Devil May Cry HD Collection

Ήρθε λοιπόν η ώρα και για το review της συλλογής Devil May Cry, μετά από αρκετές μέρες καθυστέρησης αφού η πανέξυπνη γειτόνισσα ξέχασε να μου δώσει το δέμα εγκαίρως (βλέπετε είχε έρθει μέσα στην Μεγάλη Βδομάδα που έλειπα!). Η κατάσταση είναι απλή. Αν δεν έχετε παίξει τα τρία πρώτα Devil May Cry (και ειδικά το πρώτο), πηγαίνετε και αγοράστε το. Αν πάλι τα έχετε ήδη, αλλά επιθυμείτε να τα χαρείτε όπως τους αρμόζουν στην 42άρα σας κάντε ακριβώς το ίδιο. Με λίγα λόγια πάρτε την αφού είναι από τα παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν ακόμα άνετα παρά την δεκαετία που μας χωρίζει. Νομίζω η υπερβολική ανάλυση για αυτούς τους τίτλους δεν χρειάζεται, οπότε για αυτόν τον λόγο θα γράψω μερικά λόγια για τον κάθε τίτλο συνολικά.

Πριν από αυτό, να αναφέρω ότι το HD remaster της συλλογής είναι εξαιρετικό με τα παιχνίδια να δείχνουν καλύτερα από ποτέ. Ειδικά το πρώτο παιχνίδι εναι εμφανέστατα το πιο ανανεωμένο, αφού όπως πρόσεξα τα textures είναι κατά πολύ βελτιωμένα. Δυστυχώς, και σε αυτή τη συλλογή τα CGI βίντεο έχουν παραμείνει στην αρχική ανάλυση και δεν εκμεταλλεύονται τις High Definition δυνατότητες των PS3 και Xbox360.

Devil May Cry (1)

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς θεωρείται από τους περισσότερους παίκτες ως το καλύτερο και όχι άδικα. Άλλωστε, το όνομα του Hideki Kamiya στα ηνία της ανάπτυξης κάνουν αυτόματα τον τίτλο να ξεχωρίζει ανάμεσα στις συνέχειές του.

Ο τίτλος δεν έχει σημάδια γήρανσης στο ελάχιστο και έτσι μπορεί να παιχτεί άνετα μέχρι και σήμερα και από τους νεότερους παίκτες οι οποίοι δεν πρόλαβαν το παιχνίδι κατά το αρχικό του launch.

Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού περιφέρεστε μέσα ένα κάστρο, ενώ εμφανής είναι η κληρονομιά του Resident Evil αφού ακόμα και η ατμόσφαιρα μοιάζει με αυτή των παιχνιδιών (τουλάχιστον με τα 2 πρώτα). Άλλωστε είναι γνωστό ότι το πρώτο DMC προοριζόταν σαν τίτλος Resident Evil, ο οποίος εν τέλει εκτροχιάστηκε από το στυλ της σειράς και κυκλοφόρησε σαν ανεξάρτητο franchise, δημιουργώντας μία ολόκληρη κατηγορία παιχνιδιών!

Αυτό που θα σας μείνει μετά από το πρώτο playthrought είναι αναμφισβήτητα τα επικά boss fights. Κάθε αρχηγός είναι επιβλητικός και ξεχωριστός, ενώ η δυσκολία θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ακόμα και στην Normal δυσκολία. Αυτό που ίσως ξενίσει μερικούς είναι το γεγονός ότι το easy είναι υπερβολικά εύκολο κάνοντας το παιχνίδι βατό, ενώ το normal είναι μερικές φορές αρκετά μαζοχιστικό! Έξυπνη είναι, επίσης, η δημιουργία των εσωτερικών χώρων, αφού είναι μεγάλης κλίμακας και συνδυάζουν τον εύκολο προσανατολισμό και το ιδιαίτερο design. Σε πολλά παιχνίδια η περίεργη αρχιτεκτονική μπερδεύει τους παίκτες, αλλά εδώ σίγουρα δεν θα σταθεί πρόβλημα!

Κλείνοντας με τα του πρώτου τίτλου, πρέπει να τονίσω ξανά ότι παρόλο που κυκλοφόρησε το 2001, παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους πιο άρτιους τίτλους καταφέρνοντας να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα σε δράση και εξερεύνηση, κάτι που επιτυγχάνουν ελάχιστα παιχνίδια. Από μόνο του το πρώτο DMC είναι λόγος αγοράς της συλλογής, ειδικά αν κάποιος δεν έχει απολαύσει τον τίτλο μία δεκαετία πριν…

Devil May Cry 2

Ο Hideki Kamiya και η ομάδα του έχουν αποσυρθεί από την ανάπτυξης των Devil May Cry, οπότε ο δεύτερος τίτλος της ήδη δημοφιλούς σειράς αναπτύχθηκε από διαφορετικούς developers. Κατά γενική ομολογία, το DMC2 είναι υποδεέστερο συγκριτικά με το αριστουργηματικό πρώτο και το τρίτο παιχνίδι για το οποίο θα μιλήσουμε στην συνέχεια.

Στο DMC2 μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν και διαφορετικές ιστορίες. Στην ουσία, εξαιτίας των περιορισμών των 4GB των DVD των παλαιότερων κονσόλων, το campaign του Dante είναι πανομοιότυπο σχεδόν με αυτό της Lucia, αφού απλά η δεύτερη ελέγχεται σε mirrored (αντιστρέψιμη) εκδοχή των επιπέδων. Φυσικά υπάρχουν και μερικά σημεία αποκλειστικά στον κάθε ήρωα, αλλά μην περιμένετε στο δεύτερο playthrough να δείτε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.

Παρόλο που βρήκα το σύστημα μάχης αρκετά βελτιωμένο (αν έχετε παίξει βέβαια το DMC4 ή το Bayonetta, είναι λογικό να μην εντυπωσιάζει τόσο, αλλά φανταστείτε την πρωτοπορία του πριν τόσα χρόνια!) από αυτό του πρώτου παιχνιδιού, δεν γίνεται να παραλείψει κανείς την έλλειψη της ατμόσφαιρας που χαρακτήριζε τον αρχικό Devil May Cry. Δυστυχώς, η ίδια φθίνουσα πορεία εμφανίζεται και στον σχεδιασμό των επιπέδων, αφού πλέον τίποτα δεν έχει την επιβλητικότητα των περιβαλλόντων του Kamiya. Παρά τα αρνητικά, και στο sequel συναντάμε μερικά από τα πιο καλοδουλεμένα και άρτια boss fights, τα οποία σίγουρα είναι το σημείο που σώζουν το DMC2 από την μετριότητα.

Ο οπτικός τομέας είναι αρκετά ανανεωμένος, και σε High Definition μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι παίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα! Όλα είναι καθαρά και δεν κουράζουν τα μάτια των παικτών, ενώ το aliasing είναι ελάχιστο. Κλείνοντας, το DMC2 κάνει σωστές αλλαγές και αναβαθμίζει το σύστημα μάχης, αλλά είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που αγάπησαν οι φαν της σειράς: την ατμόσφαιρα και το level design του πρώτου.

Devil May Cry 3

Μετά το ξενέρωμα του  DMC2, έρχεται ο τρίτος τίτλος να επαναφέρει την σειρά στο σωστό δρόμο αν και αρκετά αλλαγμένη και αυτή τη φορά. Το DMC3 κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με τους προκατόχους του, ειδικά στο επίπεδο του gameplay.

Ο Dante είναι πλέον νεότερος, ενώ και το στυλ του παιχνιδιού αρκετά διαφορετικής φιλοσοφίας. Το τρίτο μέρος υιοθετεί μία πιο χολιγουντιανή απεικόνιση της δράσης, προσπαθώντας να προσελκύσει παράλληλα και ευρύτερο κοινό. Το gameplay έχει μεγαλύτερη ποικιλία από τους προκατόχους του ειδικά στο σύστημα μάχης το οποίο χρειάζεται αρκετή ανάλυση.

Πριν την αρχή του επιπέδου, μπορείτε να επιλέξετε μία από τα 5 διαθέσιμα στυλ μάχης, τα οποία δίνουν ειδικές ικανότητες στον χαρακτήρα. Το Trickster δίνει στον Dante ευλυγισία και δυνατότητα αποφυγής, το Gunslinger δίνει επιπλέον κινήσεις στην χρήση όπλων, το Royal Guard προσφέρει δυνατότητα απόκρουσης επιθέσεων ενώ το Swordmaster προσθέτει επιπλέον damage στις meelee επιθέσεις.

Όπως καταλάβατε μιλάμε για τον πιο ολοκληρωμένο τίτλο της συλλογής, αλλά το διαφορετικό στυλ ίσως να απογοητεύσει μερικούς που ήθελαν έναν τίτλο όμοιο του πονήματος του Kamiya. Τέλος να αναφέρουμε ότι στον οπτικό τομέα έχουμε την μεγαλύτερη εξέλιξη, κάτι που είναι απολύτων λογικό αφού το DMC3 κυκλοφόρησε το 2006!

Σύνοψις.

Παρά το αρκετά κατώτερο Devil May Cry 2, η συλλογή αξίζει. Δεν χρειάζονται περιττά λόγια. Αν έχετε Xbox 360 ή Playstation 3, πηγαίνετε σε ένα κατάστημα και αγοράστε την, ειδικά αν οι νέες κυκλοφορίες αυτού του μήνα σας αφήνουν αδιάφορο!

Devil May Cry HD Collection

8.5

Βαθμός

8.5/10

Θετικά

  • Το Devil May Cry 1 είναι παιχνίδι που πρέπει να παίξουν όλοι
  • Το Devil May Cry 3 είναι πολλά βήματα μπροστά
  • Σε υψηλή ανάλυση είναι πανέμορφα

Αρνητικά

  • Το Devil May Cry 2 δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.