SOMA

Είναι μια ώρα δύσκολη. Το SOMA είναι ένα παιχνίδι τρόμου, με επιρροές DOOM, Alien Isolation και Amnesia.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας απλός άνθρωπος του σήμερα. Μια μέρα του συνέβη ένα ατύχημα και έπαθε κάποιου είδους εγκεφαλική βλάβη. Ο γιατρός του τού προτείνει μια θεραπεία κι εκείνος την ακολουθεί. Ξυπνά σχεδόν 100 χρόνια μετά, σε μια -μάλλον- διαστημική βάση. Και εκεί ξεκινάνε τα απόκοσμα.

Έχασα το Sanity Roll παίζοντας SOMA.

Η βάση είναι νεκρή. Δηλαδή όσοι άνθρωποι ζούσαν είναι νεκροί. Ή τους έχουν κρατήσει στη ζωή οι μηχανές που έχουν καταλάβει τον έλεγχο. Εμείς πρέπει να βρούμε τι συμβαίνει και να φτάσουμε στην άκρη του μυστηρίου ξεφεύγοντας από τη βάση πριν κάποιος από τους φύλακες μας κρατήσει εκεί.

Ο τίτλος θυμίζει αρκετά Alien Isolation και είναι γραμμένος σε Unreal, δηλαδή είναι ένα Doom. Αλλά χωρίς όπλα. Θα πρέπει να περιηγηθούμε σε ένα αφιλόξενο βιομηχανικό περιβάλλον ψάχνοντας στοιχεία και ξεκλειδώνοντας πόρτες χωρίς καμία άμυνα. Με απλό sneak και μόνο όπλο τον τρόμο της θνησιμότητας πρέπει να περιηγηθούμε σε δεκάδες διαδρόμους και δωμάτια. Να περάσουμε απαρατήρητοι γύρω από πολλά πλάσματα που δεν χωράει η λογική. Να φτάσουμε στο τέλος βρίσκοντας τι συνέβη και πως φτάσαμε ως εκεί.

Το gameplay του τίτλου είναι απόλυτα απλό. Και τρομακτικό. Περπάτημα, τρέξιμο, sneak, interact. Βρες το δρόμο, ξέφυγε από τον κίνδυνο, ξεκλείδωσε τις πόρτες, μείνε ζωντανός. Ναι, ακούγεται πάρα πολύ απλό, και για αυτό είναι απίστευτα αγχωτικό. Δεν μιλάμε για τον σούπερ στρατιώτη, ούτε καν για έναν τύπο με μια καραμπίνα. Μιλάμε για έναν τύπο σαν όλους, τρομοκρατημένο και ανήμπορο απέναντι σε πράγματα που δε χωρά η λογική. Η ιστορία μας παίζει αρκετά με την ψηφιοποίηση της ανθρώπινης συνείδησης και μας βάζει σε καταστάσεις που το να κάνεις το αδιανόητο είναι η μόνη επιλογή. Αν θες να παραμείνεις ζωντανός.

Ο τίτλος τρέχει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Τα κλειστοφοβικά περιβάλλοντα είναι βούτυρο στο ψωμί της Unreal Engine, οπότε όλα πάνε ρολόι. Ήχος και χειρισμός στα ίδια πλαίσια. Μόνο παράπονό μας πως όλα επαναλαμβάνονται καθ’όλη τη σεβαστή διάρκεια του τίτλου. Στα αρνητικά είναι η αίσθηση πως ίδιο τίτλο έχουμε ξαναπαίξει. Βασικό.

To SOMA βγάζει μια απόκοσμη αίσθηση, μια “νέκρα” που θυμίζει BioShock, Doom, Amnesia, Alien. Όλα μαζί. Και είναι καλό. Δεν είναι για όλους, αλλά αυτή είναι η μαγεία του. Λάτρεις της λογοτεχνίας τρόμου και της έντασης, θα βρείτε αυτό που ψάχνατε.

SOMA

8

Βαθμός

8.0/10

Θετικά

  • Εξαιρετική ατμόσφαιρα

Αρνητικά

  • Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.