Devil May Cry HD Collection |Review

Devil May Cry HD Collection για Xbox One και PS4. Μιλάμε για τα παιχνίδια που άλλαξαν τα δεδομένα στο είδος του Hack n Slash την περασμένη δεκαετία, ήρθαν να τα ξαναθυμηθούμε σε HD remaster στα Xbox 360 και PS3 πριν από έξι χρόνια, και τώρα επανέρχονται στους διαδόχους τους χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς θεωρείται από τους περισσότερους παίκτες ως το καλύτερο και όχι άδικα. Άλλωστε, το όνομα του Hideki Kamiya στα ηνία της ανάπτυξης κάνουν αυτόματα τον τίτλο να ξεχωρίζει ανάμεσα στις συνέχειες του.

Σε επίπεδο gameplay ο τίτλος δεν έχει ιδιαίτερα σημάδια γήρανσης και έτσι μπορεί να παιχτεί άνετα μέχρι και σήμερα και από τους νεότερους παίκτες οι οποίοι δεν πρόλαβαν το παιχνίδι κατά το αρχικό του launch.

Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού περιφέρεστε μέσα ένα κάστρο, ενώ εμφανής είναι η κληρονομιά του Resident Evil αφού ακόμα και η ατμόσφαιρα μοιάζει με αυτή των πρώτων παιχνιδιών. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το πρώτο DMC προοριζόταν σαν τίτλος Resident Evil, ο οποίος εν τέλει εκτροχιάστηκε από το στυλ της σειράς και κυκλοφόρησε σαν ανεξάρτητο franchise, που εν τέλει σημάδεψε την βιομηχανία.

Αυτό που θα σας μείνει μετά από το πρώτο playthrought είναι αναμφισβήτητα τα επικά boss fights. Κάθε αρχηγός είναι επιβλητικός και ξεχωριστός, ενώ η δυσκολία θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ακόμα και στην Normal δυσκολία. Αυτό που ίσως ξενίσει μερικούς είναι το γεγονός ότι το easy είναι υπερβολικά εύκολο κάνοντας το παιχνίδι βατό, ενώ το normal είναι μερικές φορές αρκετά μαζοχιστικό!

Κλείνοντας με τα του πρώτου τίτλου, πρέπει να τονίσω ξανά ότι παρόλο που κυκλοφόρησε το 2001, παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους πιο άρτιους Hack n Slash τίτλους καταφέρνοντας να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα σε δράση και εξερεύνηση, κάτι που επιτυγχάνουν ελάχιστα παιχνίδια.

Ωστόσο, σε επίπεδο οπτικού τομέα, το οποίο είναι και το βασικό σημείο που θα κριθεί ένα HD remaster, παίρνει αρνητικό βαθμό, με το παιχνίδι να δείχνει την ηλικία του και η υποστήριξη 1080p/60fps να μην δίνουν την ώθηση που απαιτείται για τα δεδομένα της εποχής.

Στα των επόμενων παιχνιδιών, ο Hideki Kamiya και η ομάδα του έχουν αποσυρθεί από την ανάπτυξης των Devil May Cry, οπότε ο δεύτερος τίτλος της ήδη δημοφιλούς σειράς αναπτύχθηκε από διαφορετικούς developers. Κατά γενική ομολογία, το DMC2 είναι υποδεέστερο συγκριτικά με το αριστουργηματικό πρώτο και το τρίτο παιχνίδι για το οποίο θα μιλήσουμε στην συνέχεια.

Στο DMC2 μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν και διαφορετικές ιστορίες. Στην ουσία, το campaign του Dante είναι πανομοιότυπο σχεδόν με αυτό της Lucia, αφού απλά η δεύτερη ελέγχεται σε mirrored (αντιστρέψιμη) εκδοχή των επιπέδων. Για τα δεδομένα της εποχής ήταν το μόνο που πιθανολογούμε ότι μπορούσε να γίνει λόγω των DVD που “χωρούσαν” μόλις 4.7GB δεδομένων.

Παρά το κάπως βελτιωμένο σύστημα μάχης, από αυτό του πρώτου παιχνιδιού, δεν γίνεται να παραλείψει κανείς την έλλειψη της ατμόσφαιρας που χαρακτήριζε τον αρχικό Devil May Cry. Δυστυχώς, η ίδια φθίνουσα πορεία εμφανίζεται και στον σχεδιασμό των επιπέδων, αφού πλέον τίποτα δεν έχει την επιβλητικότητα των περιβαλλόντων του Kamiya. Παρά τα αρνητικά, και στο sequel συναντάμε μερικά από τα πιο καλοδουλεμένα και άρτια boss fights, τα οποία σίγουρα είναι το σημείο που σώζουν το DMC2 από την μετριότητα.

Και εδώ ο οπτικός τομέας δεν εντυπωσιάζει, με το remaster του να μην δείχνει διαφορετικό από το αντίστοιχο του Xbox 360.

Μετά το μέτριο  DMC2, έρχεται ο τρίτος τίτλος να επαναφέρει την σειρά στο σωστό δρόμο αν και αρκετά αλλαγμένη και αυτή τη φορά. Το DMC3 κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με τους προκατόχους του, ειδικά στο επίπεδο του gameplay.

Ο Dante είναι πλέον νεότερος, ενώ και το στυλ του παιχνιδιού αρκετά διαφορετικής φιλοσοφίας. Το τρίτο μέρος υιοθετεί μία πιο χολιγουντιανή απεικόνιση της δράσης, προσπαθώντας να προσελκύσει παράλληλα και ευρύτερο κοινό. Το gameplay έχει μεγαλύτερη ποικιλία από τους προκατόχους του ειδικά στο σύστημα μάχης το οποίο χρειάζεται αρκετή ανάλυση.

Πριν την αρχή του επιπέδου, μπορείτε να επιλέξετε μία από τα 5 διαθέσιμα στυλ μάχης, τα οποία δίνουν ειδικές ικανότητες στον χαρακτήρα. Το Trickster δίνει στον Dante ευλυγισία και δυνατότητα αποφυγής, το Gunslinger δίνει επιπλέον κινήσεις στην χρήση όπλων, το Royal Guard προσφέρει δυνατότητα απόκρουσης επιθέσεων ενώ το Swordmaster προσθέτει επιπλέον damage στις meelee επιθέσεις.

Όπως καταλάβατε μιλάμε για τον πιο ολοκληρωμένο τίτλο της συλλογής, αλλά το διαφορετικό στυλ ίσως να απογοητεύσει μερικούς που ήθελαν έναν τίτλο όμοιο του πονήματος του Kamiya. Ο τίτλος σε επίπεδο γραφικών στέκεται πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα, χωρίς να αποτελεί ξανά κάτι το ιδιαίτερο. Έχουμε δει αντίστοιχης χρονολογίας παιχνίδια να γίνονται remastered πολύ καλύτερα, αλλά εν μέρει το δικαιολογούμε αφού στην ουσία η συλλογή κοστίζει 30 ευρώ και προσφέρει τρεις τίτλους με πολύ περιεχόμενο.

Συνοψίζοντας. Τα τρία Devil May Cry είναι εξαιρετικά παιχνίδια, ειδικά το πρώτο και το τρίτο. Ωστόσο, το γεγονός ότι η συλλογή δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση από την αντίστοιχη της περασμένης γενιάς, όπως επίσης και ότι τα μενού και τα cutscenes είναι αυτούσια και σε αναλογίες 4:3, δεν τιμά καθόλου τα παιχνίδια-σταθμούς που περιλαμβάνει. Η συλλογή είναι ιδανική για αγορά για τους νεότερους που δεν έπαιξαν αυτά τα παιχνίδια, αν και μεταξύ μας δεν ξέρω πόσο θα τα εκτιμήσει κάποιος νέος gamer που έχει παίξει Bayonetta και God of War ή ακόμα και το νέο Devil May Cry.

* Το κείμενο αποτελεί ανανεωμένη εκδοχή του review της έκδοσης της συλλογής για Xbox 360 και PS3

 

Devil May Cry HD Collection

30€
6.5

Βαθμός

6.5/10

Θετικά

  • Χαμηλή τιμή
  • Πολύ περιεχόμενο

Αρνητικά

  • Καμία διαφορά από X360/PS3
  • Cutscenes/Μενού σε 4:3

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.