Rabbids®: Alive & Kicking

Rabbids: Alive and Kicking


 

Πριν μπω στο προκείμενο, θέλω να αναφέρω επιγραμματικά κάποια πράγματα που θεωρώ δεδομένα στην ανασκόπηση ενός τέτοιου τίτλου.

Πρώτον: πρόκειται για ένα party game. Θα ήταν παράλογο εκ μέρους μας να περιμένουμε να είναι το ίδιο διασκεδαστικό solo όσο είναι με παρέα.

Δεύτερον: προφανώς δε θέλουμε ένα game με σοβαρό ύφος όταν ψάχνουμε στο συγκεκριμένο genre. Όσο πιο τρελό, τόσο το καλύτερο.

Τρίτον: ΔΕΝ απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρά παιδιά. Μπορεί να είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο διασκεδαστικό και για τα “μεγάλα παιδιά”.

Έχοντας ξεκαθαρίσει την οπτική μας, ας περάσουμε στην ανάλυση. Ξεκινάμε…!

 

Το Rabbids Alive and Kicking (A&K κάτωθι) είναι μια συλλογή mini-games.

 

Δεν υπάρχει κάποιο σενάριο, δεν υπάρχει κάποιος σκοπός πέραν της διασκέδασης. Κάθε mini-game μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι μερικά λεπτά. Το menu δίνει τη δυνατότητα τυχαίας επιλογής ή επιλογής απ’ ευθείας από τη λίστα με όλα τα παιχνίδια. Σ’ αυτά μπορούν να συμμετέχουν από ένας μέχρι 4 παίκτες ανά κονσόλα ταυτόχρονα, ενώ με τα Party Play modes, οι παίκτες μπορούν να φτάσουν και τους 16. Τα τρία modes είναι τα εξής:

  1. Forfeits. Βάζει τους παίκτες με τη σειρά να διαγωνιστούν μεταξύ τους σε τυχαία mini-games.
  2. The Kitty. Οι παίκτες ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, μέσα από μια σειρά solo games, με νικητή εκείνον που θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους.
  3. Carrot Juice. Σίγουρα το καλύτερο mode του τίτλου, καθώς είναι και το πλέον διασκεδαστικό. Ένας ένας οι διαγωνιζόμενοι γυρίζουν τον τροχό της τύχης, ο οποίος μπορεί να τους φέρει είτε αντιμέτωπους είτε σύμμαχους με έναν παίκτη που θα διαλέξουν, ή ακόμα, να τους βάλει σε ένα solo αγώνισμα ή να τους δώσει την δυνατότητα να φορτώσουν έναν παίκτη της επιλογής τους με ένα “σφηνάκι”. Γενικά, σφηνάκια καροτοχυμού πίνουν όσοι δεν πιάνουν το στόχο του εκάστοτε mini-game. Το playlist μπορεί να παιχτεί είτε με όριο στα σφηνάκια, είτε χωρίς, με δυνατότητα αποχώρησης. Τα σφηνάκια φυσικά είναι εικονικά, αν και για μας τα μεγάλα παιδιά μπορούν να αντικατασταθούν με κανονικά, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον του παιχνιδιού σε νέα επίπεδα, καθώς όσο περνά η ώρα θα δυσκολεύει και περισσότερο.

Όταν εσύ είσαι το χειριστήριο, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να παίξεις.

Κάθε mini-game είναι ξεχωριστό. Ίσως να μην είναι όλα το ίδιο διασκεδαστικά, αλλά σίγουρα στα χέρια της σωστής παρέας, το A&K είναι θησαυρός. Αρκεί το καθιστικό σας να είναι αρκετά ευρύχωρο. Τα χοροπηδητά, το stretching και η διαρκής χρήση κάθε μυικής συστάδας του κορμιού σας είναι δεδομένα. Προσπαθώντας να μιμηθείτε σχήματα, να αποφύγετε laser, βόμβες και φάκες, παίρνοντας πόζες και τρέχοντας πέρα δώθε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκτιμήσετε την έλλειψη ορίων της εμπειρίας που προσφέρει το Kinect. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να κάνει τόσο αστείες γκριμάτσες στις φωτογραφίες που τραβάει σε ορισμένες φάσεις το παιχνίδι, που γελούσα για αρκετή ώρα. Ο μόνος λάθος τρόπος να παίξεις το Α&Κ είναι καθισμένος στον καναπέ. Φυσικά το χειριστήριο καθίσταται απαραίτητο για την πλοήγηση στα menu του παιχνιδιού, καθώς αν και καλός σαν ιδέα ο χειρισμός με το Kinect, στην πράξη χάνει αρκετά από άποψη ευχρηστίας.

Πρόκειται για ένα όμορφο οπτικά παιχνίδι, που συνοδεύεται από τον κατάλληλο ήχο

Τα γραφικά του Α&Κ προφανώς δεν ήταν η προτεραιότητα του τίτλου, αλλά είναι πολύ όμορφα και προσεγμένα. Ωραία μοντέλα, που σπάνια εμφανίζουν σπασίματα ακόμα κι όταν προβάλλονται μέσα στην δυο διαστάσεων εικόνα του καθιστικού σας, όπως την βλέπει ο σένσορας της κονσόλας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η διαδραστικότητα των μοντέλων. Έβλεπα στην οθόνη ένα Rabbid κάτω από το πόδι μου και ένιωθα πως αν κοίταζα κάτω θα βρισκόταν εκεί. Ο ήχος, πάντα τέλεια συγχρονισμένος με τις κινήσεις, είναι αρκετά χιουμοριστικός και ανεβάζει αρκετά το σύνολο. Πιο χαρακτηριστικός ήχος του παιχνιδιού είναι αυτός του χαστουκιού, που παίζει στις επιλογές των menu, διότι κανονικά πραγματοποιούνται με μια κίνηση του δεξιού χεριού προς τα αριστερά, που θυμίζει χαστούκι. Επίσης υπέροχα είναι τα τραγούδια που παίζουν στο “Guitar Zero”, ένα air-guitar game, τα οποία είναι “παιδικές” διασκευές γνωστών τραγουδιών, όπως το “Highway to Hell” που μεταμορφώνεται σε “Long Country Road” με πολύ πιο “φιλικούς” στίχους.

Το Α&Κ ενδείκνυται για όσους θέλουν να βελτιώσουν το Gamer Score τους και να ντύσουν το avatar τους.

Ως γνήσιο party game, το A&K χαρίζει ουσιαστικά τα G. Δίνει achievement για γελοία πράγματα όπως την πρώτη φορά που άνοιξε το game ή το πρώτο log-in στο Uplay, την πλατφόρμα της Ubisoft που είδαμε και σε άλλους τίτλους όπως το Assassin’s Creed. Ξεπερνώντας αυτήν την κακή πτυχή, που μειώνει αρκετά το replayability, το Α&Κ είναι ένας από τους λίγους τίτλους που χαρίζουν και props για το avatar σας. Με κάθε prop να κοστίζει τόσους πόντους παιχνιδιού, όσους μαζέψαμε όταν το δοκιμάζαμε σε πέντε λεπτά, σύντομα θα έχετε πολλά νέα παιχνιδάκια για τον ψηφιακό σας εαυτό. Στα extras θα βρείτε ακόμα το δικό σας Rabbid, με το οποίο μπορείτε να περάσετε αρκετές ωραίες στιγμές, καθώς θα το σφαλιαρίζετε όταν έρχεται κοντά σας ή οι φίλοι σας θα το κλωτσάνε όταν μπλέκεται ανάμεσα στα πόδια τους, ενώ όλα αυτά μπορείτε να τα απαθανατίζετε και σε φωτογραφίες. Επίσης μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες που σας έχει τραβήξει το Kinect όσο παίζατε και να τις ανεβάσετε στο λογαριασμό σας στο Uplay, για να τις βλέπετε όπου κι αν είστε ή να τις δείχνετε στους φίλους σας.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι το Α&Κ έχει αποσπάσει πολύ αρνητικά σχόλια από τους μετρ του χώρου.

Πάραυτα πρόκειται για ένα άκρως διασκεδαστικό party game, που μπορεί να κρατήσει μια παρέα απασχολημένη για ώρες, προσφέροντας ψυχαγωγία και σωματική άσκηση. Πετυχαίνει το σκοπό του στο έπακρο, αξιοποιώντας ένα μεγάλο εύρος των δυνατοτήτων του Kinect, με βασικότερη την ένταξη του καθιστικού σας στο παιχνίδι. Τα περισσότερα γεγονότα λαμβάνουν χώρα δίπλα σας, σχεδόν τ’ αγγίζετε. Ίσως οι κριτικές να προέρχονται από άτομα που δεν είναι έτοιμα να αποδεχθούν ότι πλέον το χειριστήριο είναι ο παίκτης. Σ αυτήν την περίπτωση, ας σαλπάρουν για μακριά, όπως τα ξωτικά στο Lord of the Rings.

Μερικά σχόλια ακόμα.

Το παιχνίδι με άφησε γεμάτο από αυτή την ωραία κούραση που έχεις όταν έχεις παίξει κάτι απίστευτα διασκεδαστικό με τους φίλους σου. Η καλή παρέα είναι που το κάνει αξεπέραστο (όπως όλα τα party games άλλωστε). Το σημαντικό είναι πως ενώ ξεκινήσαμε να παίζουμε 2 άτομα (αυτοί στις φωτογραφίες) με σκοπό να γράψουμε το review, φτάσαμε τους 4 ενεργούς παίχτες με τους 2 άλλους πριν παίξουν να λένε πως είναι για παιδάκια, χαζομάρα κτλ. Τελικά όλοι διασκεδάσαμε το ίδιο. Must buy για κάθε κάτοχο Kinect! Επίσης το σχόλιο για τα “δωρεάν G” που δίνει το παιχνίδι δεν είναι παρά η έντυπη διατύπωση της πίκρας του Lyberodoggy αφού εγώ έπαιρνα όλα τα achievements κι αυτός δεν πήρε τίποτα. (σ.σ. Ο τύπος με τη μαύρη μπλούζα είναι ο reviewer “Lyberodoggy” ενώ ο άλλος με την άσπρη ο σχολιαστής “Calm Dreamer”)