Need for Speed: The Run

Η αλήθεια είναι ότι όλοι περιμένουμε ένα Need For Speed που να δίνει εκείνη την αίσθηση του Most Wanted. Μήπως λοιπόν το The Run είναι αυτό που επιθυμούμε όλοι τόσα χρόνια? Ε λοιπόν η απάντηση είναι “όχι”. Το The Run είναι κάτι το διαφορετικό. Όχι όμως προς το χειρότερο αλλά προς το καλύτερο. Εισάγει μια νέα ιδέα και είναι κάτι το ξεχωριστό για την σειρά. Οι απαιτητικοί fans θα δυσαρεστηθούν αρχικά..και όχι μόνο. Η αρχική εντύπωση κάθε άλλο παρά θετική είναι, παρόλαυτα στη συνέχεια το παιχνίδι αναπληρώνει την πικρή αίσθηση προσφέροντας μια εως και μαγευτική κάποιες φορές εμπειρία.

Ήταν ένας Ιταλός, ένας Γερμανός και ένας Έλληνας…
Για πρώτη φορά το παιχνίδι έχει σοβαρή ιστορία. Χμ..συντακτικό λάθος.. Το παιχνίδι προσπαθεί να πείσει τον παίκτη ότι έχει σοβαρή ιστορία. Θεωρώντας όμως ότι ένα Racing Game δεν χρειάζεται να έχει σοβαρή υπόθεση ας το παραβλέψουμε. Στο campaign του The Run παίρνετε τον ρόλο το Jack Rourke για τον οποίο δεν ξέρετε τίποτα στην αρχή εκτός από το ότι είναι μπλεγμένος πολύ -μα πολύ- άσχημα, χωμένος στις λάσπες μέχρι το γόνατο καθώς χρωστάει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Μετά από ένα κινηματογραφικό-διαδραστικό Cutscene στο οποίο είστε δεμένος στο αυτοκίνητο σας και οδηγήστε κατευθείαν σε μια πρέσα αμαξιών, επικοινωνείτε με μια γυναίκα που είναι πρόθυμη να σας βοηθήσει να ξεχρεώσετε.

Και κάπου εδώ τελειώνει το σενάριο καθώς ο μόνος τρόπος να ξεχρεώσετε είναι μέσω ενός αγώνα. Όχι όμως ενος απλού αγώνα! Καλείστε να τρέξετε έναν αγώνα αντοχής από το San Francisco μέχρι την Νέα Υόρκη αντιμέτωποι με 200 οδηγούς!! Ναι καλά διαβάζετε..200 αντίπαλοι. Αυτό σημαίνει ότι το Single Player είναι μια αδιάκοπη κόντρας ενάντι σε 200 αυτοκίνητα; – Όχι. Αν και μπορεί να ήταν διασκεδαστικό. Στην πραγματικότητα κάθε φορά αγωνίζεστε ενάντια σε 8 αντιπάλους, σε διάφορα Modes γνωστά στην σειρά από τα προηγούμενα παιχνίδια.

Όπως και στα τελευταία παιχνίδι Need For Speed υπάρχει και πάλι το σύστημα Level Up. Ανάλογα με την οδηγική σας συμπεριφορά και την επιτυχία σας σε αγώνες κερδίζετε XP. Αν οδηγήσετε “βρώμικα” θα επιβραβευτείτε, όπως επίσης και αν κάνετε κάποια επικίνδυνη κίνηση, όπως το να περάσετε ξυστά δίπλα στους αντίπαλους οδηγούς. Τα XPs αυτά αναβαθμίζουν το Nitro και άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου. Οι αναβαθμίσεις είναι ωστόσο απόλυτα αυτοματοποιημένες, ενώ το Customization στα αυτοκίνητα έχει κάνει φτερά. Αυτό είναι από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του παιχνιδιού καθώς τα Custom Parts ανέκαθεν ήταν στοιχείο που κρατούσε ζωντανά τα Need For Speed. Στον αντίποδα, ο παίκτης έχει στην διάθεσή του μία μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων!

Στην αδιάκοπη κούρσα σας προς την Νέα Υόρκη μπορείτε να αλλάζετε τα αυτοκίνητα σας στα βενζινάδικα. Σαν ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά στην πράξη υπάρχει μια δυσκολία. Από την στιγμή που δεν ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε στην συνέχεια δεν είστε σίγουροι ποιο αυτοκίνητο ανταποκρίνεται στην κάθε περίπτωση. Ένα Muscle Car είναι πολύ δυνατό στις ευθείες, αλλά αν η επόμενη περιοχή είναι γεμάτη στροφές τότε θα πρέπει να επιστρέψετε πίσω να αλλάξετε αυτοκίνητο, ώστε να μην αντιμετωπίσετε δυσκολία.

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να σας προβληματίσει είναι ότι τα αυτοκίνητα που ξεκλειδώνετε δεν μπορείτε να τα χωρτάσετε όλα στο Single Player, αφού η διάρκεια του είναι το πολύ 3 ώρες. Και αυτές οι ώρες δεν είναι πάντα γεμάτες ένταση. Το ΑΙ των αντίπαλων οδηγών είναι κάποιες φορές χαζό και όχι ανταγωνιστικό και επιθετικό. Η αστυνομία δεν απουσιάζει και έχει και νέα κόλπα στο μανίκι της, όπως οι πυροβολισμοί και τα πιο συγκροτημένα μπλόκα στους δρόμους, αλλά δεν θα σταθεί ποτέ σημαντικό εμπόδιο στην πορεία σας. Αν αγνοήσετε τα περιπολικά δεν θα καταλάβετε διαφορά… Η πίστα στα χιόνια, που εμφανίζεται και στο demo του παιχνιδιού, αποτελεί έναν από τους πιο ωραίους αγώνες του παιχνιδιού. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη βλέποντας το βουνό να πέφτει κατα πάνω σας!

Η συμπεριφορά των οχημάτων είναι ένα ακόμη θέμα που τίθεται υπο αμφισβήτηση, καθώς αν και παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν την ποιότητα του Hot Pursuit. Τα Drifts δεν έχουν πια αυτή την καλή αίσθηση. Ακόμη και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες που, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλές δεν θα παρατηρήσετε διαφορά στον έλεγχο και στις αντιδράσεις του κινητού. Αν καταστρέψετε το αυτοκίνητο επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς θα επιστρέψετε στο τελευταίο Checkpoint μετά από μερικά δευτερόλεπτα Loading (το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία που χωλαίνει ο τίτλος..).

Τέλος εκτός από το racing τμήμα υπάρχει και ένα μέρος του παιχνιδιού που παίζετε ως Jack Rourke πεζός. Βέβαια δεν ελέγχετε άμεσα τον χαρακτήρα, αλλά πρέπει να ανταποκρίνεστε σε QTE. Αυτό το σημείο του παιχνιδιού είναι σχετικά ενδιαφέρον και άκρως κινηματογραφικό και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει, αλλά θα συμπληρώσει την συνολική εμπειρία.

Και μετά το single player τι;

Και βέβαια αφού τελειώσετε το Single Player, που δεν θα πάρει και πολύ, έχετε 2 επιλογές: να ασχοληθείτε με ποικίλα Challenges, αυξανόμενης δυσκολίας και γεμάτα ένταση στους δρόμους της αμερικανικής υπαίθρου ή να χωθείτε στον κόσμο του Online.

Αν επιλέξετε το 2ο δύσκολα θα ξεκολλήσετε. Οι αγώνες κινούνται πολύ ομαλά, είναι πανεύκολο να βρείτε παιχνίδι μέσω του Autolog, ενώ το lag απλά είναι ανύπαρκτο. Αν είστε αρχάριος σίγουρα θα δυσκολευτείτε, όσο ανεβαίνετε όμως Levels θα ξεκλειδώνετε νέες δυνατότητες όπως το Nitro και θα μπορείτε εύκολα να ευχαριστηθείτε την συντριβή των αντιπάλων σας, ιδίως αν πρόκειται για φίλους σας!

Frosbite 2: Κυκλοφορεί ανάμεσά μας..

Ένα δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι ο οπτικός τομέας. Φυσικό καθώς χρησιμοποιείται η Frostbite 2.0 Engine δηλαδή η μηχανή γραφικών του Battlefield 3. Έτσι ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων είναι άψογος και λεπτομερής, τα τοπία επίσης πολύ προσεγμένα. Η διαδρομή ανάμεσα σε SF και N.York είναι γεμάτη αλλαγές και εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα. Χιόνη, ήλιος, συννεφιά, υγρασία, σκόνη κάθε ένα από αυτά θα σας εντυπωσιάσει. Δυστυχώς όσον αφορά το Animation των χαρακτήρων και του σχεδιασμού τους δεν έχει γίνει η ίδια καλή δουλειά. Ο ήχος ανταποκρίνεται στα όμορφα γραφικά..τίποτα ποιο όμορφο από το βρυχηθμό ενός αυτοκίνητου..

Μικρή, αλλά υπάρχουσα, είναι η πτώση του framerate, ειδικά κατά τις πιο απαιτητικές σκηνές, χωρίς να κάνει το παιχνίδι unplayable φυσικά.

Στημένος ο αγώνας..

Κλείνοντας, το Need for Speed The Run είναι ένα racing γεμάτο ένταση, αγωνία, ταχύτητα και τρελές στιγμές. Ότι θα ήθελε κανείς δηλαδή από έναν τίτλο που γράφει στο κουτάκι του “Need for Speed”. Το μικρό single player αποτελεί το σημαντικότερο μειονέκτημα του τίτλου, αφού μετά βίας ξεπερνάει τις 3 ώρες. Αν ενδιαφέρεστε για ένα racing αυτές τις μέρες, και δεν είστε λάτρης των φλώρικων Forza και Gran Turismo (:P), το The Run είναι για εσάς! Το Need for Speed: The Run κυκλοφορεί στα καταστήματα για PS3, Xbox360, PC, Wii και 3DS από την EA Hellas.