Black Mirror

Σκωτία, 1926. Ο David Gordon επισκέπτεται την έπαυλη του πατέρα του για πρώτη φορά, μιας και την κληρονόμησε μετά την αυτοκτονία του τελευταίου. Ταλαιπωρούμενος από οράματα, αϋπνία και τη δύσκολη νέα του κατάσταση θα έρθει αντιμέτωπος με την κατάρα του Black Mirror που μαστίζει για γενιές την οικογένειά του.

Το σκηνικό είναι τέλειο, αν συνυπολογίσουμε τις επιρροές και αναφορές στους άρχοντες του τρόμου Edgar Allan Poe και H.P. Lovecraft. Η έπαυλη και οι ένοικοί της βγάζουν τόσο σκοτεινά συναισθήματα που δύσκολα δε θα αγγίξουν όσους δώσουν στο Black Mirror μια ευκαιρία.

Μιλάμε, σαφώς, για ένα κλασσικό point and click adventure. Δυστυχώς στις κονσόλες δεν υφίσταται αυτό, απλά κινούμε τον David με το μοχλό. Ή στο pc με gamepad. Αλλά χάνεται η μαγεία και η old-school-ιά Anyway. Τι θα πει αυτό; Οι γέροι που διαβάζετε ξέρετε. Οι νέοι, μιας και τέτοιος τίτλος σπάνια πλέον κυκλοφορεί, καθίστε να τα πούμε. Το παιχνίδι είναι ένα αργό πράμα τύπου Telltale, που δε βασίζεται όμως στους διαλόγους και σε QTEs αλλά σε λογικούς γρίφους, ψάξιμο στοιχείων και lore.

‘Τρελάθηκα, με μεγάλα διαστήματα φρικτής λογικής” Edgar Allan Poe

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα πλέον βγαίνει adventure game, λόγω της μόδας που κυριαρχεί με την εύπεπτη ιστορία, την ομαλή ροή που δεν σε δυσκολεύει και την δράση σε κονσέρβα. Τo Black Mirror δεν έχει τίποτα από αυτά, όπως δεν είχαν και οι προκάτοχοί του. Το reboot πατάει σε σωστές βάσεις και φέρνει τη σειρά στο σήμερα. Με λίγα ψεγάδια…

Ο χειρισμός με το gamepad ενίοτε γίνεται χαζός, ειδικά όταν έχουμε πολλά hotspots σε μικρή απόσταση. Πράγμα που μάλλον δε λύνεται με patch. Από την άλλη, ενώ τα γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα, αφήνουν κενά στις ενώσεις τους και βλέπουμε άσπρες γραμμές που δε θα έπρεπε να είναι εκεί. Όχι πάντα, όχι σε όλες τις τοποθεσίες αλλά όταν γίνεται χαλάει την ατμόσφαιρα. Αυτό λογικά θα φτιαχτεί όμως. Ο ήχος είναι καλός, το ίδιο και το lipsync. Μια χαρά.

Εν τέλει, το Black Mirror είναι ένα καλό παιχνίδι. Ενδιαφέρον, βαθύ, σκοτεινό και ακονίζει το μυαλό. Στην καλύτερη περίπτωση θα βάλει το μικρόβιο του κλασσικού τρόμου και αποκρυφισμού στους παίκτες, στη χειρότερη θα το παρατήσουν για κάτι πιο εύπεπτο.

Black Mirror

8.5

Βαθμός

8.5/10

Θετικά

  • Ωραίο σκηνικό
  • Καλοί γρίφοι
  • Καλογραμμένο σενάριο και χαρακτήρες

Αρνητικά

  • Ο χειρισμός με gamepad χάνει λίγο
  • Μικροπροβλήματα στα γραφικά

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.