Kingdom Come: Deliverance |Review

Το Kingdom Come: Deliverance είναι ένα μεσαιωνικό παιχνίδι. Εντελώς μεσαιωνικό, θα έλεγε κανείς. Τι θα πει αυτό; Σπαθιά, αίμα, δολοπλοκίες, ιππότες, κλέφτες, ευγενείς, χωρικοί. Ξεχάστε τα μαγικά, τους δράκους και τα σενάρια για σώσιμο του κόσμου από την καταστροφή.

Κάπου μέσα στο 15ο αιώνα, κάπου μέσα στο βασίλειο της Βοημίας (τη σημερινή Τσεχία, χοντρικά), ζει ο Χένρι με τη μητέρα και τον σιδερά πατέρα του. Ζουν μια απλή ζωή ώσπου μια μέρα κάτι Λουξεμβουργιανοί επιτίθενται και κατασφάζουν το χωριό. Ο Χένρι ίσα που τη γλιτώνει, αγκαλιά με το σπαθί που ο πατήρ του έφτιαχνε για τον πρώτο καβαλάρη του Βασιλιά. Μετά από αρκετά ντράβαλα ορκίζεται εκδίκηση (σοκ!).

Το παιχνίδι είναι ένα RPG ανοιχτού κόσμου, αλλά τόσο RPG που κάνει άλλα του είδους να κλαίνε στον ύπνο τους. Οι δρόμοι για κάθε τι είναι πολλοί, και οτιδήποτε λέει, κάνει ή δείχνει ο Χένρι έχει σημασία. Παράδειγμα. Αν τα ρούχα του δεν είναι καθαρά δε θα τον πάρει στα σοβαρά ο εκάστοτε ευγενής. Αν σκάσει στο χωριό με αίματα (μόλις έσφαξε κάτι bandits που τον κοίταξαν στραβά) οι χωρικοί ίσως και να του κάνουν τα χατίρια…

Από εκεί και πέρα, στα της μάχης, ο Χένρι δεν έχει ειδικές δυνάμεις και combos. Το παιχνίδι έχει μια απότομη αλλά ωραία καμπύλη εκμάθησης της μάχης. Δεν έχει σημασία, δηλαδή, το τι κάνεις αλλά αν έχεις μάθει να το κάνεις. Θέλει υπομονή να δεις το άνοιγμα, φειδώ στην επίθεση και σοφία στην άμυνα. Αλλιώς η εκδίκηση θα μείνει στο ράφι.

Τεχνικά ο τίτλος είναι πολύ καλά δεμένος. Αναλογιζόμαστε βέβαια πως πρόκειται για έναν τεράστιο χάρτη, από ένα μάλλον μικρό στούντιο, οπότε έχουμε μικροπροβλήματα. Ενίοτε κάποιο trigger δεν παίζει, κάποιο μοντέλο δε φορτώνει, τα κλασσικά. Πραγματάκια που με ένα patch φτιάχονται, θα λέγαμε. Τα γραφικά και ο ήχος είναι όμορφα και δε χαλάνε την ατμόσφαιρα.

Εν κατακλείδι, το Kingdom Come: Deliverance είναι ο θρύλος ενός παιδιού που αντρώνεται μέσα στις αντιξοότητες του μεσαίωνα. Είναι μια μαύρη τρύπα για το χρόνο όποιου το αγαπήσει και σίγουρα κάτι ενδιαφέρον για όλους μιας και ξεφεύγει από το πεπατημένο medieval σκηνικό που κυριαρχεί στο gaming.

Kingdom Come Deliverance

49.99
8

Βαθμός

8.0/10

Θετικά

  • Ξεφεύγει από το πεπατημένο medieval σκηνικό
  • Όμορφα γραφικά

Αρνητικά

  • Τεχνικά μικροπροβλήματα

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.