The Cat Lady

To The Cat Lady δεν είναι ένα παιχνίδι που όλοι μπορούν να παίξουν. Πρόκειται για ένα βαθιά ψυχολογικό θρίλερ με αρκετές σκληρές σκηνές που απευθύνεται σε ώριμο κοινό.

Η ιστορία μας ξεκινάει με την Susan να διαβάζει το γράμμα αυτοκτονίας της πριν πάρει αρκετά χάπια και πέσει σε κώμα. Έπειτα θα δει αρκετές σκηνές που θα την κάνουν να αλλάξει γνώμη για την απόφασή της και θα αρχίσει να μάχεται για να επιστρέψει. Η ζωή της ήταν άχαρη, κενή και μουντή μα τώρα παλεύει με τον εαυτό της. Να επιστρέψει στην παλιά της ζωή, να πεθάνει ή να ζήσει χαρούμενα.

Αν θέλαμε να περιγράψουμε τον τίτλο με μια φράση αυτή θα ήταν “σπουδή στο ωμό, σκοτεινό, ματαιόδοξο συναίσθημα“. Όπως είπαμε, πρόκειται για ένα παιχνίδι που παρουσιάζει σκληρές συναισθηματικές και οπτικές εικόνες χωρίς ενδοιασμούς. Περικλείεται από μαυρίλα και φορτισμένους διαλόγους ενώ η βία είναι εμφανής παντού. Ακρωτηριασμοί, βασανιστήρια, κρεμασμένα πτώματα και λοιπά είναι όλα συνδυασμένα σε ένα καμβά που απεικονίζει εξαίσια τη βαρβαρότητα των διαπροσωπικών σχέσεων. Οι “δύσκολες” σκηνές εκτελούν πολύ καλά το ρόλο τους βέβαια. Δεν είναι εκεί για να τρομάξουν το θεατή αλλά για να τον φέρουν όσο γίνεται στην ψυχολογική κατάσταση της Susan. Εκεί που ο τίτλος αποτελειώνει το θεατή είναι οι απλούστεροι διάλογοι με τους npcs, αυτοί που δείχνουν όλη τη συναισθηματική δυσκολία των σχέσεων. 

Τα γραφικά είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν στο ύφος αν και τα μοντέλα των χαρακτήρων μπορούσαν είναι και καλύτερα. Γενικά τα πάντα όμως είναι καλά δεμένα με το στυλ και τους γρίφους του παιχνιδιού οι οποίοι είναι καλά σχεδιασμένοι και δεν παρουσιάζουν λογικά κενά ή ασυνέχειες. Ο ήχος είναι ένα αριστούργημα. Το voice acting πάρα πολύ φυσικό και το soundtrack απίστευτα βυθιστικό στη σαπίλα και τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Susan.

Για να κλείσουμε – επειδή ο τίτλος δε μπορεί να περιγραφεί σε ένα review, το The Cat Lady δεν ένας ελαφρύς τίτλος. Αντιθέτως είναι αρκετά βαρύς και αφήνει το θεατή πολύ προβληματισμένο και ενοχλημένο μέσα από τα θέματα που παρουσιάζει. Δεν ενδεικνύεται για όλους αλλά σε όλους θα δώσει τροφή για σκέψη.

Θετικά: Απίστευτο ψυχολογικό βάθος, εξαιρετική ατμόσφαιρα, δυνατό soundtrack

Αρνητικά: Αρκετά “gory”

Βαθμός: 8.3

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.