Red Faction Guerrilla Re-Mars-tered

Ζήτω τα Remake. Κάτω τα Remaster.

Το Red Faction Guerilla ενθουσίασε την κοινότητα με το ενδιαφέρον του gameplay, που βασιζόταν κυρίως σε μια καλοδουλεμένη μηχανή καταστρέψιμων περιβάλλοντων. Πλέον αυτό δεν είναι αρκετό.

Στο Red Faction Guerilla Re-Mars-tered παίρνουμε το ρόλο ενός τύπου, που πάει στον Άρη για να βρει τον αδερφό του και να δουλέψει εκεί. Ο bro όμως είναι αντάρτης, σκοτώνεται και τώρα η επανάσταση πέφτει στους ώμους του πρωταγωνιστή μας. Ο τίτλος μοιάζει σχεδόν open world, με διάσπαρτες αποστολές και σημεία ενδιαφέρωντος. Σκοπός μας να ρίξουμε το καθεστώς και μπλαμπλα.

Το πρόβλημα εδώ είναι όμως πως ο τίτλος είναι remastered. Δηλαδή τα τζιμάνια της THQ πήραν τον τίτλο του 2009, του φόρεσαν καλύτερα ρουχαλάκια και τον έβγαλαν ξανά στην αγορά.

Ένας τίτλος 11 ετών… παραμένει ένας τίτλος 11 ετών όσο καλύτερα textures κι αν του βάλεις. Εκτός αν είναι το Oblivion, που όμως είναι και θα είναι το Oblivion. Τα πολύγωνα δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου, ούτε ο χειρισμός, ούτε τα περιβάλλοντα. Και τα προβλήματα σε αυτούς τους τίτλους είναι βασικά. Ο χαρακτήρας σκουντουφλάει και κολλάει ανάμεσα σε τοίχους και πόρτες, οι εχθροί εμφανίζονται δίπλα μας, μιας και η μηχανή γραφικών δε σηκώνει παραπάνω και οι npcs είναι πιο δυσκίνητοι από ποτέ.

Μην παρεξηγηθούμε, το 2009 το Red Faction Guerilla ήταν έπος. Τώρα είναι απλά παλιό. Και το μεγαλύτερο δείγμα μας είναι τα καταστρέψιμα περιβάλλοντα. Τα κομμάτια που πέφτουν από κάθε πρόσκρουση και έκρηξη είναι πολύ μεγάλα για να γίνουν πιστευτά το 2018. Όπως επίσης φαίνονται και ψεύτικα. Ένα κτήριο με πέντε δωμάτια και 2 ορόφους δε νοείται να θέλει 20 και 30 εκρηκτικά, επειδή τόσα είναι τα κομμάτια τοίχων στον κώδικα του παιχνιδιού και κανείς δε σκέφτηκε να τα αλλάξει.

Για να μη μακρυγορούμε, το Red Faction Guerilla Re-Mars-tered δεν είναι ένα κακό παιχνίδι, αλλά δεν είναι και ένα παιχνίδι που έπρεπε να βγει έτσι στην αγορά. Το remastering του ήταν πρόχειρο και αν η THQ ήθελε να συνεχίσει το franchise όφειλε να κάνει ένα remake ώστε να τραβήξει κόσμο.

Red Faction Guerrilla Re-Mars-tered

5.5

Βαθμός

5.5/10

Θετικά

  • Ωραία καταστρέψιμα περιβάλλοντα
  • Ενδιαφέρον σύστημα open world

Αρνητικά

  • Κακό remastering σε βαθμό που χαλάει την εμπειρία

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.