Metro 2033

Ο Μάρτιος όπως φαίνεται ήταν ένας μήνας με αρκετές σημαντικές κυκλοφορίες όπως Bad Company 2, το νέο STALKER αλλά και το Red Steel 2. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και μία ακόμη φιλότιμη προσπάθεια μίας Ουκρανικής εταιρίας, που μπορεί να μοιάζει άγνωστη, αλλά ιδρύθηκε απο μέλη που σχεδίασαν τα πρώτα STALKER γεγονός που το ανεβάζει αρκετά στα μάτια μας. Αντίθετα στα άλλα First Person Shooters, δεν ήρθε για να προσφέρει Online Multiplayer, αλλά μία εξ ολοκλήρου Single Player εμπειρία, κάτι που χρειαζόταν αρκετά το είδος, αφού τις περισσότερες φορές βλέπουμε παιχνίδια που βαριά διαρκούν 6 ώρες(λέγε με και Modern Warfare). Μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, Metro 2033 λοιπόν!

 

Στο Μετρό του 2033..
Ο τίτλος ομολογούμε μπορεί να μπερδέψει αρκετούς, αφού το 2033 μπορεί να φαίνεται σαν Σταθμός Μετρό(όπως λέμε δηλαδή στο Κελί 33), αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για την χρονολογία. Όσο και αν ακούγεται παράξενο το παιχνίδι είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Dmitry Glukhovsky(ένας θεός ξέρει πως προφέρεται αυτό), κατα το οποίο η δράση τοποθετείτε στο έτος 2033 και σε έναν σταθμό μετρό, έπειτα απο ένα καταστροφικό γεγονός για την ανθρωπότητα που έχει κάνει μη βιόσημη την επιφάνειά του. Οι επιζώντες έχουν δημιουργήσει μία μικρή κοινότητα, και σιγά-σιγά αναπτύσσονται. Εκεί λοιπόν, κάτω απο την επιφανεία του πλανήτη, έχει δημιουργηθεί ένας μικρός πολιτισμός, με διάφορα καταστήματα, μικρές αγορές, αλλά και πρόχειρα νοσοκομεία και κλινικές.

Και πέρα απο το Μετρό τι;
Πέρα απο τα όρια του σταθμού, παραμονεύουν δηλητηριώδη αέρια, αλλά και μεταλλαγμένα τέρατα απο τα αέρια αυτά, που ολοένα και πληθαίνουν. Έτσι, κρυμμένα στις σύρραγες του Μετρό, μετατρέπουν την ζωή του επιζώντων σε έναν ζωντανό εφιάλτη. Ο πραγματικός όμως φόβος των κατοίκων είναι οι λεγόμενες Dark Ones σκιές, οι οποίες εισβάλουν στους εγκεφάλους των κατοίκων και τους ελέγχουν. Όλα αυτά ανεβάζουν την αδρεναλίνη και η αγωνία θα σας καταλύσει απο την αρχή. Ωστόσο, οι εχθροί δεν περιορίζονται στα τέρατα και τις σκιές. Όπως σε κάθε κοινωνία, υπάρχουν και οι προτεστάντες, συμμορίτες και τύπους απομονωμένους απο την κοινωνία. Αυτούς θα τους αντιμετωπίζετε συχνά, και οπως και στα άλλα FPS θα πέφτει βροχή απο σφαίρες και στο τέλος ο νικητής θα είστε εσείς, αφού το παιχνίδι ταλανίζεται απο προβληματική τεχνητή νοημοσύνη. Βέβαια, καλό θα ήταν να μην ξοδεύουμε και πολλές σφαίρες αφού όπως θα δούμε στην συνέχεια, έχουν και δευτερεύοντα ρόλο.

Όλα έχουν αξία
Εκεί στα άδυτα του σταθμού, έχει αναπτυχθεί μία κοινωνία με τα όλα της. Μέχρι και ολόκληρο οικονομικό σύστημα έχουν, που βασίζεται σε αυτό των ανταλλαγών, κάτι που θυμίζει αρκετά προϊστορική αγορά. Το κύριο πράγμα που θα ανταλλάσσετε είναι οι σφαίρες, αφού με αυτές μπορείτε να αγοράσετε αναβαθμίσεις για τα όπλα σας, νέες στολές ή νέα όπλα. Επίσης, μπορείτε να επιδιορθώσετε και τις διάφορες φθορές της στολής σας απο τι σφαίρες των όπλων.

Το τέλειο Gameplay

Το παιχνίδι ξεχωρίζει για το αρκετά ποιοτικό Gameplay που δένει τέλεια με την ιστορία και την αγωνία που σας κυριεύει. Αν και η δράση πρώτου προσώπου είναι γραμμική, αφού περιπλανιέστε σε μικρές περιοχές και κυρίως σε τούνελ και σπήλαια, ομολογούμε πως δεν μας χαλάει, αφού δημιουργεί μία κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Το Shooting στοιχείο είναι αρκετά περιορισμένο, και λίγες είναι οι φορές που θα αντιμετωπίσετε εχθρούς. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού και σύμφωνα με την υπόθεση μιλάμε για ελάχιστους επιζώντες.. Όσο προχωράει όμως το παιχνίδι, οι μάχες πληθαίνουν, αφού και τα πλάσματα αναπαράγονται.
Μόλις περάσουμε στην επιφάνεια της γης, θα χρειαστείτε μία ειδική μάσκα, που θα σας προφυλάσσει απο τα καυστικά αέρια. Βέβαια, όσο δέχεστε σφαίρες η μάσκα θα ραγίζει. Έτσι η όραση σας θα μικραίνει, αλλά και συνεχώς δεν θα έχετε επαρκές οξυγόνο. Άλλη μία έννοια να έχετε λοιπόν.

Γραφικά:
Το παιχνίδι χρησιμοποιεί την μηχανή της 4A Games ονόματι “4A Engine”, η οποία είναι μία παραλλαγή της X-Ray Engine του S.T.A.L.K.E.R. και υποστηρίζει εξ ολοκλήρου το DirectX 11, κάτι που βοηθάει πολύ την ποιότητα των Textures. To Framerate παραμένει σταθερό τρέχοντας στα 30 εως 45 FPS σε έναν υπολογιστή που περνάει για λίγο τις ελάχιστες απαιτήσεις. Η έκδοση του XBOX, είναι αρκετά κατώτερη σε αυτόν τον τομέα, αλλά και εκεί μιλάμε για πολύ καλά αποτελέσματα


Συνοψίζοντας:

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι ένα παιχνίδι που περνάει κατα πολύ σε offline το υπερ-δημιούργημα Modern Warfare 2. Μπορεί η έλλειψη Online να γίνεται αντιληπτή, αλλά το όλο σύνολο είναι πραγματικά άριστο. Το Metro 2033 είναι μία ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση και σίγουρα μία από τις καλύτερες εκπλήξεις που είχαμε εδώ και χρόνια. Ένα παιχνίδι που δυστυχώς δεν έχει την προσοχή που του αξίζει, και ίσως να χαθεί ανάμεσα στις άλλες μεγάλες κυκλοφορίες.

[rating:8/10]

Δημήτρης "Mondlas" Βαγγελής

Συντάκτης και συντονιστής των forum του XGamers.gr. Ειδικότητά μου το θάψιμο των παιχνιδιών στα ακαταμάχητα reviews μου :)