Dirt 4

Λίγα μπορούν να ειπωθούν ως εισαγωγή για τη σειρά Dirt, πόσο μάλλον για τα Colin McRae. Τα παιχνίδια που εγκαθίδρυσαν το “wrc” στη συνείδηση των gamers έχουν πλέον νέο κεφάλιο, και λέγεται #DiRT4. Το υποφαινόμενο είναι το 12ο παιχνίδι της σειράς, και αυτή είναι η παρουσίασή του.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάω πλέον στα rally είναι τα γραφικά. Λυπάμαι, μα μεγάλωσα με Forza, GT, PGR και τα συναφή. Και μιας και η φυσική και η πληθώρα οχημάτων πλέον θεωρείται δεδομένη, τα γραφικά είναι το νο.1. Και εκεί το Dirt απογοητεύει. Χοντροκομμένοι διαιτητές και κοινό είναι ίσως τα μικρότερα πταίσματα, μιας και τα οχήματα μετράνε κυριολεκτικά pixels όταν η engine προσπαθεί να απεικονίσει ζημίες στα εξωτερικά τους μέρη. Το ίδιο και οι πίστες που χάνουν πολύ αφού είναι βαρετά επαναληπτόμενοι συνδυασμοί των ίδιων πραγμάτων. Ένα είδος γέφυρας, μία λακούβα με νερό, ένας φράχτης, πέντες δέντρα, δύο κράσπεδα. Τέλος. Καμία φαντασία και προσπάθεια να δούμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Και όλα αυτά σε μέτρια ποιότητα. Ακόμα και τα pre-rendered εισαγωγικά βίντεο των tracks είναι πιξελιασμένα στο Θεό.

Συνεχίζοντας, στα του gameplay. Το παιχνίδι έχει 4 διαφορετικά modes στην καριέρα, και μερικά ακόμα υπεραδιάφορα παρατρεχάμενα που πλαισόνωνται από 2-3 multiplayer στα οποία όσες φορές προσπάθησα να παίξω δε βρήκα ούτε φάντασμα. Φανταστείτε πως και τώρα που τα γράφουμε αυτά, κοντά 15 μέρες από το release, το αρχικό μου try στα social leaderboards πρέπει να είναι το μόνο καταχωρημένο. Όπως έλεγα, gameplay. Έχουμε κλασσικό αγώνα trial, πίστα με πιο “νορμάλ” οχήματα, trials με παλαιότερα οχήματα τύπου “racing legends” και ακόμα ένα πράγμα με buggies και κάτι άλλα οχηματάκια σαν Smart με αναρτήσεις, τηλεκατευθυνόμενα από τα Lidl.

Ο χειρισμός είναι καλοφτιαγμένος τις περισσότερες φορές, με μικρά ψεγάδια που οφείλονται κυρίως στις μεγάλες διαφορές που έχουν τα οχήματα μεταξύ τους, μάλλον. Παρ’όλα αυτά τα πάντα είναι παραμετροποιήσιμα σε κάθε όχημα, οπότε μπορούμε να το φέρουμε ακριβώς στα γούστα μας ώστε να τρέχει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο ήχος είναι κι αυτός καλός, με τα “βρουμ βρουμ” να είναι πάντα σχεδόν τα ίδια (τι περιμένατε) αλλά η μουσική επένδυση να ξεχωρίζει και να είναι ανώτερη του μέσου όρου που θέτει ο ίδιος ο τίτλος.

Γενικά δεν πέρασα τέλεια με το Dirt 4, πρόκειται για έναν αρκετά προχειροφτιαγμένο τίτλο που δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα νέο σε σχέση με τον προκάτοχό του, Dirt Rally του 2015. Όσοι είστε λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε χώμα ή θέλετε να τρέξετε στα λαγκάδια με Fiat 101 τότε δείτε το.

7

Βαθμός

7.0/10

Θετικά

  • Soundtrack
  • Παραμετροποίηση οχημάτων

Αρνητικά

  • Αδιάφορες πίστες
  • Άσχημα γραφικά

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.