Narcosis

Το Narcosis είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση παιχνιδιού. Με μια πρώτη ματιά δίνει την εντύπωση ενός survival horror της σειράς. Θυμίζει αρκετά το SOMA, αλλά και όχι. Από τη μία δίνει αρκετά φτηνά jump scares αλλά από την άλλη έχει ένα βαθύ ψυχολογικό και καλογραμμένο σενάριο.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια υποθαλάσσια εγκατάσταση. Τόσο υπό που χρειαζόμαστε φακό και ειδικό εξωσκελετό για να γίνουν καταδύσεις. Κλασσικά κάτι πάει στραβά και ο ήρωάς μας μένει μόνος να προσπαθεί να επιβιώσει και να αποδράσει από αυτόν τον υποθαλάσσιο τάφο.

Πρόκειται για μια αναζήτηση που πέρα από το περιοδικό «ΜΠΟΥ!» έχει αρκετό ψάξιμο, χρειάζεται σχεδιασμό και επίλυση αρκετών προβλημάτων. Δύο είναι οι μηχανισμοί που φτιάχνουν την ατμόσφαιρα του τίτλου. Ο ένας είναι το οξυγόνο. Προφανώς και το χρειαζόμαστε, τελειώνει και κάθε τόσο βρίσκουμε ένα σταθμό να το αναπληρώσουμε. Οπότε θα χρειαστεί αρκετό backtracking, πισωγύρισμα που λέμε. Ο άλλος σημαντικός μηχανισμός είναι δεμένος πάνω στο οξυγόνο. Είναι ο παλμός του ήρωα. Όποτε συμβαίνει κάτι έντονο προφανώς η καρδιά χτυπά πιο δυνατά (ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ) και καταναλώνεται περισσότερο οξυγόνο. Όπως και στην πραγματικότητα.

Αυτό βέβαια είναι και δίκοπο μαχαίρι, καθώς η εξερεύνηση απαιτεί χρόνο και δύσκολα θα βρούμε το σωστό δρόμο με την πρώτη. Έτσι κάθε σταθμος αποτελεί βάση για τις εξερευνήσεις μας. Αν σε αυτό προσθέσουμε πως οι θαλάσσιες ανεμώνες και τα βραχάκια όσο και να το κάνουμε μοιάζουν.. backtracking και φτου κι απ’ την αρχή!

Η μαγεία του Narcosis είναι αυτό το μεταίχμιο όμως. Η στολή προσφέρει μια ασφάλεια, εικονικά. Αλλά όσα θα συναντήσουμε την απορρίπτουν εύκολα, καθώς σε τέτοιο βάθος τα πράγματα παραείναι αφιλόξενα για έναν άνθρωπο. Πολλές φορές θα φτάσουμε να αναλογιστούμε τι κάνει ένας θνητός σε ένα τέτοιο μέρος, γιατί όντως έχουμε ανθρώπους εκεί να δουλεύουν.

Το σενάριο παραείναι ρεαλιστικό,
όπως και ο τρόμος που ελοχεύει από πίσω του.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η βάση του Narcosis είναι η μυθολογία Cthulhu και τα γραφτά του H.P. Lovecraft. Παίζει πολύ με το πόσο αδύναμο είναι το μυαλό και πόσο ασήμαντη η ύπαρξη, μπροστά σε καταστάσεις και πλάσματα που υπάρχουν πολύ παραπάνω από την τεχνολογία και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Στα πιο.. ρεαλιστικά, ο τίτλος έχει τη βάση του στην Unreal Engine όσο δεν πάει. Τα γραφικά είναι μια σωστή μίξη θαλάσσιου περιβάλλοντος και βιομηχανικών χώρων σε αρκετά καλό επίπεδο. Ο ήχος αρκετός για να κρατάει την ατμόσφαιρα αλλά κατά τα άλλα τίποτα ενδιαφέρον.

Κλείνοντας, το Narcosis είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Δεν είναι το survival horror όπως το ξέρουμε, αφού δεν στοχεύει στο μεταφυσικό, αλλά με τον τρόπο που καταφέρνει να ξεχωρίσει όσο πρέπει.

Narcosis

7.5

Βαθμός

7.5/10

Θετικά

  • Βαθύ σενάριο
  • Ωραίες επιρροές από κλασσική λογοτεχνία τρόμου

Αρνητικά

  • Κουραστικό backtracking

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.