Dead Space 3

To Dead Space 3 ήταν το δεύτερο παιχνίδι της σειράς που πιάνω στα χέρια μου, αφού το αρχικό Dead Space μου έχει ξεφύγει.

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να δηλώσω ο απόλυτος φαν της σειράς, ούτε γκουρού τη διαστήματος. Υπάρχει όμως κάτι που μπορώ να δηλώσω με σιγουριά: Το Dead Space 3 είναι από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει τελευταία, και ένα από τα (μάλλον) τελευταία καλά παιχνίδια αυτής της γενιάς Hardware.

To τρίτο παιχνίδι της σειράς πατάει στο καλοστρωμένο δρόμο που χάραξαν τα πρώτα δύο, και πηγαίνει τα Dead Space ένα βήμα μπροστά με επιλεγμένες βελτιώσεις.

Το Dead Space 3, ξεφεύγει απο το Horror Survival στυλ της σειράς, και υιοθετεί μια πιο action-thriller προσέγγιση την οποία οφείλω να πω ότι ευχαριστήθηκα περισσότερο. Απο την άλλη εμένα μου αρέσει και το Resident Evil 6, οπότε μη βασίζεστε στη γνώμη μου.

Επίσης σημαντικές προσθήκες είναι το νέο Online Co-Op mode του παιχνιδιού, και ο μηχανισμός του Crafting των όπλων, αλλα για αυτά θα μιλήσουμε παρακάτω

Σενάριο

Είστε ο Isaak Clarc και η ιστορία συνεχίζει απο το 2ο παιχνίδι. Σκοπός σας είναι να αποτρέψετε την καταστροφή του ανθρώπινου είδους απο τα Markers την ίδια στιγμή που τρέχετε για να σώσετε τη ζωή σας απο την οργάνωση Unitologists και τον αρχηγό της Jacob Danik, οι οποίοι έχουν θεοποιήσει τα Markers.

Γενικά δεν ξέρω τι συμβαίνει με το πρώτο παιχνίδι που θέτει τις βάσεις στη σειρά, ίσως φταίει και η έλλειψη βασικών γνώσεων αφού επαναλαμβάνω δεν έχω ασχοληθεί με το πρώτο παιχνίδι, το σενάριο τόσο στο δεύτερο όσο και στο τελευταίο Dead Space, είναι.. αδύναμο.

Αν θεωρήσουμε ότι ο κυριότερος σκοπός του, είναι να μην περιφέρεστε και σκοτώνετε δίχως λόγο και αφορμή, τότε κάνει καλή δουλειά.

Gameplay

To παιχνίδι ξεφεύγει απο τα στενούς διαδρόμους του USG Ishimura, και δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσει αρκετούς και διαφορετικούς μεταξύ τους προορισμούς. Τα Δερβενάκια των διαστημοπλοίων είναι ακόμα εδώ, και σε αυτά θα βολοδέρνετε στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, ωστόσο σας δίνεται η δυνατότητα να περπατήσετε σε αρκετά πιο “ανοιχτές” πίστες όπως διαστημικούς σταθμούς ή επιφάνειες πλανητών.

Το Single Player κομμάτι ακολουθεί τα χνάρια της σειράς. Η Action πλευρά του Gameplay αυτή τη φορά χρησιμοποιείται περισσότερο, και θα αντιληφθείτε οτι παρόλο που η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι συνεχώς, οι φορές που πραγματικά θα γίνει κάτι, είναι λιγότερες απο οτι στα προηγούμενα παιχνίδια. Η αίσθηση όμως αυτή, της συνεχόμενης αγωνίας και άγχους, είναι εξίσου καλή με αυτή του φόβου.

Εκτός από τη βασική ιστορία, υπάρχουν και αρκετές δευτερεύουσες αποστολές που μπορείτε να ολοκληρώσετε, και φυσικά διάσπαρτοι υπάρχουν εύκολοι σχετικά γρίφοι, που σας καθυστερούν από το να δείτε τους τίτλους τέλους, αλλά προσφέρουν και στιγμές ξεκούρασης ανάμεσα στην αγχώδη εξερεύνηση και το πιστολίδι.

Στο τρίτο Dead Space έχετε τη δυνατότητα να παίξετε το σενάριο και σε Co-Op mode και οι μηχανισμοί του παιχνιδιού λειτουργούν απρόσμενα θετικά στην παρουσία του δεύτερου παίκτη.

O δεύτερος παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο του John Carver, και το Co-op εκτός από τη μειωμένη δυσκολία του παιχνιδιού-που εξισορροπείτε με τον αυξημένο αριθμό αντιπάλων-, προσφέρει και ορισμένες δευτερεύουσες αποστολές, τις οποίες μπορείτε να ολοκληρώσετε μονάχα σε αυτό το Mode. Σημαντικό είναι ότι παρόλο που το Loot στο Co-op είναι εντελώς ξεχωριστό, σας δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξετε μεταξύ σας ότι θέλετε.

Μάλιστα από ότι διάβασα το σενάριο στο Co-op εμπλουτίζεται αρκετά(δεν κατάφερα να παίξω Co-op για περισσότερο από μια ώρα για να έχω πλήρη άποψη) και παρόλο που το παιχνίδι χάνει λίγο απο την κλειστοφοβική του αίσθηση με την παρουσία και δεύτερου παίκτη, γίνεται αρκετά διασκεδαστικό για να το δοκιμάσετε τουλάχιστον.

Weapon Crafting

Απο μόνο του το νέο σύστημα Crafting είναι αρκετό για να χαρακτηρίσει αυτό το παιχνίδι με θετικό πρόσημο.

Στο Dead Space 3 δεν υπάρχουν χρήματα ή κάτι παρόμοιο. Οι ανταμοιβές σας απο την εξερεύνηση είναι parts, σίδερα, βίδες και άλλα τέτοια χαριτωμένα βαριά αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε για να αναβαθμίσετε την πανοπλία σας και τα όπλα σας, είτε για να δημιουργήσετε καινούργια.

Το σύστημα είναι πολύ καλά φτιαγμένο, και τα υλικά σχετικά άφθονα  και έτσι τα τελικά αποτελέσματα  είναι εντυπωσιακά.. επίπονα για τους αντιπάλους σας. Αν ανακαλύψετε ένα όπλο το οποίο πιστεύετε ότι αξίζει να σωθεί, τότε μπορείτε να αποθηκεύσετε την συνταγή του σε blueprint, για να μπορείτε να το ξαναφτιάξετε εύκολα, ή να το μοιραστείτε με τον συνεργάτη σας στο Co-Op.

Εικαστικά

Τα γραφικα του παιχνιδιού ακολουθούν τα – υψηλά – στάνταρ της εποχής, με καθαρό και ομαλό animation, πολυάριθμα πολύγωνα μοντέλων, χωρίς την παραμικρή υποψία slowdown.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στο φωτισμό, ακολουθώντας τα χνάρια του προηγούμενου παιχνιδιού, κάτι που προσθέτει πολλούς πόντους στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Ο ήχος του Dead Space 3 είναι ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ο-ς και το Soundtrack οσο και τα Voiceovers είναι καλοδουλεμένα. Τόσο καλοδουλεμένα που πραγματικά είναι κακή ιδέα να παίξετε το παιχνίδι με χαμηλό ή καθόλου ήχο. Αν είστε τυχερός κάτοχος ενός πολυκάναλου συστήματος ηχείων τότε απλά βάλτε το στο τέρμα και απολαύστε το παιχνίδι.

To the Dark Side

Δυο μικρολεπτομέρειες που δε μου άρεσαν τις άφησα για το τέλος.

Αρχικά όσο μου άρεσε το Co-Op σαν ιδέα και εκτέλεση , τόσο μου κακοφάνηκε η απουσία του Splitscreen. Καλό το συνεργατικό παιχνίδι κύριοι της EA, αλλά αν δεν κάθεσε στον ίδιο καναπέ δεν έχει την ίδια γλύκα!

Επίσης σε πολλές στιγμές στο παιχνίδι θα παρατηρήσετε οτι σας αναγκάζουν να σταματήσετε ότι κάνετε, και να γυρίσετε πίσω για να βρείτε κάτι, με συνήθως χαζές προφάσεις. Μια πόρτα χαλάει ακριβώς όταν πάτε να την περάσετε, το κουμπί ελέγχου δε δουλεύει αλλά είχα βρει ένα ανταλλακτικό 3 χιλιόμετρα πίσω κτλ κτλ.

Και το κακό δεν είναι ότι γίνεται μόνο και μόνο για να αυξηθεί η διάρκεια του τίτλου έστω και λίγο, αλλά ότι γίνεται συχνά, κάτι που μπορεί να κάνει το παιχνίδι βαρετό. Κρατηθείτε όμως αξίζει να το τερματίσετε!

Συμπέρασμα

Το Dead Space 3, δεν είναι το παιχνίδι που θα αλλάξει την άποψη σας για τη σειρά. Αν μάλιστα το βασικό στοιχείο που σας τραβάει στη σειρά είναι το Horror, τότε μάλλον θα το στραβοκοιτάξετε.

Παρόλα αυτά, το Co-op, το εξαιρετικό σύστημα Crafting, τα προσεγμένα γραφικά και η υψηλή ποιότητα του ήχου το καθιστούν πέρα για πέρα άξιο αγοράς.

Αν αναρωτιέστε, το παιχνίδι χωρίζεται σε 19 κεφάλαια συνολικά. Έχω ολοκληρώσει τα 12 από αυτά σε κάτι λιγότερα από 10 ώρες, οπότε συνολικά το παιχνίδι πρέπει να διαρκεί 15 με 20 ώρες συν ένα playthrough με το Co-op. Δεν είναι άσχημα!

Αγοράστε το Dead Space 3

Θετικά: Co-op,το σύστημα Crafting,Γραφικά, Εξαιρετικός ήχος,περισσότερα περιβάλλοντα για να εξερευνήσετε, καλή διάρκεια, έχει δωθεί βάση στο Action

Αρνητικά: έχει δωθεί βάση στο Action, Μονο Online Co-op, καταντάει βαρετό με τα πολλά πήγαινε-έλα,

Βαθμός: 8.8

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!