$500.000.000 πρόστιμο στη Zenimax θα πληρώσει η Facebook

Το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να καταβάλει, μετά από δικαστική απόφαση, το Facebook στην εταιρεία Zenimax, η οποία κατηγορεί την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι χρησιμοποίησε παράνομα τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας που είχε αναπτύξει η ίδια.

Οι ένορκοι αμερικανικού δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι η θυγατρική εταιρεία του Facebook, Oculus VR χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη του σετ εικονικής πραγματικότητας Rift κώδικα ο οποίος ανήκει στην εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Zenimax.

Σε ανακοίνωσή της η Oculus αναφέρει ότι είναι «απογοητευμένη» και σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Το πνευματικό τέκνο του Ζούκεμπεργκ φαίνεται πως χτίστηκε πάνω σε ξένη τεχνολογία και έτσι, ο κολοσσός καλείται να καταβάλει αποζημίωση.

Στην αγωγή της κατά του Facebook, η ZeniMax προβάλει τον ισχυρισμό ότι η τεχνολογία προβολής περιεχομένου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR) είναι ουσιαστικά δικό της προϊόν και εκλάπη όταν πρώην εργαζόμενοί της προσχώρησαν στην Oculus. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο Τζον Κάρμακ, μετέπειτα CTO της δεύτερης. Είναι ο πρώτος που κλήθηκε να καταθέσει, με τη ZeniMax να καταγγέλλει ότι εκείνος και άλλα πέντε άτομα παραβίασαν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας και μετέφεραν τεχνογνωσία και άλλες πληροφορίες, κρίσιμες για την ανάπτυξη του συστήματος VR προβολής της Oculus.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι ένορκοι του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ντάλας αποζημίωσαν τη Zenimax με το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για παράνομη χρήση των πνευματικών μας δικαιωμάτων και των εμπορικών μας σημάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρόμπερτ  Άλτμαν, παρά το γεγονός πως η εταιρία είχε υποβάλει αγωγή για 2 δισ δολάρια.

 

πηγή news247

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.