Assassin’s Creed IV: Black Flag [Next-gen Update]

Τοποθετημένος στα 1715 και τη χρυσή εποχή της πειρατείας στην Καραϊβική, το Black Flag είναι όλα όσα θέλαμε να είναι κι ακόμη περισσότερα.

Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Edward Kenway να αποφασίζει να γίνει πειρατής και εν συνεχεία assassin. Ο τίτλος τυλίγεται γύρω από αυτά τα δυο στοιχεία και στήνει έναν ιστό γεμάτο αλητεία, ξύλο, θησαυρούς και δόξα. Ο τόνος είναι πολύ ελαφρύτερος από το -απογοητευτικό- AC III μιας και το σκηνικό ταιριάζει γάντι στο χιούμορ και τη διασκέδαση. Ο Edward δεν είναι το τυπικό μέλος του Creed. Περισσότερο ακολουθεί τη ζωή του πειρατή και τα χρήματα παρά κουβαλάει το βάρος της κληρονομιάς του Altair και του Ezio. Ίσως αυτό είναι το μοναδικό μειονέκτημα του τίτλου, γιατί κατά τα άλλα είναι επικός.

Ο χάρτης είναι πραγματικά ολόκληρη η Καραϊβική, με άπειρα νησιά και λιμάνια που περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. Πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχει παίκτης που θα ξεκινήσει για αποστολή και δε θα χαθεί επίτηδες σε κάποιο σύμπλεγμα μικρών νησιών ίσα ίσα για να τα εξερευνήσει και να βρει τα μυστικά που κρύβουν – γιατί πάντα θα βρει κάτι ενδιαφέρον. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του Black Flag. Ο κόσμος είναι τόσο γεμάτος με πράγματα για να δεις και να κάνεις που δύσκολα κουράζει όπως πολύ επιδέξια κούραζε η γραμμική και τετριμμένη ιστορία του Connor. Το main story βάζει τον Edward από τη στιγμή μηδέν στη δράση και επιτρέπει κάθε είδους παρεκκλίσεις από τον “βασικό” δρόμο. Και εκεί το παιχνίδι βγάζει τον καλύτερο εαυτό του.

Η πειρατεία πάει πακέτο με πλοίο, και το IV δίνει ένα πολύ πειρατικό όχημα, τόσο σε στυλ όσο και σε χρήσεις και αναβαθμίσεις. Η κάθε πορεία είναι διαφορετική, κάθε μάχη ενδιαφέρουσα και όλα αυτά δένονται εξαίσια με πανέμορφα γραφικά. Τα ηλιοβασιλέματα, οι παραλίες, η θάλασσα, τα εφέ. Όλα καλοσχεδιασμένα και με μέτρο ώστε να ταιριάζουν στο στυλ του παιχνιδιού. Ξεχάστε λοιπόν το πολύ αίμα και τις μάχες που φαντάζουν δυσκοίλιες και βαρετές. Τα animations έχουν γίνει γρηγορότερα και απλούστερα ώστε να μην καθυστερούν τη δράση, ενώ η απουσία αιματόλουτρων επιτρέπει την ανάλαφρη προσέγγιση που προσπάθησε η Ubisoft Montreal. Ηχητικά τα πράγματα είναι εξίσου καλά. Ενδιαφέροντα ambients, δυναμικό και ταυτόχρονα ομαλό soundtrack και εφέ αρκετά ρεαλιστικά και εξίσου ταιριαστά στο ύφος.

Όσον αφορά την έκδοση του PS4, το μόνο που αλλάζει είναι ο οπτικός τομέας, που είναι και σημαντικά βελτιωμένος. Αυτό που ξεχωρίζουν είναι τα καλύτερης ποιότητας textures, το σαφώς μεγαλύτερο draw distance, αλλά το framerate, που πλέον είναι πιο σταθερό και δεν παρουσιάζει “σπασίματα”. Η κίνηση του χαρακτήρα και το σκαρφάλωμα είναι πλέον πιο ομαλό, ενώ τα εφέ νερού και ήλιου είναι ένα επίπεδο παραπάνω από τις εκδόσεις των PS3/Xbox 360. Από άποψη περιεχομένου, δεν υπάρχουν αλλαγές.

Ένας από τους χάρτες θησαυρού που θα συναντήσετε.

Στο multiplayer κομμάτι τώρα, όταν κάποιος από τους παίκτες στο lobby δεν αποφασίζει να φύγει, τα πράγματα είναι έντονα και ενδιαφέροντα. Ο σκοπός είναι είτε να κρυφτείς από τους αντιπάλους είτε να τους εντοπίσεις και να τους βγάλεις από τη μέση. Οι αρένες είναι διάφορες και γεμάτες κόσμο και σημεία για κρύψιμο. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι και τα  perks ώστε να πάρει το mode λίγο “αλατοπίπερο”. Σε γενικές γραμμές δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά περνάει ευχάριστα η ώρα. 

Ένα στοιχείο ακόμα που αξίζει αναφορά είναι ο κόσμος πίσω από το Animus. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Ο ήρωάς μας είναι υπάλληλος της Abstergo Entertainment που έχει αναλάβει να “σκανάρει” τις αναμνήσεις του Desmond μέσω του Edward και να βρει σκηνές που θα μπουν στην ταινία της εταιρίας! Όταν λοιπόν δεν είμαστε σε κάποια ναυμαχία ή δεν εξερευνούμε ένα απομακρυσμένο νησάκι επειδή βρήκαμε ένα χάρτη που λέει πως εκεί υπάρχει θησαυρός, βρισκόμαστε σε πρώτο πρόσωπο στην Abstergo. τα γραφεία είναι γεμάτα ζωή και πράγματα για να δούμε. Στα γραφεία υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον side quest για όσους το ψάξουν. Η τροπή αυτή είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα μιας και τόσα χρόνια γνωρίσαμε την Abstergo με ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και όχι σαν Google-like εταιρία παραγωγής ταινιών.

http://www.youtube.com/watch?v=mRTMEabx2Lk

Εν κατακλείδι, το Assassin’s Creed IV: Black Flag φέρνει νέο αέρα, έναν τεράστιο κόσμο που θα σας κρατήσει για πάρα πολλές ώρες και μια ιστορία αρκετά διαφορετική από την πεπατημένη. Αναφορικά με τις next-gen εκδόσεις, αν έχετε ήδη αγοράσει το παιχνίδι σε ένα εκ των Xbox 360 ή PS3, με μόλις 10€ μπορείτε να αποκτήσετε την next-gen βερσιόν (ισχύει μέχρι 31 Μαρτίου η προσφορά της Ubisoft).

Θετικά: Τεράστιος ζωντανός χάρτης, η ελευθερία που προσφέρει, τα γραφικά

Αρνητικά: Η βασική ιστορία δεν είναι τόσο assassin-based όσο οι προηγούμενες

Βαθμός: 9

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.