Brave: The Videogame

Όπως λογικά έχετε ήδη καταλάβει, το Brave αποτελεί την μεταφορά του ομωνύμου animation της Pixar, το οποίο αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους της χώρας μας τον Σεπτέμβριο, ενώ ταυτόχρονα οι κριτικές που λαμβάνει είναι θετικές. Το παιχνίδι δυστυχώς δεν φαίνεται να φτάνει την ποιότητα που προβάλλουν οι βαθμολογίες της ταινίας, αφού ταλανίζεται από πληθώρα προβλημάτων.

Αρχικά, να αναφέρω πως το παιχνίδι απευθύνεται σε μικρές ηλικίες, και βάσει αυτών θα πρέπει να κριθεί, αφού σας εγγυώμαι ότι ένας που ξέρει να υπολογίζει δυνάμεις εις την δεκάτη, δεν θα βρεί τιποτα που θα τον κάνει να ασχοληθεί με τον τίτλο.

Η υπόθεση του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή και παρουσιάζεται στα πρώτα λεπτά αυτού, ενώ τα cutscenes είναι ελάχιστα. Στο Brave λαμβάνετε τον έλεγχο της διαφορετικής πριγκίπισσας Merida, η οποία προσπαθεί να σπάσει την κατάρα που έχει μεταμορφώσει την μητέρα της σε αρκούδα. Αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε στην προώθηση της ιστορίας είναι το εξαιρετικό animation που η Pixar χρησιμοποίησε κατά την διάρκεια των βίντεο, αλλά δυστυχώς δεν είναι και ιδιαίτερα πάρα πολλά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία δεν ξεπερνάει τις 4 ώρες για έναν μέσω παίκτη.

Η Merida έχει στην κατοχή της δύο όπλα, τα οποία σας δίνονται από τα πρώτα λεπτά της περιπέτειάς σας. Το τόξο είναι μακράν το πιο χρήσιμο, αφού σας δίνει την δυνατότητα να σκοτώνετε εχθρούς εξ αποστάσεως με μεγαλύτερη ασφάλεια. Φυσικά, το σπαθί που έχετε στην κατοχή σας είναι πιο δυνατό και πολλοί εχθροί δέχονται μεγαλύτερο damage από αυτό, αλλά έτσι διακινδυνεύετε να πληγωθείτε. Λίγο δύσκολο το τελευταίο βέβαια, αφού το AI των εχθρών δεν είναι και ιδιαίτερα έξυπνο… Το παιχνίδι υποστηρίζει και Kinect σε ξεχωριστό mode, στο οποίο αναλαμβάνουμε να χρησιμοποιήσουμε το τόξο της Merida, με ίδιο τρόπο που το ελέγχουμε σε δεκάδες άλλα sports games. Αυτή τη φορά δουλεύει τουλάχιστον.. Στην έκδοση του PS3, υποστηρίζεται και το Move.

Πέρα από τα όπλα, η Merida έχει στην κατοχή της και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (αέρας, νερό, φωτιά και γή), τα οποία εναλλάσσονται πατώντας τα shoulder buttons. Κάθε εχθρός έχει αδυναμία σε ένα από αυτά, την οποία μπορείτε να καταλάβετε εύκολα από τα σημάδια που έχουν πάνω στα κεφάλια τους. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι αδύνατο να νικήσετε με λάθος στοιχείο, χρησιμοποιώντας το σωστά θα κάνετε την δουλειά σας πολύ πιο γρήγορα και θα προχωρήσετε στις επόμενες περιοχές. Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται έξυπνα και για την επίλυση γρίφων. Για παράδειγμα στοχεύοντας τη φωτιά με πάγο, θα την κάνει να σβήσει και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε. Απλοϊκό μεν, αλλά σίγουρα το ηλικιακό κοινό που απευθύνεται το παιχνίδι θα το έβρισκε ενδιαφέρον. Είναι από τα λίγα παιχνίδια που έχουν έστω και ένα μικρό βάθος στο σύστημα μάχης και δεν αρκούνται στο πάτημα ενός πλήκτρου.

Ο τεχνικός τομέας δυστυχώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με θετικά επίθετα. Η μηχανή γραφικών είναι απαρχαιωμένη, το παιχνίδι θυμίζει τίτλο του πρώτου Xbox και το framerate (τουλάχιστον στο 360) είναι πάντα ασταθές και ορισμένες φορές πολύ χαμηλό. Τα textures δεν είναι καλά, το animation των χαρακτήρων μετριότατο, ενώ τα περιβάλλοντα πανομοιότυπα. Το voice acting δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, με την Merida να επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Τέλος, το παιχνίδι υποστηρίζει και co-op με τον δεύτερο παίκτη να αναλαμβάνει ένα πνεύμα που μοιράζεται παρόμοιες ικανότητες με την Merida, με βασικό σκοπό να βοηθήσει τον βασικό παίκτη σε περίπτωση που αυτός δυσκολευτεί σε κάθε σημείο. Η ένταξη του δεύτερου παίκτη είναι απλή και μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς να σταματήσει η δράση.

Κλείνοντας το σύντομο review, αφού δεν έχω να αναφέρω κάτι άλλο από την ενασχόλησή μου με το παιχνίδι, να αναφέρω πως προσωπικά το βρήκα πολύ μέτριο, αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος πως αν βρισκόμουν ακόμα στο δημοτικό το Brave θα ήταν ένα παιχνίδι που θα είχα ενθουσιαστεί. Για έναν έμπειρο gamer, δεν αποτελεί κάτι νέο, κάτι διαφορετικό και σίγουρα θα τα βρει όλα απλοϊκά και εύκολα, αλλά οι μικροί μας φίλοι σίγουρα βρήκαν ένα παιχνίδι που θα περάσουν καλά τον τελευταίο μήνα πριν την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες..

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.