15 χρόνια Playstation, 15 χρόνια ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

15 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα το Playstation. 15 χρονια τώρα, περισσότερο μερικές, λιγότερο άλλες, οι κονσόλες της Sony μας χαρίζουν διασκέδαση στο σπίτι(το δικό μας ή του γείτονα) και μας μυούν στον μαγικό κόσμο του Gaming.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε το 1986(το έτος γεννησής μου! Σημαδιακή χρονιά!) όταν η sony σε συνεργασία με την Nintendo(ναιιιι!! Καλά διαβάσατε) ήταν σύμμαχοι στην προσπάθεια της δημιουργίας του Snes –CD. To 1991 και ενώ όλα είχαν δρομολογηθεί και το Snes CD ήταν προ των πυλών, ο πρόεδρος της Νιντεντο Hiroshi Yamauchi αποφάσισε ότι τα λεφτά που απαιτούσε η Sony ήταν εξοφρενικά και αποφάσισε να αποτανθεί στην αντίπαλη της Sony για την τεχνολογία των οπτικών δίσκων, Hitachi.

H Sony έμεινε λοιπόν με το Snes CD στα χέρια και χωρίς καμια ελπίδα πλέον να βγάλει κέρδος η εταιρία από αυτή τη συνεργασία ο Ken Kutaragi από την Sony, ο μετέπειτα «πατέρας» του Playstation , περνάει στην αντεπίθεση.

Η ανάπτυξη τους Snes-CD συνεχίστηκε, με την ονομασία Sony Playstation αυτή τη φορά. Η προσπάθεια αυτή έφερε μάλιστα και αποτελέσματα αφου κυκλοφόρησε ένα μικρός αριθμός υβριδικών κονσολών που είχαν τη δυνατότητα να αναπαράγουν CD-ROM αλλα και ταυτοχρονα να δέχονται τα Cartridge του Snes.

Αυτή η κίνηση βέβαια δεν άρεσε καθόλου στους ανθρώπους της Nintendo που ούτε λίγο ούτε πολύ αξίωναν το 75-80% των κερδών του συστήματος μέσω εξώδικου στην Sony, με αρκετά στοιχεία μάλιστα ώστε αν συνεχιζόταν όπως έχει η κατάσταση, να κατάφερναν να κερδίσουν τη δίκη. Σε αυτή τη φάση παίρνετε η ιστορική απόφαση από τον Ken Kutaragi να γίνει το Playstation μια ανεξάρτητη κονσόλα χωρίς κανένα στοιχείο από το Snes, αφαιρώντας έτσι από την Nintendo την παραμικρή διεκδίκηση από το Playstation.

Ετσι από το 1994 και μετά το Playstation αρχίζει τον δικό του θρύλο, με μερικές τεράστιες επιτυχίες, όπως βέβαια και μερικές παταγώδεις αποτυχίες!

Εν αρχη λοιπόν ήταν το το Playstation

Η πρώτη κονσόλα της σειράς στιγματίστηκε από τη για την εποχή εκείνη κολοσσιαία διαφημιστική καμπάνια, αφού η μεγαλύτερη επένδυση της Sony για την κονσόλα ήταν το τμήμα μάρκετινγκ, που από ότι φαίνετε από τις πωλήσεις, έκανε παραπάνω από καλά τη δουλειά του. Δευτερο σημείο σταθμός για το 1o Playstation ήταν ο βαθμός της πειρατίας στην κονσόλα, που παρόλο ηταν πολύ υψηλός, κάθε άλλο παρα ενόχλησε αφού κυρίως λόγω αυτής, και του CD-Rom η κονσόλα της Sony νίκησε κατά κράτος τους αντιπάλους της που δεν ήταν άλλες από την Nintendo και την Sega. Τίτλοι όπως Silent Hill, Resident Evil,Final Fantasy, Metal Gear Solid, Tomb Raider, Gran Turismo και πολλοί ακόμα που γράφουν ιστορία μέχρι και σήμερα ηταν αποκλειστικές κυκλοφορίες για το PS

 

Και ακολούθησε το Playstation 1!

Αρκετό καιρό μετά την κυκλοφορία του 1ου και λίγους μηνες πριν βγεί στην αγορα το PS2 κυκλοφόρησε μια Slim εκδοση της κονσόλα, το playstation 1, μια Slim έκδοση που θα αποκτήσουν όλες οι μετέπειτα κονσόλες της Sony.Οι κύριες αλλαγές από την προηγούμενη έκδοση εκτός του μεγέθους ήταν η μη υποστήριξη των modchips του προηγούμενου μοντέλου , και η LCD οθόνη στο καπάκι του CD Drive που μαζί με το Car-kit καθιστούσε δυνατό το gaming ακόμα και εν κινήσει.

 

PS2 η ισχυς εν τη ενώση!

Με την τεχνογνωσία από το πρώτο PS η Sony δεν ήταν δύσκολο να δημιουργήσει μια ακόμα επιτυχημένη προσθήκη στη σειρά. Και το PS2 ήταν πραγματικότητα τον Νοέμβριο του 2009. CPU με πολλές περισσότερες δυνατότητες,αναβάθμιση από το CD σε DVD, δυνατότητα αναπαραγωγής DVD ταινιών, Μεγαλύτερες κάρτες μνήμης, τα επαναστατικά DualShock 2, ακόμα και προσπάθεια σύνδεσης του PS2 με το internet μέσω του NetWork Adapter . Όλα τα στοιχεία εδειχναν ένα και μοναδικό στοχο. Την απόλυτη επιτυχία!

Και αν όλα τα παραπάνω δεν ηταν ικανά από μόνα τους να φέρουν την επιτυχία η Sony δεν περίμενε με σταυρωμένα τα χέρια. Η προς τα πίσω συμβατότητα με όλα τα παιχνίδια του Playstation που εμφανίστηκε πρώτη φορά σε κονσόλα,(μονο στο Gameboy υπήρχε μέχρι τότε) και έδινε έναν τεράστιο κίνητρο σε όσους είχαν playstation να προτιμήσουν και το μεγάλο του αδελφάκι, η συνέχιση της εξάπλωσης της πειρατείας στην κονσόλα, αλλα και η τεράστια διαφημιστική καμπάνια( με highlight της καμπάνια στο  Champions League) δεν άφηναν το παραμικρό περιθώριο για άλλες σκέψεις! Με πωλήσεις 136.000.000 μονάδων και την κυκλοφορία 1.900 παιχνιδιών για την κονσόλα, το PS2 είναι από τις πιο επιτυχημένες κονσόλες που υπήρξαν ποτέ!

PS2 Slim: η ισχυς εν τη ενώση και σε μικρο πακέτο

Ταυτόχρονα με το GTA Andreas City ένα παιχνίδι κράχτη για το PS2 κάνει και την εμφανισή του η Slim έκδοση του μοντέλου. Με μηδανικές αλλαγές στο hardware και σε πολύ πιο εμφανίσιμο καλούπι το PS2 Slim ενσωματωμένο Network adaptor , και πιο ησυχη λειτουργία.Βέβαια  προς όφελος του μεγέθους χρειάστηκε να θυσιαστεί το expansion bay καθώς και η μονάδα τροφοδοσίας που πλέον ήταν εξωτερική

 

PSX: Αυτό πόσοι ξέρατε ότι υπάρχει;

Να και μια κονσόλα της Sony που απέτυχε παταγωδώς. To PSX δεν βγήκε από τα σύνορα της Ιαπωνίας λογω των απογοητευτικών πωλήσεών του. Με 160GB, 250GB και αργότερα 450GB σκληρό δίσκο όπως επίσης και Card Reader αλλα και USB θύρες . το PSX ήταν ένα υβρίδιο PS2 και συστήματος ψηφιακής εγγραφής, με δυνατότητα ακόμα και εγγραφής CD και DVD. Τέλος ήταν η πρώτη κονσόλα της Sony που χρησιμοποίησε το SONY XrossMediaBar (XMB) που χρησιμοποιείτε σήμερα από το PS3 και PSP. Παρόλη την πληθώρα των δυνατοτήτων του, το PSΧ δεν πούλησε ουτε το ελάχιστο αναμενώμενο και έτσι πέρασε στη λήθη.

Εκτός από αυτά Υπάρχουν οι 4 εκδόσεις του PSP για τις οποίες έχουμε γράψει ουκ ο λίγα εδώ μέσα και τα γνωστά PS3, PS3 Slim τα οποία είναι αρκετά πρόσφατα για να τα αναφέρουμε σε μια ιστορική αναδρομη..

Αυτά και αλλα πολλά λοιπόν από την Sony που 15 χρόνια τώρα μας μεγάλωσε προσφέροντας μας ατέλειωτες ώρες χορταστικού gaming με τα Playstation της..οτι και να λέμε όταν βγάζεις με το κιλο τα firmware, ψωμί και αλάτι..

SONY ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Πηγές:Qj.net, Wikipedia.com,myplaisio.gr/,

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!