Elex

Elex! Για τους πιο παλιούς, θα πω μια λέξη. Gothic. Για τους νεότερους, ελάτε να πάμε μια βόλτα στο τι θα πει Old school rpg.

Το Elex είναι το νέο δημιούργημα της THQ Nordic και των παλικαριών πίσω από τα ξακουστά (και παλιά) Gothic. Είναι ένα open world rpg παλαιάς κοπής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ιστορία μας ξεκινά με κάτι νταγλαράδες να ξυλοφορτώνουν τον πρωταγωνιστή, να του κλέβουν τα πάντα εκτός από το δερμάτινο ολόσωμο ρουχαλάκι του και να τον αφήνουν στη μοίρα του. Σύντομα ετούτος ξυπνά και αποφασίζει να τους βρει και να τους δείξει πως το τρίβουν το πιπέρι. Στην πορεία θα βρει διάφορους ανθρώπους να τον βοηθήσουν, να του δώσουν δουλειές ή να προσπαθήσουν να τον κάνουν κεμπάπ. Αλλά αυτά είναι λογικά σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Το σκηνικό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Elex. Στον πλανήτη Magalan ο κόσμος στόχευε στην ανάπτυξη. Μια καλή μέρα ένας μετεωρίτης έσκασε και κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα. Έφερε όμως μαζί του το Elex, ένα στοιχείο, ένα υλικό αν θέλετε, που μπορεί να δώσει μαγικές δυνάμεις, να μετουσιώσει τη ζωή, να δώσει ενέργεια σε μηχανές. Γενικά τα κάνει όλα. Ο κόσμος όμως πρέπει να επιβιώσει από την καταστροφή παράλληλα. Οπότε έχουμε τεχνολάτρες και τεχνοφοβικούς που πιστεύουν πως το Elex είναι ο διάβολος οπότε ζουν λες και είναι στο Winterfell. Φατρίες μάχονται, μεταλλαγμένοι ελλοχεύουν και τέρατα ζουν σε κάθε στροφή του άλλοτε εξελιγμένου πλανήτη.

Το old school που λέγαμε πριν; Άπειρο crafting, διάλογοι με πολλαπλές απαντήσεις και όχι “ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΟΥΓΚ” όπως προσπαθούν να μας μάθουν, θάνατος προς κάθε κατεύθυνση και εξερεύνηση μέχρι δακρύων. Και ξύλο. Πολύ ξύλο.

Αλλά κακό ξύλο. Τα hitboxes είναι απαράδεκτα, το target lock για γέλια και τα animations πιο πολύ ταιριάζουν σε καρτούν. Δυστυχώς δε μπορούμε να τα έχουμε όλα, και ένα τόσο σημαντικό κομμάτι ήθελε παραπάνω δουλειά. Το δεύτερο αναπόφευκτα κακό ενός τόσο μεγάλου τίτλου όπως το Elex είναι τα glitches. Τα bugs. NPCs δεν εμφανίζονται, αντικείμενα τηλεμεταφέρονται, mobs ξαναγεμίζουν ζωή, γενικά ένας μικρός χαμός -που ελπίζουμε να διορθωθεί όσο γίνεται με updates (ήδη προχτές, πριν το release είχαμε 3.7gb update).

Στα τεχνικά θετικά, ο ήχος είναι καλός και έχουμε voice acting σε κάθε διάλογο.

Κλείνοντας, το Elex είναι ένα RPG από τα παλιά, που ξεχωρίζει από τη μάζα για αυτό το λόγο και θα δώσει είτε χαρά είτε εκνευρισμό. Εμείς το προτείνουμε για να μάθουν όλοι τι τραβούσαμε στα early 00s.

Elex

7

Βαθμός

7.0/10

Θετικά

  • Πραγματικά open world
  • Voice over σε όλους τους διαλόγους
  • Κλασσική rpg εμπειρία

Αρνητικά

  • Πολλά glitches
  • Τετριμμένο σενάριο

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.