WRC 2: FIA World Rally Championship

Ένα χρόνο περίπου πριν, μία ομάδα ανάπτυξης από την Ιταλία ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να δημιουργήσει ένα παιχνίδι WRC το οποίο με την βοήθεια των πνευματικών δικαιωμάτων της επίσημης διοργάνωσης αγώνων αυτοκινήτου θα κατάφερνε να συναγωνιστεί άμεσα τα άλλα racing παιχνίδια της εποχής. Δυστυχώς, το περσινό παιχνίδι αποδείχθηκε μετριότατο, οπότε τα βλέματα στρέφονται ξανά στον δεύτερο τίτλο του franchise για τον οποίο θα μιλήσουμε εκτενέστατα στο κείμενο αυτό. Δέστε τις ζώνες σας και αρχίστε το διάβασμα!

Value for monye: Τα modes του παιχνιδιού

Το WRC2 είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με την περσινή προσπάθεια της εταιρίας ανάπτυξης στους περισσότερους(αν όχι σε όλους) τομείς, με τα διαθέσιμα modes να είναι αυτά που θα περίμενε κανείς από ένα παιχνίδι αυτής της κατηγορίας. Μπορείτε να δοκιμαστείτε στην διοργάνωση WRC μέσα από μία σειρά αγώνων, να τρέξετε απλά σε μία συγκεκριμένη πίστα (το γνωστό σε όλους Quick Race) αλλά και να αγωνιστείτε με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο στο online multiplayer.

Στο The Road to WRC θα βρείτε περισσότερα από κάποιος απλούς και συνεχόμενους αγώνες. Θα φτιάξετε την δική σας ομάδα, θα κανονίσετε χορηγίες από (πλασματικές φυσικά) εταιρίες και πολλά ακόμη που θα το αφήσω σε εσάς να το ανακαλύψετε! Όσο προχωράτε στην διοργάνωση θα ανεβαίνει η φήμη σας, άρα θα έχετε μεγαλύτερες χορηγίες, καλύτερους οδηγούς, ανώτερα αυτοκίνητα κλπ. Αφού φτάσετε στο ζενίθ της καριέρας σας, θα σας ζητήσει κάποια άλλη ομάδα αγώνων και έτσι θα συνεχίζεται η καριέρα του οδηγού σας.

Προς μεγάλη μας απογοήτευση, το παιχνίδι δεν διαθέτει split-screen multiplayer και η μόνη λύση αν βρίσκεστε με παρέα στο σπίτι είναι το Hot Seat, που θυμίζει την κλασσική και πετυχημένη συνταγή που έχουμε κάνει λίγο-πολύ όλοι μας: να περνάμε το controller από χέρι σε χέρι και να αντιμετωπίζουμε τον χρόνο του αντιπάλου.

Δυστυχώς, το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και στο online multiplayer, όπου στην ουσία το παιχνίδι απεικονίζει τα ghosts των αντιπάλων. Δηλαδή, και να χτυπήσετε τα προπορευόμενα αυτοκίνητα δεν θα υπάρχει κάποια «συνέπεια» στην κατάσταση του αυτοκινήτου. Η επιλογή της εταιρίας ξενίζει κάπως, και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ήθελε να πετύχει με αυτή της την κίνηση. Σίγουρα το εν λόγω mode δεν είναι για εσάς που σας αρέσουν οι κόντρες και τα.. τρακαρίσματα! Ωστόσο, το online multiplayer δεν ταλανίζεται από lag και οι αγώνες κυλάνε στην πλειοψηφία τους ομαλά χωρίς αποσυνδέσεις.

Έξυπνη κίνηση, ώμος, ήταν η δημιουργία ενός mini-tutorial το οποίο θα εντάξει τους αρχάριους παίκτες στα βασικά του παιχνιδιού και θα τους μάθει τις βασικές λειτουργίες του τίτλου. Το tutorial είναι «καμουφλαρισμένο» περίτεχνα υπό την ονομασία «Rally School» (εντάξει, δεν είναι ότι καλύτερο να βλέπεις ένα στεγνό Tutorial στο μενού κάθε φορά που αρχίζεις το παιχνίδι.. Είναι σαν να βλέπεις συνέχεια αυτό! :P)

Στροφή υπό γωνία με ημίτονο 0,545: Gameplay

Περνώντας στο ζουμί του παιχνιδιού, πρέπει να αναφέρουμε ότι η δύναμη που είχε η εταιρία ανάπτυξης με το license του WRC στα χέρια της, είναι αν μη τι άλλο τεράστια. Από πλευράς περιερχομένου, το παιχνίδι περιέχει τις περισσότερες -αν όχι όλες- διαδρομές, αυξάνοντας τις διαθέσιμες του WRC 2010. Σε αυτές περιλαμβάνονται πλέον οι σούπερ ειδικές και οι Group B.

Στο driving κομμάτι, η συμπεριφορά των αυτοκινήτων είναι σε γενικές γραμμές ρεαλιστική ενώ μοιάζει να έχει προστεθεί και μία δόση arcade δράσης που κάνει την οδήγηση πιο ωραία και περιπετειώδης, χωρίς φυσικά να ξεφεύγει από την κατηγορία των simulation. Άλλωστε, είναι από τα λίγα παιχνίδια που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα αγώνων και αποκλειστικά με αγωνιστικά αυτοκίνητα εκτός δρόμου.

Για εσάς που δεν είστε και τόσο.. φαν του είδους, αλλά θα θέλατε ένα παιχνίδι για να περάσετε ευχάριστα την ώρα, σας έχουμε ευχάριστα νέα! Το WRC2 περιλαμβάνει και λειτουργία rewind(ο αριθμός τους μπορεί να ρυθμιστεί), όπως κάνει εδώ και χρόνια η σειρά Forza (και αναμένεται να ενσωματώσει και το NFS: The Run). Όλες οι βοήθειες μπορούν φυσικά να απενεργοποιηθούν σε περίπτωση που επιθυμείτε μία ακόμα πιο ρεαλιστική και challenging εμπειρία ράλλι.

Εντυπωσιακό είναι και το σύστημα ζημιών του αυτοκινήτων μετά από κάποια σύγκρουση με κάποιο εμπόδιο. Θα δείτε μέρη του αυτοκινήτου να σπάνε και να εκτινάσσονται στον αέρα, τις επιφάνειες των αυτοκινήτων να γδέρνονται και να τους προφυλακτήρες να κρέμονται και να χτυπάνε στο οδόστρωμα. Επίσης, στο τέλος κάθε διαδρομής, θα δείτε το όχημά σας καλυμμένο στις σκόνες ή γεμάτο από χιόνια, ανάλογα τις καταστάσεις που κυριαρχούν στην πίστα που τρέξατε.

Χαρείτε την διαδρομή: Τα γραφικά και ο ήχος

Η περσινή πρόταση της Milestone, δεν άφησε καθόλου θετικές εντυπώσεις όσον αφορά τον οπτικό της τομέα, ο οποίος κυμαινόταν κάτω από του μετρίου και μίλια πίσω από τον ανταγωνισμό, αντικειμενικά μιλώντας. Στο WRC2, παρατηρούμε σημαντική αναβάθμιση στα γραφικά, με τα περιβάλλοντα να είναι καλύτερα, πιο ζωντανά και με καλύτερα textures στην πλειοψηφία τους. Τα μοντέλα των αγωνιστικών είναι και αυτά εμφανώς βελτιωμένα και αναπαριστούν καλύτερα τα real-life αυτοκίνητα. Στα του ήχου, μόνο θετικά λόγια μπορώ να πω, αφού ο κινητήρας ακούγεται απολύτως φυσιολογικά και τα ηχητικά εφέ είναι εξίσου καλοφτιαγμένα. Το εσωτερικό των αυτοκινήτων δε, θυμίζει τα WRC που παίζαμε στο Playstation 2 πριν αρκετά χρόνια!

Παρά τις βελτιώσεις όμως, δεν είναι ότι καλύτερο έχουμε δει στις κονσόλες που κυκλοφορεί το παιχνίδι, αλλά η προσπάθεια της μικρής αυτής ομάδας είναι αξιέπαινη. Δεν μπορούμε άλλωστε να συγκρίνουμε την ανάπτυξη ενός τίτλου Forza ο οποίος χρηματοδοτείται από την Microsoft, με την παραγωγή της BlackBean Games!

Ο τολμών νικά!

Το WRC2 αποτελεί μία πολύ καλή και ενδιαφέρουσα επιλογή για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Μπορεί να ταλανίζεται από μερικά προβλήματα και να χωλαίνει στο multiplayer μέρος του, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν αξίζει την προσοχή σας, εφόσον αντέχετε οικονομικά και δεν έχετε άλλους τίτλους στο πρόγραμμά σας (πάντως, γιορτές έρχονται, σκεφτείτε το). Αυτό που θέλω να τονίσω ότι με απογοήτευσε, αλλά αποτελεί αποκλειστικά προσωπική άποψη, είναι ότι το γκάζι-φρένο έχει μεταφερθεί στα Α/X (ή (Χ/τετράγωνο στο PS3) αντί στις αναλογικές σκανδάλες των χειριστηρίων. Στα της βαθμολογίας νομίζω ότι το 7 είναι αυτό που του αξίζει.

Το WRC 2: Fia World Rally Championship είναι διαθέσιμο στα καταστήματα για Xbox360, PS3 και PC και διατίθεται στην χώρα μας από την CD Media.

 

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός στον κόσμο του Ίντερνετς σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες..

 • nteko

  ωραιο παιχνιδι

 • ωραιο review Νικο! Μπραβο!

  Το παιχνιδι φαινεται αρκετα καλο αλλα υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης! Ελπιζουμε και του χρονου να μας προσφερουν εναν ακομη πιο αρτιο τιτλο!

  Παιζει η αγορα του… Μετα το review νομιζω οτι το ειχα παρει με κακο ματι.. Αναθεώρησα!!

 • πολυ καλο το review!!την βαθμολογια πιστευω την αξιζε!!!

 • John.Lemon

  πολύ καλό κείμενο. ελπίζω να είναι οπωσ τα λές γιατί πέρυσι ήταν φόλα :-) :-)

  όταν το βρω προσφορά θα τ τσιμπησω

 • @Mondlas Και εγω με αυτη την διάθεση έβαλα το δισκάκι στο tray. Τελικά με εξέπληξε ευχάριστα. Το περίμενα τρελή πατάτα to be honst :P

  @John, είναι σαφώς ανώτερο από το πρώτο WRC! Έχει όπως διαβασες μερικα θεματακια, αλλά είναι πολύ καλό..

 • AssassiN

  Ωραίο Review . Θα σκεφτώ πολύ την αγορά του καθώς φαίνεται βελτιωμένο….

 • PanosRE

  Ψιλοfail μου φανηκε απο το demo του.. Ενταξει, ωραιο κομματι driving, αλλα το forza 4 που κυκλοφορισε πριν λιγες μερες ειναι αντικειμενικα ανωτερο.

  Nice work btw

 • @PanosRE
  Όπως έγραψε και ο Scof, δεν συγκρίνονται μεταξύ τους οι τίτλοι. Όχι λόγο gameplay, αλλά λόγο budget. Ώστώσο δεν νομίζω πως ο στόχος του είναι το Forza δεν έχει θέσει τον πήχη και ΤΟΣΟ ψηλά!

  Το παιχνίδι το περίμενα και εγώ χειρότερο, αλλά ο scof με το εκτενέστατο review του μας έπεισε για το αντίθετο(ακόμα και αν δεν το περίμενε ούτε αυτός) :P

  Nice work Scof!

 • KatalanosGR

  Scof,στο single player εχει αντιπαλους οταν κανεις αγωνες ? Γιατι εγω που ειχα παιξει πιο παλια το wrc 2006 μονος μου ετρεχα(οπως νομιζω ειναι και στο πραγματικο wrc,χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος). Το λεω γιατι αν ισχυει αυτο, δυο απο τα αρνητικα(h απουσια split-screen και τα ghost στο online) δικαιολογουνται μιας και δεν συμβαδιζουν με το πραγματικο αθλημα.

 • Well, you’ve got a point here my friend… Ναι, ούτε στο single υπάρχουν αντίπαλοι (στο πραγματικό δεν ξέρω τι γίνεται βασικά). Απλά νομίζω ότι το split screen θα ήταν εφικτό. Ακόμα και έστω με ghosts, θα έπρεπε να υπάρχει.

  Φαντάσου να είστε 4 άτομα και να περιμένετε 5-6 λεπτά ο καθένας με το Hot Seat. Δεν λέει. Για το online με τα ghosts πάντως έχεις όντως δίκιο. Πρέπει να ρίξω μάλλον update ;)

 • HarrisDo

  Μπράβο για το Review Scof..Tο παιχνίδι φαίνεται αξιόλογο..!

 • KatalanosGR

  Ναι εχεις δικιο, split screen επρεπε να βαλουν εστω και με τα ghosts.

 • Hlias

  Επιτελους ενα παιχνιδι με το σημα του WRC που να δινει βαρυτητα στο αθλημα καθεαυτο!!!Οχι σαν το DIRT που εγινα τοπος διαφημισης του Block και ξεχασε απο τι ονομα ξεκινησε….

 • Gamer

  Nice review, kalo paixnidi!!

 • PanosRE

  Το νοικιασα παιδια, και ομολογω οτι ψιλοπορωθηκα με την οδηγηση του!! Ειναι πραγματικα εθιστικο το gameplay του! Αλλα τα γραφικα απογοητευτικα..

  Θα αγορασω το NFS Run, οχι αυτό… Αν μ εφταναν τα λεφτα θα το σκεφτομουν..

 • Και το The Run φαίνεται πολύ καλό, αλλά είναι διαφορετικά παιχνίδια. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό το παιχνίδι είναι πλέον το μοναδικό καθαρόαιμο rally game.