Αφιέρωμα στο The legend Of Zelda

Image

H Nintendo είναι πασίγνωστη για τη δυνατότητα της να δίνει στους Fan τις χαρακτήρες και παιχνίδια που δεν είναι απλά «καλά» παιχνίδια, αλλα παιχνίδια-θρύλοι και χαρακτήρες που δεν περιορίζοντε σε ένα ή δύο παιχνίδια αλλα μεγαλώνουν μαζί τους πολλές γενιές gamers.

Χαρακτήρες όπως Mario, Yoshi, Luigi, Donkey Kong,Kirby,Samus,Wario,Picachu αλλα και σειρές παιχνιδιών όπως τα Mario , τα Yoshi Story, τα Donkey Kong, τα perfect Dark, τα kirbyland , τα Metroid και τα pokemon με πρωταγωνιστές τους παραπάνω, που ακολουθούν πιστά τη Nintendo σε κάθε κονσόλα της φορητή ή όχι, από το Nes και το πρώτο gameboy μέχρι το DSi και το Wii, κρατούν συντροφιά για 10ετίες ολόκληρες σε Casual, HardCore και οτιδήποτε είδος gamers οποιαδήποτε ηλικίας.

Μέσα σε αυτές τις σειρές θρύλους και τους χαρακτήρες που εχουν γράψει με χρυσά γραμματα το ονομά τους στις σελίδες του gaming, υπάρχει μια που προσωπικά θεωρώ την καλύτερη και με αυτή θα ασχοληθούμε στο παρακάτω κείμενο.Οσοι είστε φιλοι της Nintendo σίγουρα θα διακρίνατε μια έλλειψη στους χαρακτήρες που ανάφερα από πάνω που δεν είναι άλλη από τον Link και τη σειρά παιχνιδιών The Legend Of Zelda!

To Zelda είναι από τα λίγα παιχνίδια που δεν έχουν το όνομα του πρωταγωνιστή αλλα έχει πάρει το ονομά του από την Πριγκίπισσα Ζelda την οποία σε κάθε παιχνίδι της σειράς καλείτε να σώσει ο παίκτης. Βασικός πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Link ένας κοντοπίθαρος με ένα σπαθί και μια ξυλινη ασπιδα με πράσινα ρούχα και πράσινο σκουφί. Η σειρά των παιχνιδιών Zelda αποτελείτε από 15(16 με ένα σπέσιαλ) παιχνίδια που όλα κυκλοφόρησα αποκλειστικά για τις κονσόλες της Nintendo.Οι δημιουργοί της σειράς είναι ο Shigeru Miyamoto και ο Takashi Tezuka

Τα Zelda είναι action Puzzle παιχνίδια με ψήγματα RPG στα τελευταία παιχνίδια της σειράς. Το gameplay του είναι πάνω κάτω το ίδιο σε όλα τα παιχνίδια αφου ταξιδέυετε από dungeon σε dungeon με τη βοήθεια τον πολλών όπλων που βρίσκετε στα ταξίδια σας( ξίφος, τόξο, βόμβες, μπούμερανγκ, μερικά από τα πιο συνηθίσμένα αλλα έχουν υπάρξει και 10δες αλλα στη σειρά) να ξεπεράσετε το εμπόδιο των puzzles και να επικρατήσετε του μεγάλου boss στο τέλος του κάθε Dungeon και να αποκτήσετε το αντικείμενο , ή το κομμάτι του αντικειμένου που θα συνέχιζε την ιστορία του παιχνιδιού.
Από παιχνίδι σε παιχνίδι πολλά αλλαζαν για τη σειρά εκτός από μερικά βασικά:

1) Τα Ruppees ήταν από το πρώτο παιχνιδι και εξακολουθούν να είναι τα νομίσματα στον κόσμο του Zelda
2) Η περιστροφική επίθεση με το σπαθί του Link το οποίο αποτέλούσε το σήμα κατατεθέν του Link και την ειδική του επίθεση
3) Τα Heart Containers με 4 από τα οποία προσθέτατε ακόμα μία «καρδούλα» στο Life meter του Link.Μια από αυτές πέρνατε πάντα μετά την επικράτηση σας απέναντι σε ένα boss κάποιoυ Dungeon.
4) Τις νεράιδες και την ανεξήγητη αγάπη που είχαν για τον link γιατρέυοντας των ή δίνοντας του δυνάμεις
5) Τα Dungeons που σε κάθε παιχνίδι είναι εκεί για να σας κάνουν τη ζωή κόλαση.
6) Η αφωνία των χαρακτήρων, αφου σε κανένα παιχνίδι μέχρι τώρα δεν έχουν φωνές οι χαρακτήρες
H σειρά Zelda αποτελείτε από 15 τίτλους:

The Legend of Zelda
Zelda II: The Adventure of Link
The Legend of Zelda: A Link to the Past
The Legend of Zelda: Link’s Awakening
The Legend of Zelda: Ocarina of Time
The Legend of Zelda: Majora’s Mask
The Legend of Zelda: Oracle of Seasons
The Legend of Zelda: Oracle of Ages
The Legend of Zelda: Four Swords
The Legend of Zelda: The Wind Waker
The Legend of Zelda: Four Swords Adventures
The Legend of Zelda: The Minish Cap
The Legend of Zelda: Twilight Princess
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

Έναν Extra τίτλο :
The Legend of Zelda: Ocarina of Time,Master Quest

Και αναμένονται 2 ακόμα τίτλοι. Το The Legend of Zelda: Spirit Tracks για τον Nintendo Ds μέσα στο 2009 και ένας ακόμη ανώνυμος για την ώρα τίτλος Zelda για το Wii που αναμένεται το 2010

Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του συμπαντος των παιχνιδιών Zelda

The Legend of Zelda

Image

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 07/1987
Συστημα: NES
Developer(s) Nintendo R&D4
Publisher(s) Nintendo
Designer(s) Shigeru Miyamoto,Takashi Tezuka
Toshihiko Nakago
Composer(s) Kōji Kondō

Λεπτομέρειες:
Το Legend Of Zelda ηταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς, συμφωνα με το σεναριό του ο Ganondorf, βασιλιάς του κακού, ξεφέυγει από τον Dark World και απαγάγει την πριγκήπισσα Zelda. Η πριγκήπισσα όμως πριν προλάβει ο Ganon να την πιάσει χωρίζει το Triforce of Wisdom σε 8 κομμάτια και το διασκορπά σε όλη τη Hurule . Καπου εκεί εμφανίζεστε ως Link και ο στόχος σας είναι να μαζέψετε όλα τα κομμάτια του triforce και να τα ξαναενώσετε ώστε να σώσετε την πριγκήπισσα και να στείλετε τον Ganon πίσω στον Dark World.

Image

ImageImage

Image


The Adventure of Link

Image

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12/1988
Συστημα: NES
Developer(s) Nintendo EAD
Publisher(s) Nintendo
Designer(s) Shigeru Miyamoto
Composer(s) Akito Nakatsuka

Λεπτομέρειες:

Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί και πάλι για το Nes το δευτερο Zelda, το The Adventure of Link. Σε αυτό το παιχνίδι ενας κακός μάγος έχει βάλει μια κατάρα στην πριγκήπισσα Zelda και αυτή πέφτει σε αιώνιο ύπνο. Ο link ανακαλύπτει ότι το μάγος έχει τη βάση του σε κάποια αρχαία ruins στο Great Palace και μαθαίνει ότι ο μόνος τρόπος να προσπεράσει το barrier της πύλης του κάστρου είναι να μαζέψει και να ενώσει τα κομμάτια ενός μαγικού κρυστάλλου. Ξεκινάει λοιπόν το ταξίδι του για να τα βρεί και να σώσει την πριγκήπισσα Zelda.

Image

ImageImageImage

Βαθμολογίες:

1UP.com 65 / 100
GameSpot 69/100
IGN 70 / 100
Nintendo Power 72 / 100
Play Magazine 91 / 100


The Legend of Zelda: A Link to the Past

Image

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04/1992
Συστημα: SNES
Developer(s) Nintendo EAD
Publisher(s) Nintendo
Designer(s) Takashi Tezuka (Director) Shigeru Miyamoto (Producer)
Composer(s) Kōji Kondō

Λεπτομέρειες:

To A Link to the Past ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς για το Snes και το παιχνίδι που έκανε τη σειρά γνωστή στο πολύ κοινό. Τα γραφικά του είναι σταθμός για τα επόμενα Zelda games και πρόκειτε για ένα τεράστιο παιχνίδι με αρκετά δύσκολα dungeons. To A Link to the Past είναι το πρώτο παιχνίδι που αφηγείται την ιστορία της Hurule και το πρώτο παιχνίδι της σειράς που ο Ganondorf έχει ανθρώπινη μορφή.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Ganon στη δαιμονική του μορφή φυλακίζεται στη Golden Land(γνωστή και ως Sacred Realm) με την δύναμη του Triforce. Στο instrunctions manual του παιχνιδιού περιγράφετε πως τα κομμάτια του Triforce ηταν κρυμμένα στην Golden Land μέχρι που ο Ganondorf ο κλέφτης τα βρήκε και τα ένωσε για να πραγματοποιήσει την σκοτεινή του ευχή, να επιτεθεί στη hurule ένας στρατός τεράτων και να την καταστρέψει. Οσο οι στρατιώτες της hurule προσπαθούσαν να προστατέψουν τη χώρα από τα τέρατα, οι 7 Σοφοί εκτέλεσαν ένα magic Seal για να κλείσουν την πόρτα της Golden Land.

Το παιχνίδι περιστρέφετε γύρω από την τελευταία και επιτυχημένη προσπάθεια του Ganon να σπασει το Seal. Η πριγκίπισσα Zelda ειδοποιεί για τον κίνδυνο τον Link και αυτός με τη βοηθεία σας ξεκινάει για να βρεί το Master Sword να νικήσει τον Ganon και να πάρει πίσω στο Triforce, ταξιδεύοντας με διάφορους τρόπους ανάμεσα στη Hurule και την Golden Land.

Image

ImageImage

Image

Βαθμολογία:

Allgame 4.5/5
GameSpot 9.2/10
IGN 9.7/10
Nintendo Power 4.9/5


The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Image

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 08/1993
Συστημα: Game Boy
Developer(s) Nintendo EAD
Publisher(s) Nintendo
Designer(s) Takashi Tezuka(director),Yasuhisa Yamamura (dungeons)
Writer(s) Kensuke Tanabe
Yoshiaki Koizumi
Artist(s) Yoichi Kotabe (illustration)
Composer(s) Kazumi Totaka,Minako Hamano,Kozue Ishikawa

Λεπτομέρειες:
Το Link’s Awakening είναι από τα λίγα παιχνίδια που δεν λαμβάνουν μέρος στον κόσμο της Hurule , δεν περιστρέφετε γύρω από το Triforce και δεν έχει ως κύριο “κακο” της υπόθεσης τον Ganon. Επίσης ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς για τη φορητη κονσόλα της Nintendo

Συμφωνα λοιπόν με το σενάριο του παιχνιδιού ο Link μετά από μια καταιγίδα ξυπνάει ναυαγός στο Koholint Island. Ο Link λοιπόν ξεκινάει να βρεί να λύνει τα puzzles και να σκοτώνει τέρατα για να βρεί τα 8 μουσικά όργανα που πρέπει να παιχτουν ώστε να ξυπνήσει ο προστάτης του νησιού, γνωστο ως Wind Fish – αλλιώς ο Link θα μείνει παγιδευμένος στο νησί για πάντα.

Το αρχικό παιχνιδι για GB ήταν ασπρόμαυρο ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και η εκδοση DX για το GB Color το οποίο ήταν εγχρωμο και έιχε έναν Extra dungeon. Η εκδοση DX πήρε ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία από τις ήδη υψηλές της απλής έκδοσης από τους ειδικούς και οι 2 εκδόσεις πουλησαν συνολικά 6.000.000 αντίτυπα κερδίζοντας σε αρκετές ψηφοφορίες τον τίτλου και καλυτερου παιχνιδιού που κυκλοφόρησε ποτέ.

Το The Legend of Zelda: Link’s Awakening ηταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που είχε την trading sequence αντικειμένων σαν υποαποστολή για να κερδίσετε κάτι εξαιρετικά χρήσιμο, που αργότερα εγινε σήμα κατατεθέν στη σειρά.

Image

ImageImage

Image

βαθμολογίες

GameRankings 90%
GameSpot 8.7 out of 10
IGN 10 out of 10
Nintendo Power 4.18 out of 5


The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time

Image


Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11/1998
Συστημα: Nintendo 64
Developer(s) Nintendo EAD
Publisher(s) Nintendo
Designer(s) Eiji Aonuma,Yoshiaki Koizumi,Shigeru Miyamotο,Tôru Ôsawa,Yoichi Yamada
Writer(s) Toru Osawa,Kensuke Tanabe
Artist Yusuke Nakano (illustration)
Composer(s) Kōji Kondō

Λεπτομέρειες

Και φτάσαμε σιγά σιγά στο 5ο και πιο διάσημο installment της σειράς. Το Ocarina Of time(OOT) είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς στο Nintendo 64 που μαζί με το Mario 64 ερχονται για να στηρίξουν την νέα,τοτε, κονσόλα της Nintendo στην αγορά. Όπως και το Mario 64 (αφού το OOT χρησιμοποιούσε την βελτιωμένη έκδοση μηχανής γραφικών του Mario 64) το Ocarina Of Time παραδίδει μαθήματα για το πώς έπρεπε να είναι ο χειρισμός σε παιχνίδια με 3D περιβάλλοντα. Τεχνικές όπως η περιστρεφόμενη κάμερα , το Z-targeting καθώς και η πλήρη αξιοποίηση του (παραξενου είναι αλήθεια) Controller του N64 κανουν μια μικρή επανάσταση στο Gaming δείχνοντας ότι η περιήγηση σε 3D περιβάλλον είναι πολύ πιο απλή από ότι φαντάζονταν.

Χωρίς τα γραφικά να είναι κάτι εξαιρετικό(ελέω Cartridge) και με τα Voiceovers να λαμπουν δια της απουσίας τους, ο τεχνικός τομέας δεν έιχε κάτι τρομερό να παραθέσει.

Αντιθετα το gameplay φέρνει τη σειρά αλλα και όλα τα μετέπειτα παιχνίδια του είδους σε άλλο επίπεδο. Μια τεράστια Hurule ολη δική σας για να την εξερευνήσετε, με πολύ λίγους περιορισμούς, η Epona που σας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύετε γρήγορα, mini-games όπως ψάρεμα,τοξοβολία κ.α ,πολλά κρυμένα μυστικά για να ανακαλύψετε, και φυσικά μπόλικα Dungeons με πολλά puzzles για να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Μαζί με όλα αυτά υπάρχει και ένα πολύ συμπαθητικό σεναριο για να σας δώσει εναυσμα να ταξιδέψετε στη Hurule και να συναντήσετε ανθρώπους, Zorans, Hylians,Gorons και πολλους ανεξάρτητους χαρακτήρες.

Συμφωνα λοιπόν με το σενάριο του παιχνιδιού, Η Zelda εχει μια προαίσθηση ότι ο Ganondorf σχεδιάζει κάτι τρομαχτικό, γι’αυτό ειδοποιεί τον Link ότι πρέπει να μαζέψει τις 3 Spirtual Stones για να προλάβει τον Ganondorf που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο Sacred Realm και να κλέψει το Triforce. Παρόλο που ο Link τα καταφέρνει ο GanonDorf καταφέρνει να τον κοροιδέψει και να κλεψει το Triforce με αποτέλεσμα να εχει μεγάλη δυναμη στα χέρια του. Ο Link ξυπνάει 7 χρόνια μετά στο Sacred Realm και συναντάει τον Rauru τον Sage Of the light,o οποίος του εξηγεί ότι 7 χρόνια ηταν σε λήθαργο ώστε να ξυπνήσει αρκετά μεγάλος για να μπορεί να κρατήσει το Master Sword. Επίσης μαθαίνει ότι o Ganon έχει καταστρέψει την Hyrule όπως τον ήξερε ο Link και ότι για να ξαναφυλάκιστεί ο Ganon πρέπει να ξυπνήσει τους 5 υπόλοιπους Sages από τους Ναους που τους κρατάνε φυλακισμένους τέρατα του GanonDorf. Και το ταξίδι του Link συνεχίζετε..

Μια από της πτύχες του gameplay είναι η δυνατότητα του Link να ταξιδεύει 7 χρόνια εμπρός και πίσω μέσω του Sacred Realm με τον Νεαρό link και τον ενήλικο Link να έχουν άλλες δυνατότητες και άλλο εξοπλισμο που τον βοηθάει να λύσει ορισμένους γρίφους όπως επίσης και η βοήθεια που λαμβάνει ο Link από την Navi μια νεράιδα που έχει μαζί του από την αρχη του παιχνιδιού. Τελος σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζει η Ocarina του Link με την οποία μπορεί να αλλάξει την μέρα με την νύχτα, να φέρει βροχή, να καλέσει την Epona , ακόμα και να τηλεμεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Image
ImageImage

Image

Βαθμολογίες

Allgame N64 5/5
Edge N64 10/10
Electronic Gaming Monthly N64 10/10
Famitsu N64 40/40
GameSpot N64 10/10
IGN N64 10/10
Nintendo Power 9.5/10


papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!