Pathologic Classic HD

Το Pathologic είναι ένας τίτλος αρκετά ενδιαφέρον, σκοτεινός, τρομακτικός. Πρόκειται για μια σχεδόν αστυνομική ιστορία με γερές δόσεις ψυχολογικού τρόμου και αίσθησης απόγνωσης στα περιβάλλοντα, σχεδόν σαν βιβλίο των “μεγάλων” Poe και Lovecraft. Η πλοκή φέρνει τον χαρακτήρα αυτού του remaster σε μια απομακρυσμένη εργατική πόλη στην οποία έχει ξεσπάσει μια θανατηφόρα επιδημία. Ο ήρωάς μας είναι γιατρός και θα βρεθεί στη μέση μιας σειράς θανάτων, πιθανότατα φόνων, και πλειάδας χαρακτήρων διαφορετικών, καθένας με το δικό του κίνητρο, μοτίβο και προσωπικότητα. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως -από την αρχή κιόλας- μαθαίνουμε ότι οι χαρακτήρες έχουν ζωή και κινούνται ελεύθερα. Οπότε αν θέλουμε να είμαστε on-track με όλους πρέπει να τους επισκεπτόμαστε συχνά πυκνά, και πως αν κάποιος πεθάνει η ιστορία θα αλλάξει δραστικά!

Ο τίτλος βασίζεται κυρίως στους διαλόγους και την πλοκή. Θα μιλήσουμε με άπειρους npcs όπου ο καθένας έχει κάτι να δώσει (και πιθανώς να πάρει) από εμάς. Όσο παίζουμε τόσο η ιστορία εμβαθύνει και ενώ όλα μοιάζουν με έναν απλό θάνατο θα βρεθούμε σύντομα στη μέση μιας πλεκτάνης που απλώνεται σε όλη την πόλη. Σε αυτό βοηθάει και το σκηνικό καταχνιάς που προϊδεάζει τον παίκτη για σκοτεινές και αρρωστημένες καταστάσεις. Άλλωστε, όπως και στα καλά μυθιστορήματα τρόμου, η ατμόσφαιρα είναι το παν. Σε αυτό συμβάλουν και οι εκτενείς διάλογοι. Ξεχάστε τις δυο-τρεις φρασούλες. Εδώ μιλάμε για σεντόνια, από τα ωραία, παλιά και καλά όμως. Τα γεμάτα φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες αλλά και νόημα.

Εκεί που ο τίτλος μας τα χαλάει είναι στον οπτικό τομέα. Τα γραφικά κάνουν σπασίματα και δεν είναι smooth όπως θα περίμενε κανείς από ένα HD remaster. Παρόλα αυτά κρατάνε την ατμόσφαιρα με την αίσθηση απομάκρυνσης και αρρώστιας που βγάζουν. Ο ήχος κι αυτός κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα με τα σύντομης διάρκειας ambients να επαναλαμβάνονται συχνά πυκνά, στα όρια της μονοτονίας. Χειρισμός καλός.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση, το Pathologic είναι ένας τίτλος που φαίνεται τεχνικά μέτριος μα έχει αρκετό βάθος και σίγουρα θα τραβήξει τους λάτρεις του κλασσικού τρόμου και των adventure παλαιάς κοπής.

 

Pathologic Classic HD

6.5

Βαθμός

6.5/10

Θετικά

  • Ατμόσφαιρα

Αρνητικά

  • Σπασίματα στα γραφικά και την κίνηση

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.