσότερες από 25 ώρες για να δώ ολες τις πιθανές διαδρομές του παιχνιδιού, αν και το πραγματικό τέλος το είδα αρκετά νωρίτερα.

Ιδού και ο “κακός” της υπόθεσης

Το 999: 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors είναι από τα παιχνίδια που θα παίξετε μια φορά στα δέκα χρόνια, και θα το θυμάστε σίγουρα για άλλα τόσα. Αποδεικνύει περίτρανα ότι τελικά στην τέχνη του gaming όλα έχουν να κάνουν με το gameplay.Το παιχνίδι έχει τις ιδιαιτερότητες του και η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι για όλους, και πάνω από όλα δεν είναι για βιαστικούς. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα παιχνίδι που θα σας ρουφήξει κυριολεκτικά, με το απίστευτο σενάριο και τον ακατάπαυστο ρυθμό, το 999: 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors αξίζει και την τελευταία δεκάρα που θα δώσετε. Θα αναγκάσει το μυαλό σας θα δουλέψει υπερωρίες, θα στοιχειώσει τα όνειρά σας, θα σας τρομοκρατήσει και θα ξυπνήσει τα από καιρό κοιμώμενα ένστικτά σας. Αν δε σας πειράζει να διαβάζετε και έχετε DS αγοράστε αυτό το παιχνίδι. Αν δεν έχετε DS απλά αγοράστε ένα, ένας από τους καλύτερους λόγους για να το κάνετε!

 

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!