Call of Duty: Modern Warfare 3

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο Modern Warfare, θεωρήθηκε σαν ένα από τα παιχνίδια που κατάφεραν να αλλάξουν το είδος των πολεμικών παιχνιδιών. Συνδυάζοντας το -κατά γενική ομολογία- επικό campaign και την γνωστή -εθιστική- συνταγή multiplayer κατάφερε να κερδίσει μία θέση στις καρδιές των παικτών. Από το 2007 και κάθε χρόνο η συνταγή αυτή βελτιώνεται και αλλάζει, χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τα Call of Duty.

Το 2009, είχαμε το αμφιλεγόμενο Modern Warfare 2, το οποίο δίχασε τους παίκτες με τις επιλογές της Infinity Ward και τις προσθήκες στο multiplayer. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το παιχνίδι να παραμένει ζωντανό ακόμα και σήμερα με χιλιάδες παίκτες να βρίσκονται καθημερινά online. Για να μην τα πολυλογώ, φτάσαμε αισίως στο 2011 όπου και έχουμε το τρίτο μέρος της σειράς Modern Warfare. Για το Modern Warfare 3 έχουν ακουστεί πολλά τους τελευταίους έξι μήνες, τα οποία έχουμε συζητήσει πολλές φορές και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Το παιχνίδι είναι στα ράφια των καταστημάτων εδώ και μερικές μέρες. Καταφέρνει να σταθεί στα μεγάλα λόγια και να κοιτάξει στα μάτια το αντίπαλο δέος;

“Tonight, we kill Makarov”: Το single-player

Το campaign ξεκινάει, εκεί ακριβώς που μας άφησε το Modern Warfare 2. Ο Sepherd αποτελεί πια παρελθόν, και ο Soap τραυματισμένος μεταφέρεται από τον Captain Price και τον Nikolai σε μία απομακρυσμένη περιοχή ώστε να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο στόχος τους είναι ένας: ο Makarov να μην τους απασχολήσει ποτέ ξανά. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μεταφερόμαστε σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Από την Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι και από την αφιλόξενη Αφρική μέχρι την παγωμένη Σιβηρία!

Το campaign παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στις αποστολές, τις stealth να κλέβουν ξανά την παράσταση (φυσικά μαζί με τον Captain Price). Όπως πάντα, όλα ξεκινούν χαλαρά και καταλήγουν σε τρελό ανθρωποκυνηγητό και επικό φινάλε που θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο. Η δράση στο Modern Warfare 3 είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τις ανατροπές να αποτελούν σημείο-κλειδί της επιτυχίας του. Σε ορισμένα σημεία θα μεταφερθείτε ακόμα και στις στιγμές που ζήσαμε το 2007 με το Call of Duty 4, από μια διαφορετική οπτική γωνία. Όσοι το έχετε παίξει, σίγουρα θα τις θυμάστε, σίγουρα θα νιώσετε ένα μικρό ρίγος να σας διαπερνάει, σίγουρα θα αποτελέσει κάτι που θα θυμάστε μετά το τέλος του campaign. Ένα τέλος που θα σας λυτρώσει σχετικά με τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί, αλλά και θα μείνετε με την απορία για τα επόμενα σχέδια της Infinity Ward για την σειρά. Στα της διάρκειας, ένα playthrought στην Regular δυσκολία κυμαίνεται στις 5 με 6 ώρες (πάνω-κάτω στα στάνταρ των παιχνιδιών Call of Duty). Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν κρυμμένες τεχνικές που προσπαθούν να καθυστερήσουν τον παίκτη, όπως άπειρο spawning ή απότομη αύξηση δυσκολίας (κάτι που συναντάμε συχνά σε παιχνίδια του είδους). Όλη η ιστορία κυλάει ομαλά, χωρίς το gameplay να γίνεται επαναλαμβανόμενο.

Το campaign φυσικά, είναι αυτό που συμπληρώνει το πακέτο. Αν επιθυμείτε να πάρετε έναν τίτλο για να απολαύσετε μόνοι σας τα κρύα βράδια του χειμώνα, το Modern Warfare 3 δεν είναι αυτό που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν. Προσφέρει μεν καλές στιγμές single-player, με ωραία ατμόσφαιρα και δράση, αλλά η διάρκεια είναι πολύ μικρή.

Bloody hell… we just got our asses kicked: Special Ops

Μη με βγάλετε λάθος. Στο Modern Warfare 2 πέρασα δεκάδες ώρες στα Spec Ops προσπαθώντας να βγάλω όλα τα missions στο Veteran, και νομίζω ότι ήταν ενδιαφέρων mode που επεκτείνει την αξία του τίτλου. Τα Spec Ops επιστρέφουν και στο Modern Warfare 3, αλλά αυτή τη φορά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: το πολυδιαφημισμένο Survival και τις κλασσικές αποστολές. Το πρώτο αποτελεί κράμα των Zombies της Treyarch με το Horde του Gears of War, αλλά και με τις πινελιές της σειράς που το κάνουν να είναι διαφορετικό, ενώ για το δεύτερο δεν χρειάζονται συστάσεις.

Στο Survival αναλαμβάνετε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε άπειρα κύματα εχθρών -και όχι μόνο- αυξανόμενης δυσκολίας! Η δράση ξεκινάει σχετικά αργά, ενώ στους επόμενους γύρους εμφανίζονται σκυλιά, εχθροί-καμικάζι, αντίπαλα ελικόπτερα και… Juggernauts! Ω ναι, οι αγαπημένοι μας Juggernauts επιστρέφουν και στο MW3 και επιθυμούν να γίνουν ξανά ο εφιάλτης των φιλόδοξων παικτών που θα τολμήσουν να τα βάλουν μαζί τους (φιλική συμβουλή: predator στο κεφάλι :P). Το Survival μπορεί να παιχτεί στους χάρτες του Multiplayer οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε 4 κατηγορίες βάσει της δυσκολίας τους (Easy, Regular, Hard και Insane).

Στην κατοχή σας έχετε μόνο ένα πιστολάκι για αρχή, αλλά αργότερα μπορείτε να πάρετε τα όπλα των εχθρών που σκοτώνετε. Όσο καθαρίζετε εχθρούς, θα κερδίζετε χρήματα τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για να αγοράσετε εξοπλισμό, εναέρια βοήθεια και όπλα. Έχετε στο νου σας ότι δεν είναι όλες οι επιλογές διαθέσιμες από την πρώτη στιγμή, αφού μερικά στοιχεία ξεκλειδώνονται σε μεγαλύτερα level.

Και τα δύο modes υποστηρίζουν μέχρι δύο άτομα είτε online, είτε split-screen από την ίδια κονσόλα. Ωστόσο, στo Survival και στις περισσότερες αποστολές μπορείτε να παίξετε και μόνοι σας. Ωστόσο, τα modes αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να επιβάλουν σχεδόν την συνεργασία των παικτών…

Kill Confirmed: Το Multiplayer

Το Call of Duty δεν θα μπορούσε να υπήρχε χωρίς το multiplayer κομμάτι του. Το μέρος αυτό που έχει κάνει γνωστή την σειρά για χρόνια και κρατάει συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρων των παικτών για τους τίτλους της σειράς. Ακόμα και στο πρώτο Modern Warfare θα βρείτε παίκτες online για να παίξετε.

Από το Call of Duty 4, το multiplayer βασιζεται στα θεμέλια που έστησε ο εν λόγω τίτλος. Κάθε χρόνο βλέπουμε μικρές ή λίγο μεγαλύτερες αλλαγές χωρίς όμως να αλλοιώνουν το κάτι που σου μεταδίδει κάθε τίτλος της σειράς. Arcade δράση, gun on gun gameplay, μάχη σώμα με σώμα με μοναδικό σκοπό την νίκη.

Το Modern Warfare 3 στηρίζεται και αυτό στην ίδια πετυχημένη συνταγή, με μικρές πινελιές που ανανεώνουν την εικόνα του. Από τον πρώτο σας αγώνα θα καταλάβετε ότι είναι Call of Duty, με ότι συνεπάγεται αυτό. Στα του Gameplay, το παιχνίδι αποτελεί ένα Modern Warfare 2 που εστιάζει περισσότερο στα όπλα, παρά στα Killstreaks (σε αντίθεση με το MW2). Ότι ενοχλούσε στον προκάτοχό του έχει αφαιρεθεί συμπεριλαμβανομένου των Comando, Marathon, Last Stand και του Nuke. Γενικά το παιχνίδι είναι απόλυτα ισορροπημένο. Για κάθε killstreak υπάρχει το αντίστοιχο perk ή εξοπλισμός (Assasin, SAM Turret κλπ)

Τα killstreaks έχουν ανανεωθεί και πλέον έχουν μετονομαστεί σε Pointstreaks και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες(Strike Packages). Η πρώτη είναι η κλασσική κατηγορία που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, η Assault. Τα Assault pointstreaks είναι killstreaks επίθεσης τα οποία έχουν σαν στόχο τον θάνατο και την πανωλεθρία των εχθρών.. Σε αυτά θα συναντήσετε μερικά γνώριμα rewards, συμπεριλαμβανομένου του Pave Low, Predator, AC-130 και Osprey Gunner (Chopper που αφήνει και 4 care packages στους συμπαίκτες, για το καλό). Τα Assault streaks είναι stackable, δηλαδή τα kills που θα πάρετε με το ένα μετράνε για το επόμενο reward -σε αντίθεση με ότι είδαμε στο Black Ops.

Στην συνέχεια έχουμε τα Support, τα οποία δεν είναι επιθετικά προς τους αντιπάλους, αλλά προσπαθούν να βοηθήσουν όλην την ομάδα. Εδώ θα βρείτε τα UAVs, τo EMP, τα Balistic Vests, το SAM Turret και πολλά άλλα που χρησιμεύουν πολύ στα objective-based modes όπως το Domination. Αυτός ο κλάδος, είναι ιδιαίτερη περίπτωση αφού τα kills που έχετε κάνει δεν μηδενίζονται κάθε φορά που πεθαίνετε! Παράλληλα, με κάθε objective που ολοκληρώνεται μετριέται σαν point για το επόμενο pointstreak! Αν είστε ομαδικός παίκτης, τότε βρήκατε το strike package που σας ταιριάζει! Μπορεί να ακούγεται περίεργο και κάπως μη ισορροπημένο αλλά μόλις παίξετε θα καταλάβετε ότι είναι σοφή κίνηση της Infinity Ward και της Sledgehammer.

Η τελευταία κατηγορία απευθύνεται αποκλειστικά για αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους, το Specialist. Εδώ, κάθε 2 killstreaks σας προστίθεται ένα perk που έχετε επιλέξει, ενώ στα 8 killstreak θα έχετε αποκτήσει όλα τα perks του παιχνιδιού, και συνεπώς θα έχετε γίνει ένας υπερ-στρατιώτης που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του. Εντάξει υπερβάλω λίγο, αλλά αυτή είναι η αίσθηση που μεταδίδει όταν παίζεις!

Η προσθήκη των Strike Packages προσφέρει μεγαλύτερο βάθος στην δημιουργία της κάθε κλάσης. Μαζί με αυτά, έχουμε την εισαγωγή και των Weapon Proficiencies. Πλέον τα όπλα έχουν ξεχωριστό level, και όσο ανεβαίνετε με αυτά ξεκλειδώνετε και ένα ύπο-perk που αφορά αποκλειστικά στην λειτουργία του όπλου. Μπορείτε να μειώσετε το recoil, να προσθέσετε δυνατότητα μεγαλύτερου bullet penetration (FMJ από το MW2), να μεγαλώσετε το βεληνεκές(range) του όπλου και πολλά άλλα τα οποία θα ξεκλειδώνετε όσο ανεβαίνετε rank. Επίσης, έχετε στο νου σας ότι κάθε κατηγορία όπλων, έχει μοναδικά Proficiencies (πχ τα SMGs έχουν την επιλογή για πιο γρήγορο μαχαίρωμα.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει από την αρχή 16 χάρτες, οι οποίοι είναι φυσικά βασισμένοι στις περιοχές που επισκεφτήκαμε στο singeplayer. Ο κάθε χάρτης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Στην πλειοψηφία τους είναι μεσαίου μεγέθους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μικροί και μεγαλύτεροι. Η δομή των χαρτών ειναι έτσι ώστε να βοηθάει τις μάχες σε κοντινές αποστάσεις, αφού οι περισσότεροι διαθέτουν στενούς διαδρόμους με απότομες στροφές. Έχουμε και δύο ολοκαίνουρια modes, τα Kill Confirmed και Team Defender! Γενικά, το στυλ του παιχνιδιού μοιάζει με εκείνο του Call of Duty 4, παρά με αυτό του Modern Warfare 2.

Οι αλλαγές στο Multiplayer περιορίζονται σε αυτές τις προσθήκες και βελτιώσεις. Κατα τ’ άλλα έχουμε ένα γνήσιο και κλασσικό Call of Duty με ότι καλά και κακά αυτό συνεπάγεται. Πολλοί θα το παρομοιάσουν σαν ένα expansion και στην ουσία αυτό θα μπορούσε να είναι, αν εξαιρέσουμε το Campaign, τα Spec Ops και το Survival. Άνετα θα ήταν εφικτό να διατεθεί σε χαμηλότερη τιμή (σε σχέση με την full-price τιμολόγηση) και να προσφέρει τους χάρτες αυτούς, τα νέα όπλα, το νέο Killstreak System και τις επιπλέον παραμετροποιήσεις για την ισορροπία του παιχνιδιού.

Τέλος, στα τεχνικά θέματα να αναφέρουμε ότι ο κώδικας του παιχνιδιού είναι αρκετά ελαφρύς(συνεπάγεται με γρηγορο matchmaking) και η πλειοψηφία των αγώνων δεν υποφέρει lag. Επίσης, είναι εφικτό ένας δεύτερος παίκτης να συνδεθεί με τον λογαριασμό του ή σαν Guest και να παίζετε splitscreen online! Μία δυνατότητα που ενσωμάτωσε άλλωστε και η Treyarch στο Black Ops πέρυσι! Το τετραπλό τοπικό multiplayer επιστρέφει για μία ακόμα φορά φυσικά, και είναι ότι πρέπει για γρήγορα ματσάκια με φίλους στο σπίτι! Bugs υπάρχουν, αλλά είναι αρκετά λιγότερα σε σχέση με αυτά των CoDs των προηγούμενων ετών και σίγουρα θα φτιάξουν με τα πρώτα updates (ήδη έχει βγει ένα 4mb αν δεν απατώμαι). Το Call of Duty ELITE είναι καλή υπηρεσία, όποτε θυμάται να δουλέψει, με αρκετές και ενδιαφέρουσες υπηρεσίες (προσωπικά το χρησιμοποιώ μόνο για να κάνω compare χαρακτηριστικά με φίλους)

Infinity Ward Engine. All time Classic!

Για τα γραφικά του παιχνιδιού πολλά έχουν ακουστεί. Ναι, και στο Modern Warfare 3 χρησιμοποιείται μία ελαφρώς ανανεωμένη μηχανή γραφικών βασισμένη σε αυτή του Call of Duty 4. Εντάξει, τα γραφικά δεν είναι ότι καλύτερο έχουμε δει ποτέ σε κονσόλα, αλλά υπάρχουν σημεία τα οποία είναι αρκετά εντυπωσιακά -ειδικά στο campaign- και καταφέρνει να σταθεί ακόμα και σήμερα απέναντι στο θηρίο που λέγεται Frostbite 2. Το κλειδί της επιτυχίας; Framerate κλειδωμένο στα 60 frames per second, χωρίς ίχνος tearing οποιαδήποτε τεχνικού προβλήματος. Η ομαλότητα που προσφέρουν τα 60 καρέ ανα δευτερόλεπτο είναι αισθητή και κάνει το παιχνίδι πιο γρήγορο και πιο άμεσο. Φυσικά, το αντίτιμο των 60FPS είναι τα γραφικά (πολύγωνα και υφές) να παρουσιάζουν μικρή βελτίωση από τα αντίστοιχα των CoD4 και Modern Warfare 2.

Ο ήχος κυμαίνεται στα στάνταρ της σειράς, με ωραίους ήχους στα όπλα, χωρίς όμως να φτάνει σε ρεαλισμό τους αντίστοιχους του Battlefield 3. Το Voice acting είναι καλοδουλεμένο, με τις φωνές των στρατιωτών και του Makarov να είναι εξαιρετικές. Ωστόσο, ο Hans Zimmer δεν είναι στα ηνία του Soundtrack, και αυτό το κομμάτι να είναι αρκετά υποδεέστερο από αυτό του Modern Wafare 2.. Ξενέρωσα λιγάκι, ειδικά έχοντας ακούσει άπειρες φωνές το theme και την μουσική που είχε συνθέσει ο Zimmer για τον προκάτοχό του.

«This is for Soap.»

Τι έχουμε λοιπόν από το Modern Warfare 3; Ένα αξιόλογο -αλλά μικρό- campaign, αξιόλογες Spec Ops αποστολές και εξαιρετικό Survival modes και εθιστικότατο multiplayer που θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είναι ένα expansion για το MW2. Προσωπικά, θεωρώ το Modern Warfare 3 σαν το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο Call of Duty που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Στο κάτω-κάτω το MW3 είναι αυτό που περιμέναμε, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αν είστε λάτρης των παιχνιδιών της σειράς καταφύγετε άμεσα στην αγορά του. Αν πάλι δεν ενθουσιαστήκατε ποτέ με κανένα της σειράς, τότε καλύτερα να καταφύγετε στο Battlefield 3. Αγαπητοί αναγνώστες, εδώ τελειώνει το review. Θα τα πούμε στο Xbox Live. Let’s do this!

ΥΓ: Μυρίζομαι ήδη αντιδράσεις για την βαθμολογία :P

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.