Steep

Πριν ξεκινήσω, να πω πως είμαι μεγάλος fan των παιχνιδιών με “extreme sports” από τα παλιά Tony Hawk και Dave Mirra, SSX, Amped (αχ, το Amped <3 ) κτλ κτλ. Έτσι περίμενα το Steep πως και πως, αν και από τα trailers δε μου γέμιζε το μάτι. Εννοώ, τι θα πει “δε μπορείς να κάνεις switch backside 900 + melon to palm + rodeo backflip + tail grab στο ίδιο combo”;;;

Διστακτικά εγκατέστησα και ξεκίνησα. Ω! Καθαρά μενού, όμορφα γραφικά. Τα τοπία και γενικά ο οπτικός τομέας είναι φανταστικά, όπως φαίνεται και από τις εικόνες. Το χιόνι ανταποκρίνεται σωστά στα πατήματα, ο φωτισμός είναι όμορφος, γενικά υπέροχο. Ούτε tearing που θα περίμενε κανείς σε τέτοιο τίτλο, ούτε τρύπες στον τεράστιο χάρτη. Γενικά ο τίτλος αποπνέει ρεαλισμό όπου πρέπει και arcade στοιχεία όπου θα θέλαμε. Ωραία τα τοπία να φαίνονται αληθινά αλλά και το να μετράς ένα ένα τα βράχια του βουνού με τη μούρη για έξτρα πόντους έχει τη χάρη του.

Στο Steep έχουμε τέσσερα αθλήματα. Snowboard, ski, paragliding και πτήση (δεν ήταν πτήση, ήταν πτώση με στυλ!) με wingsuit. Παραδόξως, ο χειρισμός όλων είναι απλός αν και χωλαίνει ενίοτε. Θα τα πούμε αργότερα. Το concept του τίτλου είναι απλό. Έχουμε τα βουνά, στα βουνά υπάρχουν σποτάκια με challenges, όσο τα νικάμε παίρνουμε xp για να ξεκλειδώσουμε τα δυσκολότερα και παράλληλα παίρνουμε εξοπλισμό για το στυλ του αθλητή μας. Μιλάμε για 111 challenges, 149 points of interest, 110 drop zones, 30 mountain stories και 41 memorable moments. Μιλάμε για πολύ πράμα, και μάλιστα στη vanilla έκδοση. Επίσης στα challenges έχουμε μετάλλια, οπότε για να βγουν όλα χρυσά θέλει κόπο, τρόπο και στυλ. Γενικά έχουμε όλο το βουνό στη διάθεσή μας, μιας και δεν είναι απαραίτητο να μπούμε σε challenge. Άλλωστε και η ελεύθερη εξερεύνηση επιβραβεύεται με xp. Γενικά όλα επιβραβεύονται με xp. Μέχρι και τα faceplants. Και ω θεοί, είναι πολλά. Ειδικά με το wingsuit…

Εκεί όμως που ο τίτλος δίνει ρέστα είναι η μουσική. Πέραν των διαφόρων playlist που μπορούμε να επιλέξουμε, το υπάρχον soundtrack είναι πέντε αστέρων. Παράδειγμα. Στις κουλ διαδρομές που πρέπει να κάνουμε κόλπα με τη σανίδα θα ακουστεί Freestyler, ενώ στις μεγάλες αποστάσεις εξερεύνησης το To Build A Home των Cinematic Orchestra. Έπος. Επίσης η επιλογή να αφαιρεθούν τα licensed κομμάτια για να streamάρουμε άνετα είναι καλή προσθήκη.

Εδώ όμως έρχεται και το πρώτο αρνητικό. Αν κατά τη διάρκεια του ride συμβεί το προαναφερθέν “ας δω αυτό το βράχο από κοντά ενώ πηγαίνω πατητός στην πλαγιά” το κομμάτι κόβεται και στο restart ξεκινάει άλλο. Μου χάλασε λίγο τη φυσική ροή των πτώσεων όλο αυτό. Συναρτήσει με την ενίοτε μέτρια ανταπόκριση του χειρισμού, μέχρι ο παίκτης, και ειδικά ο νέος στο είδος, να πάρει το κολάι, περνάει η ώρα κάπως εκνευριστικά. Δεν είναι per se κακός βέβαια, θα έλεγα πως περισσότερο προσπαθεί να εξομοιώσει τη δυσκολία του εκάστοτε αθλήματος. Όχι δηλαδή σαν το Amped, που έφευγαν τα χειριστήρια στην οθόνη. Παρ’ολα αυτά παραμένει απλός και μόλις τον μάθεις όλα πάνε ρολόι σχεδόν πάντα. Τα combos να ήταν λίγο πιο περίπλοκα…αλλά δεν εστιάζει εκεί ο τίτλος οπότε οκ. Ίσως σε κάποιο DLC. Τελευταίο αρνητικό που θα αναφέρω είναι πως αν πατήσεις pause κατά τη διάρκεια ενός ride, αυτό ξεκινά από την αρχή στο unpause. Πιθανώς να έγινε για να μη χάνεται το momentum αλλά σε διαδρομές που μπορεί να διαρκέσουν 7’…ε εντάξει.

Πριν κλείσουμε, να σημειωθεί πως ήδη έχουμε επερχόμενα DLC (και season pass εννοείται) που θα προσθέτουν νυχτερινά rides, challenges, τέσσερα συνολικά νέα αθλήματα και εικαστικά καλούδια για τους αναβάτες. Μάλλον τίμιο deal.

Εν κατακλείδι το Steep είναι ένα όμορφο εικαστικά, διασκεδαστικό και γρήγορο σε gameplay παιχνίδι. Είναι ιδιαίτερο και ίσως λίγο ιδιότροπο αλλά σίγουρα αξίζει μια ευκαιρία από όλους.

ΥΓ. Οι τρεις εικόνες είναι in-game γραφικά που τραβήξαμε είτε με screenshot είτε από το replay mode του παιχνιδιού. 

Steep

8

Βαθμός

8.0/10

Θετικά

  • Γραφικά
  • Απλότητα
  • Εθιστικά διασκεδαστικό
  • Μουσική

Αρνητικά

  • Eνίοτε δύστροπος χειρισμός
  • Restart του ride σε κάθε pause

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.