Call of Duty: Black Ops

Κακά τα ψέματα. Ο πήχης είχε ανεβεί κατα πολύ μετά το περσινό παιχνίδι, και λίγο πολύ, όλοι μας είχαμε τις αμφιβολίες μας για την ποιότητά του, αναλογιζόμενοι τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της Treyarch . Το παιχνίδι είναι πλέον διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα, και το XGamers είναι εδώ να σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Επιστροφή στο παρελθόν – Το single player
Το Call of Duty: Black Ops, σε αντίθεση με τα Modern Warfare, διαδραματίζεται σε παρελθοντικά γεγονότα, και συγκεκριμένα την δεκαετία του 60. Το παιχνίδι μας μεταφέρει στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και στις μυστικές αποστολές των δυνάμεων. -εξού και το όνομα του παιχνιδιού. Η περίοδος αυτή, όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι τρομερά ενδιαφέρουσα, μιας και πρόκειται για κάτι εντελώς νέο στην σειρά, αφήνοντας πίσω της την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Το single player κομμάτι του αποδείχθηκε αρκετά ενδιαφέρον, με πάμπολες κινηματογραφικές και αξιομνημόνευτες σκηνές.Ψάχνετε αποστολές γεμάτες δράση; Ψάχνετε stealth αποστολές; Ότι και αν ψάχνετε, το campaign του Black Ops μπορεί να σας τα προσφέρει. Οι αποστολές παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ποικιλία, ενώ ελάχιστες θα είναι οι στιγμές που θα υπάρξουν ανούσια ή βαρετά σημεία. Θα αποδράσετε απο φυλακή στην Σοβιετική Ένωση, θα οδηγήσετε ένα ελικόπτερο -gunship- στην ζούγκλα του Λάος, θα οδηγήσετε μηχανές ώστε να  ξεφύγετε απο τους αντιπάλους και ένα σωρό απο στοιχεία που περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

black ops
Πρωτοποριακός είναι και ο τρόπος αφήγησης των γεγονότων. Παρουσιάζοντας μία α λα Saw τεχνική, μας μεταφέρουν ομαλά στην δράση. Ο κύριος χαρακτήρας, ο Mason, δεμένος σε μία καρέκλα δέχεστε τα βασανιστήρια απο κάποιους, και τελικά ενδίδει αναλύοντάς τους τις διάφορες αποστολές που πήρε μέρος. Κάπως έτσι, ξεκινάει η αποστολή σας, στην περίοδο του ψυχρού πολέμου
Η διάρκειά του είναι ικανοποιητική και σίγουρα θα χαροποιήσει τους φίλους των Call of Duty αφού με το πέρας των χρόνων έβλεπαν την αγαπημένη τους σειρά να έχει single player τριών και τεσσάρων ορών. Οι επτά με οκτώ ώρες που διαρκεί, μπορεί να μην ακούγονται αρκετές, αλλά δείχνει ότι η σειρά βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Το Single player θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερο αν η Treyarch δεν έκανε διάφορα μικρολαθάκια τα οποία όμως είχαν εξαλειφθεί στο ModernWarfare 2. Το φαινόμενο του συνεχόμενου respawn εχθρών επιστρέφει, και οι εχθροί θα έρχονται συνεχώς, μέχρι να καταλάβετε ότι απλά πρέπει να.. τρέξετε!

Boom, Headshot! Το Multiplayer
Αναμφίβολα, αυτό που έκανε γνωστή τη σειρά Call of Duty στους περισσότερους είναι το συνεχόμενα αναπτυσσόμενο multiplayer. Το Black Ops, καταφέρνει να συγκρατήσει επιτυχώς τα στοιχεία που άρεσαν στο περσινό παιχνίδι, να “στείλει” τα ανεπιθύμητα πράγματα, αλλά και να προσθέσει ολοκαίνουριες λειτουργίες και features. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι υπάρχουν 15 prestiges και τα ανώτατο level είναι το 50.
Τα παραμετροποιήσιμα Killstreaks επιστρέφουν, ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει τους δικούς του μαγικούς συνδιασμούς. Σε αντίθεση ωστόσο με το ModernWarfare 2, το ανώτατο killstreak reward, δεν είναι στα 25 streaks, αλλά στα 11. Σας ακούγεται μικρό ε; Πιστέψτε με δεν είναι, καθώς πλέων, τα kills που κάνει το κάθε reward δεν υπολογίζεται και στο σύνολο των killstreaks. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μόνος του θα πρέπει να κάνει kills με το όπλο του!
Διαφοροποίηση υπάρχει και στο σύστημα των ειδικών ικανοτήτων (τα γνωστά στους φίλους της σειράς, perks). Βλέποντας ότι χιλιάδες gamers έκαναν παράπονα για διάφορα απο αυτά, η Treyarch προσπάθησε να τους ικανοποιήσει. Αισθητή είναι η απουσία των perk που σου αυξάνουν τα stats σου, όπως το Stopping Power, το Juggernaut ή το Painkiller, αφού η Treyarch ήθελε να ισοβαθμίσει όλους τους παίκτες ώστε να απαιτείται ικανότητα. Η επόμενη συνατακτική αλλαγή είναι αυτή στο  Scavenger. Στο Black Ops, το εν λόγω perk, μπορεί να σας ανανεώσει μόνο σφαίρες, lethal και unlethal  grenades. Αυτό λογικά έγινε για να μην παρατηρείται το φαινόμενο των άπειρων claymores και grenade launchers. Deathstreaks δεν υπάρχουν, ούτε martydrom. Τα Pro Perks φυσικά ήταν αρεστά και επιστρέφουν δρυμήτερα, ωστόσο είναι αρκετά πιο δύσκολα να τα ξεκλειδώσετε, αφού πρέπει να κάνετε ορισμένα challenges.
Το σημαντικότερο όμως είναι η προσθήκη του συστήματος οικονομίας, και των CoD points, τα οποία όμως λειτουργούν σαν χρήματα. Στο Black Ops, σε αντίθεση με παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, πρέπει να ξεκλειδώσεις τα όπλα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό level, και έπειτα να τα αγοράσεις. Τα attatchments είναι ξεκλειδωμένα με την αγορά του όπλου, και δεν χρειάζεται να κάνετε ορισμένα challenges να τα ξεκλειδώσετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξοδέψετε τα εικονικά σας χρήματα! Το ίδιο ισχύει και για τα equipment σας, τα Killstreak αλλά και τα perk, τα οποία τα βρήκαμε λιγάκι ακριβούτσικα.. Φαρμακείο το Black Ops.. φαρμακείο.  CoD Points παίρνετε στο τέλος κάθε αγώνα ανάλογα με τα kills, τα deaths, τους XP που μαζέψατε, και αν σπάσατε ένα προηγούμενο ρεκόρ σας. Βέβαια, ένα σύστημα οικονομίας δεν θα μπορούσε να επιζήσει χωρίς λίγο τζόγο. Αυτό έρχονται να αναπληρώσουν τα ολοκαίνουρια Wager Matches, τα οποία σας καλούν να ποντάρετε (εσείς και οι υπόλοιποι) ένα συγκεκριμένο ποσο, το οποίο θα μοιραστούν μόλις οι τρεις πρώτοι. Τα Wager Matches είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστικά και καλοδεχούμενη προσθήκη στο Mutliplayer της σειράς

black ops
Η Create a Class έχει αναβαθμιστεί πλήρως, προσφέρωντας μεγάλο αριθμό απο customization. Μπορείτε να αλλάξετε απο την εμφάνιση του παίκτη -είναι προκαθορισμένες οι εμφανίσεις, μην περιμένετε να φτιάξετε κανα κλώνο σας- μέχρι και το recticle του Red Dot, τόσο στο χρώμα (μπλέ red dot :P) όσο και στο σχήμα της μπαλίτσας. Τελευταίο και λιγότερο σημαντικό είναι η δυνατότητα δημιουργία custom emblems για την playercard σας!
Πόσες φορές έχετε σκεφτεί να μπορούσατε να δοκιμάζατε τις τεχνικές σας, χωρίς να γίνεστε ρεζίλι στους υπόλοιπου συμπαίκτες; Πολλές, είναι σίγουρο. Για αυτόν τον λόγο, το Combat Training ήρθε για να μείνει! Στο Combat training, μπορείτε να παίξετε μόνοι σας ή μαζί μέχρι 4 φίλους σας εναντίων bots. Μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά στην πραγματικότητα το AI των εχθρών είναι ψιλοάθλιο, και σε καμία περίπτωση φυσικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υποστήριξη online splitscreen στις HD κονσόλες σε όλα τα modes, ενώ στην έκδοση του 360 ο δεύτερος χρήστης μπορεί  να κάνει log in και με δικό του account.
Τα διαθέσιμα modes είναι τα γνωστό σε όλους μας: Team Deathmatch (και Mercenary), Free 4 All, Sabotage, Domination, Demolition, HeadQuarters, Team Tactical, Ground War και οι γνωστές Hardcore και barebones παραλλαγές τους.
Οι χάρτες είναι έξυπνα σχεδιασμένοι, χωρίς ανίκητα capming spots που υπήρχαν στο Modern Warfare. Ωστόσο, λίγο πολύ, όλοι μας θα θέλαμε και έναν πιο μεγάλο χάρτη, αφού κανένας δεν έχει την έκταση της Wasteland ή της Overgrown. Μία ακόμη μικρή πίστα μαζί με την Nuketown (η μικρότερη του παιχνιδιού) επίσης δεν θα έβλαπτε κανέναν.

Τέλος, τα Contracts είναι η τελευταία προσθήκη. Πρόκειται για ένα σύστημα challenges, τα οποία τα αγοράζεις και αν καταφέρεις να τα κάνεις σε έναν συγκεκριμένο χρόνο ανταμοίβεσαι με CP ή και XP.

 

Γραφικά και ήχος
Το παιχνίδι γενικώς είναι χάρμα οφθαλμών. Χρησιμοποιώντας την εξελιγμένη μηχανή γραφικών του Modern Warfare 2, όχι μόνο καταφέρνει να ξεπεράσει το προαναφερθέν game, αλλά καταφέρνει να μπει σε ένα απο τα πιο όμορφα FPS. Ορισμένα προβλήματα στο framerate ωστόσο χαλάνε τη μαγική συνταγή της Treyarch, αλλά κατα τ’ άλλα δεν δημιουργούν ιδαιέταιρα προβληματα. Τα voice overs είναι πολύ καλά, αν και ορισμένες φορές παρατηρείται κακό lip sync..

blops

Συμπεράσματα
Το Black Ops ήρθε για να μείνει. Οι φαν της σειράς, θα βρούν έναν τέλειο τίτλο, πλήρως ανανεωμένο ο οποίος όμως καταφέρνει να είναι Call of Duty. Ακόμη κάθεστε; Το Call of Duty κυκλοφορεί για PS3, XBOX360, PC, Wii και μία παραπλήσια έκδοση για το DS. Οι φίλοι του Wii θα απολαύσουν μία πλήρη CoD εμπειρία, η οποία υποστηρίζει και Classic Controller.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.