The Final Station

Στο The Final Station παίρνουμε το ρόλο ενός μηχανοδηγού σε έναν κόσμο που πεθαίνει. Σκοπός μας να φτάσουμε κάθε φορά τον επόμενο σταθμό κρατώντας τους επιβάτες ζωντανούς, το τραίνο λειτουργικό και επιβιώνοντας από μολυσμένους ή και ερειπωμένους σταθμούς.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι δύο διαστάσεων, με “retro” πιξελωτά γραφικά και απλό gameplay. Προχωράς, μαζεύεις αντικείμενα και σκοτώνεις ζομποειδή ανθρώπους. Το καλό, και συνάμα κακό στον ιδιόμορφο αυτό τίτλο είναι πως λίγα πράγματα εξηγούνται. Αρκετές φορές θα βρεθεί ο παίκτης περιπλανώμενος στους αρχικούς σταθμούς χωρίς να έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει. Σιγά σιγά όμως το νόημα βρίσκεται – κυρίως μέσω αφηγήσεων των npcs, από ξεχασμένα ανοιχτά chat σε τερματικά και σημειώσεις – και ο τίτλος αρχίζει να αποπνέει μια αίσθηση απομάκρυνσης, απόγνωσης και καταστροφής που καιρό είχαμε να δούμε σε τόσο “απλό” παιχνίδι.

Βέβαια όλα αυτά δε θα ήταν εφικτά αν το εικαστικό στυλ δεν ήταν ακριβώς το κατάλληλο για την περίσταση. Μπορεί να μιλάμε για χοντροκομμένα πίξελ αλλά η μαυρίλα και η σαπίλα είναι παραπάνω από εμφανείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ήχο, ο οποίος αν και ανάξιος ειδικής μνείας τα καταφέρνει καλά να δέσει τον τίτλο.

Εκεί που το παιχνίδι χάνει πόντους είναι όταν εμφανίζονται οι εχθροί όμως. Ενώ ως τότε είναι απλή βόλτα, ξαφνικά γίνεται shooting για λίγο, μέχρι να καταλάβει ο παίκτης πως η απειλή δεν είναι και τόσο μεγάλη. Οι σφαίρες διαχειρίζονται εύκολα, ενώ craft-άρονται και στο τραίνο. Οι τύποι εχθρών είναι αρκετοί για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον αλλά κατά βάση αποφεύγονται σχετικά εύκολα οπότε δεν είναι μεγάλη απειλή.

Κλείνοντας, δεν έχουμε να πούμε και πάρα πολλά για το The Final Station. Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που θα κρατήσει τον παίκτη για ώρα, αν αυτός μπει στο νόημά του αλλά δεν θα γίνει το αγαπημένο σας παιχνίδι. Όπως και να έχει αξίζει μια ματιά.

The Final Station

7

Βαθμός

7.0/10

Θετικά

  • Ατμόσφαιρα
  • Απλό gameplay

Αρνητικά

  • Απότομη κλιμάκωση δυσκολίας που μετά κάθεται πάλι

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.