Mark Of The Ninja – XBLA

Το Mark Of the Ninja είναι ένα ακόμη διαμάντι του XBLA το οποίο μπορεί να σας προσφέρει αρκετές ώρες μοναδική διασκέδαση με ελάχιστο αντίτιμο.
Η Klei Entertainment προσθέτει στα παιχνίδια με Ninja το κομμάτι που τους έλειπε. Το Stealth. Στο  νέο δισδιάστατο platformer της εταιρίας η Stealth προσέγγιση του παιχνιδιού θα γίνει δεύτερη φύση σας, αλλιώς δε θα περάσετε ούτε το δεύτερο επίπεδο.

Το σενάριο του παιχνιδιού δεν είναι το δυνατότερο σημείο του, χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ο ήρωας του παιχνιδιού , είναι ένας σιωπηλός κυνηγός με κόκκινα τατουάζ σε όλο του το σώμα, το μελάνι από τα οποία του προσδίδουν ιδιαίτερες δυνατότητες, που θα τον βοηθήσουν να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Βέβαια η εξτρα δυνάμεις του έχουν και αντίκτυπο , αφού σιγά σιγά τον οδηγούν στην τρέλα. Ο μόνος στόχος σας είναι η προστασία της Clan σας.

Για να σας προσέχει και να σας ελέγχει υπάρχει μαζί σας στην περιπέτεια σας μια θηλυκή ninja  ο ρόλος της οποίας περιορίζεται στο να σας παρέχει tips.

Η ρέουσα κίνηση και η άμεση ανταπόκριση του χαρακτήρα στις διαταγές σας , σε συνεργασία με το πολύ καλό animation δημιουργεί αρκετά εντυπωσιακές σκηνές όσο ο πρωταγωνιστής αιωρείται πάνω από τους αντιπάλους του, και κρύβεται πίσω από γλάστρες ή μέσα στον εξαερισμό.

Τα Cartoon based art  του παιχνιδιού(που θυμίζει αρκετά Shank) είναι βασισμένο σε σκούρα παλέτα η οποία είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί το Stealth περιβάλλον που απαιτεί το παιχνίδι. Οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι, με το animation των περισσότερων να είναι σε καλά επίπεδα.

Παρόλη την σκοτεινή ατμόσφαιρα(καλό θα ήταν να ανεβάσετε λίγο το Gamma πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι) οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο να παρουσιάζονται ολα όσα χρειάζεται με την μέγιστη ευκρίνεια, δίνοντας ταυτόχρονα στο παίκτη μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι βρίσκεται στη σκιά, και τι το καλύπτει ο μεγαλύτερος εχθρός σας: το φώς.

Ολος ο κόσμος του παιχνιδιού όμως σας δίνεται στο πιάτο. Είστε Ninja εκτελεστής μέσα σε κτήρια γεμάτα εχθρούς. Μπορείτε εξίσου εύκολα να καθαρίσετε τους ΠΑΝΤΕΣ στο κτήριο, όσο και να περάσετε σαν άνεμος χωρίς να αφήσετε την παραμικρή υποψία οτι βρεθήκατε εκεί.
Η δεύτερη προσέγγιση είναι η αλήθεια αρκετά πιο εύκολη, και στο τέλος του κάθε επιπέδου σας περιμένει μια μεγάλη ανταμοιβή αν κατορθώσετε να το ολοκληρώσετε αναίμακτα, δεν είναι πάντα όμως η πιο διασκεδαστική.

Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού είναι αρκετά απλό, αφού ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθείτε τους φρουρούς σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι να τους σκοτώσετε με brutal finishing moves, χωρίς αυτοί να σας αντιληφθούν.  Μια αρκετά πιο σπάνια λύση για να ησυχάσετε απο την παρουσία τους, είναι με enviromental kills, αφου με τη βοήθεια τον bamboo darts μπορείτε να πετάξετε στα κεφάλια τους φωτιστικά κ.α. Όταν έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο το σπαθί σας δεν είναι αρκετό για να τους σκοτώσετε, και μια ριπή απο το αυτόματο τους, είναι συνήθως αρκετή για να σας στείλει στα θυμαράκια κάτι που πρέπει να σας κάνε αρκετά επιφυλακτικούς στις κινήσεις σας.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να διατηρείτε την υπομονή σας συνεχώς για να διαλέξετε τη σωστή στιγμή για να επιτεθείτε, ή να αποδράσετε, αφού οι φρουροί, τα φώτα, ακόμα και αισθητήρες Lazer είναι συνεχώς μπροστά σας, και μια λάθος κίνηση μπορεί να φέρει το τέλος. Ο χειρισμός απαιτεί  ακρίβεια, και ευτυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων , τα λάθη προέρχονται απο δικές σας απροσεξίες και όχι απο κακή απόκριση του χειρισμού.

Την προσπάθεια σας διευκολύνουν τα πολλά Ninja tools που έχει στη διάθεση του ο χαρακτήρας σας, όπως τα bamboo darts, smoke bombs αλλα και το Grappling hook που αποκτάτε αρκετά νωρίς στο παιχνίδι. Δυστυχώς τη ζωή σας κάνει πολύ πιο εύκολη , το χαμηλό AI των αντιπάλων με τους οποίους μπορείτε να παίζεται με την ψυχή σας χωρίς ελπίδα να σας ανακαλύψουν αν δε βρεθείτε μπροστά στο φακό τους.

Το Platforming κομμάτι του παιχνιδιού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, και βάζει και αυτό το λιθαράκι του στην δημιουργία της Stealth αίσθησης. Οι διαδρομή σας μέσα απο τον εξαερισμό γίνεται εύκολα και όταν χρειαστεί να πηδήξετε και μικρό χώρο, το Grappling Hook ισορροπεί το πρόβλημα της υπερκινητικότητας του Ninja , αφού χωρίς αυτό θα ήταν μια μικρή οδύσσεια να πάτε από το ένα επίπεδο σε άλλο απλά πηδώντας.

Όλοι οι ήχοι του περιβάλλοντος, οπως τα βήματα σας, ή των αντιπάλων σας, ή οι ήχοι από αντικείμενα που χτυπάτε για να δημιουργήσετε αντιπερισπασμό, εμφανίζονται με ένα ripple effect στην οθόνη σας, για να έχετε και την εικόνα της υπερφυσικής ακοής του πρωταγωνιστή.

Το Mark Of The Ninja, πριν απο οτιδήποτε άλλο είναι άλλη μια ισχυρή απόδειξη του τι προσφέρουν υπηρεσίες σαν το Xbox Live Arcade στο Gaming τα τελευταία χρόνια. Σαν retail διανομή το παιχνίδι θα ήταν απλησίαστο και δε θα άξιζε τον κόπο να το αγοράσετε, ενώ αν επιλεγόταν η οδός του Shareware, δεν θα του είχε δωθεί ποτέ η απαραίτητη προσοχή, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην παρουσίαση.

Η 2D καρτουνίστικη εμφάνισή μπορεί να απωθήσει αρχικά κάποιους, σας εγγυώμαι όμως ότι το παιχνίδι θα σας χαρίσει 5-6 ώρες καθαρόαιμο stealth gameplay το οποίο αν μη τι άλλο, θα χαρείτε και με το παραπάνω.
Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω του Xbox Live Arcade και κοστίζει 1200 MS Points.

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!