NBA 2K18 |Review

Αναλύσεις και σχόλια περί της σειράς NBA της 2K νομίζω περιττεύουν. Τα τελευταία χρόνια το franchise παίζει μπάλα μόνο του, με μόνο αντίπαλο τον… εαυτό του, αφού το αντίπαλο δέος της EA δεν καταφέρνει να σταθεί επάξια στις δημιουργίες της 2K, που κάθε χρόνο ξεφεύγει λίγο περισσότερο. Αυτό που καταφέρνουν να κάνουν τα τυπάκια στην 2k είναι μοναδικό. Κάθε χρονιά στο review μας καταλήγουμε ότι έχουμε φτάσει στο άκρο του ρεαλισμού και κάθε χρόνο το συμπέρασμα είναι ότι το νέο παιχνίδι είναι βελτιωμένο και πιο ρεαλιστικό.

Έτσι και το NBA 2K18, συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε η σειρά την περασμένη δεκαετία, διατηρώντας ουσιαστικά πλέον το μονοπώλιο στον χώρο των basketball simulators, έστω και σε μικρότερο βαθμό από το σύνηθες. Η όλη προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης φαίνεται και φέτος, αφού κλήθηκαν να πάρουν ένα σχεδόν αψεγάδιαστο τίτλο και να τον βελτιώσουν. Έτσι, το 2K18 έρχεται με σημαντικές προσθήκες, αλλαγές αλλά και μικρές παραμετροποιήσεις που θα βελτιώσουν το gameplay, αλλά και σημεία που θα μας κάνουν να δυσανασχετήσουμε και αποτελούν σημαντικά πισωγυρίσματα σε μία πορεία που κάθε χρόνο γινόταν ολοένα και καλύτερη.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Από το 2015 και έπειτα, βασικό στοιχείο της σειράς ήταν το MyCareer, το κλασσικό πλέον mode όπου καλείστε να δημιουργήσετε έναν εικονικό παίκτη και να καταφέρετε να γίνετε ένας θρύλος του NBA. Εδώ στέκεται και η πρώτη βασική αλλαγή (ή προσθήκη αν θέλετε καλύτερα), που δεν είναι άλλη από την προσθήκη του Neighborhood. Το Neighborhood στην ουσία είναι ένα hub, που παίρνει στοιχεία από open world παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto και το προσαρμόζει στις απαιτήσεις ενός μπασκετικού παιχνιδιού. Στην “γειτονιά” θα βρείτε ποικίλες δραστηριότητες, από 2v2 γηπεδάκια μέχρι μαγαζί για αγορά ρούχων ή τατουατζίδικο. Στόχος του Neighborhood είναι να φτάσετε το απόλυτο rating, το 99, με τον παίκτη σας να ξεκινάει από ένα Overall 60.

Φυσικά, το MyCareer δεν θα γινόταν να υπάρξει χωρίς υπόθεση, αν και στην τελική ανάλυση καλύτερα να υπήρχε. Εμείς, ως πρώην DJ, επιθυμείτε να επιστρέψετε στις μπασκετικές δραστηριότητες και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα κληθείτε να δοκιμαστείτε στην ομάδα της επιλογής σας, και να υπογράψετε εκεί ως rookie, αν και undrafted. Και εκεί ξεκινάει το ταξίδι σας, το οποίο σεναριακά μπάζει από παντού, με την σκηνοθεσία να παίρνει άβολες λήψεις και να θυμίζει μοντάζ από έφηβο που φτιάχνει ταινία σε πενταήμερη. Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο υπερβολική η περιγραφή μου, αλλά είτε το σενάριο υπήρχε, είτε όχι, δεν θα υπήρχε καμία διαφορά. Επίσης, εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη budget, αφού οι περισσότερες επαφές με συμπαίκτες της ομάδας περιορίζονται σε bro-fists και σε άβολα νεύματα με χέρια και κεφάλι, αφού προφανώς η 2k δεν ήταν σε θέση να προσλάβει όλους τους παίκτες για να ηχογραφήσουν μερικές γραμμές. Έτσι, όλες οι συνομιλίες κατά την διάρκεια του story mode θα περιορίζονται μεταξύ εσάς, του εικονικού σας ατζέντη και ενός εικονικού συμπαίκτη.

Βέβαια, προφανώς, το ζουμί του τίτλου δεν είναι η υπόθεση. Δεν περιμένουμε σενάριο επιπέδου Quantic Dream, αλλά μία καλύτερη προσπάθεια από την πλευρά της εταιρίας θα ήταν ευπρόσδεκτη. Ανάμεσα στα παιχνίδια του MyCarreer, η επιστροφή στο Neighborhood αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Περιπλανηθείτε στον ανοιχτό κόσμο, αγοράστε νέα παπούτσια, κουρευτείτε ή δοκιμαστείτε ενάντια σε άλλους παίκτες σε φιλικά ματσάκια. Φυσικά, το Pro-Am που γνωρίσαμε πέρυσι και σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε μία ομάδα πέντε ατόμων από την γειτονιά και να παίξετε ενάντια σε άλλους πέντε, επιστρέφει και ενσωματώνεται πλήρως στο νέο αυτό περιβάλλον. Βασικό μειονέκτημα του Neighborhood και της εμπειρίας που προσπαθεί να προσφέρει είναι οι μικροσυναλλαγές που έχουν ενσωματωθεί. Και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν, αλλά εδώ η 2K ίσως να το πήγε ένα βήμα παραπέρα και να χαλάει τις ισορροπίες. Σχεδόν τα πάντα αγοράζονται με εικονικά χρήματα, τα οποία για να αποκτηθούν χρειάζεται σημαντική ενασχόληση και χρόνο, με την αγορά τους να αποτελεί την εύκολη λύση. Σημειώνεται επίσης ότι οι ακριβές εκδόσεις του τίτλου δίνουν και στους αγοραστές σημαντικό πλεονέκτημα από την αρχή.

Αφήνοντας πίσω την νέα εμπειρία που αφήνει το Neighborhood, περνάμε στο βασικό κομμάτι του NBA που δεν είναι άλλο από τις ομάδες του NBA και αυτά τα ωραία ματσάκια που θα καθίσετε στον καναπέ και θα παίξετε με τους φίλους σας, είτε τοπικά, είτε online. Χωρίς να είμαι ο παίκτης που κάθε χρόνο αφιερώνει πολλές ώρες στα μπασκετικά παιχνίδια, από τις πρώτες στιγμές που θα καθίσετε να χειριστείτε μία ομάδα θα καταλάβετε ότι κάτι είναι διαφορετικό. Ο κάθε παίκτης έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, διαφορετικό στυλ κίνησης, εντελώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Διαφορετικά θα “παίξει” ένα πεντάρι, διαφορετικά ένας πλέυμέηκερ. Ακόμη κι εγώ που έχω τόση επαφή με το μπάσκετ όσο με το γυναικείο beach volley (και τα δύο τα βλέπω από την τηλεόραση αραιά και που), μπορώ να καταλάβω ότι πλέον χρειάζεται να ξέρεις την πραγματική ικανότητα ενός παίκτη προκειμένου να καταφέρεις να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές του. Για να το πω και ποδοσφαιρικά, είναι σα να έχεις τον Φορτούναρο και να βαράς τα φάουλ με το αριστερό. Κάτι δεν πάει καλά. Εδώ έχουμε δηλαδή επιβράβευση για όσους είναι γνώστες του αντικειμένου, και μία ενδεχόμενη δυσκολία για τους νέους παίκτες που θέλουν να μπουν στον κόσμο του NBA

Δεύτερη και σημαντικότερη αλλαγή είναι ο κάπως διαφορετικός μηχανισμός shooting. Στις περασμένες εκδόσεις της σειράς, σας έδινε καμιά φορά την εντύπωση ότι οι βολές που κάνετε είναι κατά κάποιον τρόπο τυχαίες. Ναι μεν χρειαζόταν μία υποτυπώδη ακρίβεια και συγχρονισμό, αλλά ήταν πιθανό δύο πανομοιότυπες βολές με ακριβώς την ίδια ισορροπία ή κάλυψη να έχουν διαφορετική κατάληξη. Στο 2K18 δεν θα συμβεί αυτό. Ο νέος αλγόριθμος θα λάβει υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία όπως σωστό timing, στατιστικά παίκτη, ελευθερία παίκτη ή σου υπό πίεση, αλλά και ισορροπία προκειμένου να αποφασισθεί αν μία βολή καταλήξει εύστοχη ή άστοχη. Μάλιστα, αμέσως μετά την βολή το παιχνίδι θα σας δώσει και feedback να σας ενημερώσει τι πήγε στραβά και τι πρέπει να βελτιώσετε στην επόμενή σας προσπάθεια. Όσον αφορά τα επιπλέον modes, οι φίλοι του MyGM θα χαρούν να ακούσουν πως το manager mode επιστρέφει, χωρίς ωστόσο να προσφέρει κάτι διαφορετικό από το περσινό installment.

Αναφορικά με τον τεχνικό τομέα, το νέο μέλος της σειράς πάει ένα βήμα παραπέρα την ρεαλιστική απεικόνιση των παικτών του NBA, ακόμη και σε λιγότερους γνωστούς παίκτες. Η 2K έχει φτάσει σχεδόν τον απόλυτο φωτορεαλισμό, με τους εικονικούς παίκτες να μοιάζουν ζωντανοί και ακριβές κόπιες των πραγματικών σταρ του πρωταθλήματος. Τα γραφικά του τίτλου είναι καθαρά, ενώ όσοι διαθέτετε PS4 Pro (ή αντίστοιχα θα προμηθευτείτε το Xbox One X όταν γίνει διαθέσιμο) θα απολαύσετε ακόμη καθαρότερη εικόνα και υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας.

Κλείνοντας, το NBA 2K18 είναι ίσως ο πρώτος τίτλος που δεν έχει σημαντικές προσθήκες σε σχέση με το περσινό παιχνίδι. Ναι μεν οι προσθήκες του Neighborhood και η εξισορρόπηση του συστήματος βολών συνδράμει θετικά στην ανανεωμένη εικόνα του, αλλά μερικά στοιχεία όπως η προχειρογραμμένη ιστορία της καριέρας, η εισαγωγή των μικροσυναλλαγών και η αφαίρεση των ομάδων της Euroleague αποτελούν σημεία που δεν γίνεται να παραβλεφθούν.

NBA 2K18

7.5

Βαθμός

7.5/10

Θετικά

  • Neighborhood
  • Φωτορεαλιστικά γραφικά
  • Νέο shooting system
  • Ρεαλιστικό gameplay και κινήσεις παικτών

Αρνητικά

  • Μικροσυναλλαγές
  • Αδιάφορη ιστορία
  • RIP Euroleague 2014-2018

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.