Donkey Kong Country Returns

Στην Ε3 του 2010, η Nintendo αφιέρωσε όλη της την παρουσίαση σε ανακοινώσεις τίτλων και sequel για νέους αλλά και παλαιούς gamer. Ανάμεσα στην επιστροφή του Kirby, του Link και του Bond, βρισκόταν και ένας άλλος τίτλος. Ένας τίτλος που ενώ έπαιζε το trailer έκανε τους πάντες να ζητοκραυγάζουν. Το ζήταγαν για πολλά χρόνια. Το ήθελαν. Δεν το πίστευαν, αλλά τελικά είναι γεγονός.
Η καταξιωμένη Retro Studios του Texas, μετά την καταπληκτική τριλογία των Metroid σε Gamecube και Wii, ανέλαβε τον πιο δύσκολο στόχο μετά απο χρόνια: Να πάρει ένα απο τα πιο ποιοτικά franchises και να το κάνει αρεστό στους παλαιούς, αλλά και μοντέρνο για το νεότερο κοινό. Το παιχνίδι κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες, αποκλειστικά για το Wii, και δεν είναι άλλο απο το Donkey Kong Coutry Returns.

Diddy! Θα ‘ρθείς! Θα φάμε μια μπανάνα!
Ο αγαπητός μας γορίλας, μετά απο χρόνια πειραματισμού σε μουσικές μπάντες και σε αγώνες με kart (καταραμένη Ninty, τι την πούλησες την rare;) επιστρέφει στο στρατόπεδο που τον έκανε διάσημο, χρόνια πριν, στο Super Nintendo Entertainment System. Το παιχνίδι είναι καθαρόαιμο platform δύο διαστάσεων, χωρίς να του λείπει όμως η αίσθηση του βάθους.
Όλα ξεκινάν, όταν τα πανούργα Tikis, υπνωτίζουν τους κάτοικους του νησιού που μένει η οικογένεια Kong. Οι κάτοικοι τώρα, έχουν διαταγές απο τα Tikis να κλέψουν απο τον γορίλα ότι πολυτιμότερο στον κοσμο. Το σπίτι του; Όχι. Το αμάξι του; Όχι. Την γυναίκα του; Όχι. Το παιδί του; Και πάλι όχι. Τις μπανάνες του.. ( οι μπανάνες είναι chiquita :P)

 

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται απο μεγάλη ποικιλία στους μηχανισμούς gameplay. Η Retro Studios έβαλε όλη της την φαντασία ώστε να ξεπεράσει το αριστούργημα της Rare, πριν απο χρόνια. Ο Donkey μπορεί πλέον εκτός απο το να πηδάει, να χτυπάει το έδαφος, να πιάνεται απο σκοινιά, απο ειδικές επιφάνειες με χόρτα αλλά και να φυσάει (κάτι που δεν χρησίμευε και τόσο πολύ). Η ιπποδύναμη του Wii, έδωσε στην δυνατότητα να δημιουργηθεί κάτι παραπάνω απο ένα απλό 2d platformer. Στο background, πολλές φορές θα γίνονται διάφορα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ένα πειρατικό καράβι που θα σας εκτοξεύει ακατάπαυστα βόμβες ή κύματα τσουνάμι που θα έρχονται κατα πάνω σας και θα πρέπει να καλυφτείτε, ενώ παράλληλα σας πλησιάζουν και οι εχθροί. Επιστρέφει στο παιχνίδι και ο Rambi, ο οποίος θα εμφανιστεί σε αρκετά επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειας.

Πέρα απο τις αλλαγές στο background, υπάρχουν και πίστες όπου θα πρέπει να οδηγήσετε ένα βαρέλι-αεροπλάνο ή να ελέγξετε ένα τρένο. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν θα ειναι λίγες οι φορές που οι ζωές σας θα εξατμίζονται σαν σταγόνα απο οινόπνευμα κάτω απο τον καλοκαιρινό ήλιο.
Η δυσκολία του παιχνιδιού έχει αυξηθεί σημαντικά. Μπορεί οι πρώτοι δύο κόσμοι να έχουν έλλειψη απο πρόκληση, αλλά όσο προχωράει το παιχνίδι η δυσκολία θα ανεβαίνει κατακόρυφα, κόσμο με κόσμο, πίστα με πίστα.. Για τον λόγο αυτό, το Donkey Kong Country Returns, είναι το τρίτο παιχνίδι που ενσωματώνει την λειτουργία του “αυτόματου πιλότου” γνωστού και ως superguide. Μετά απο 8 συνεχόμενους θανάτους, θα σας δοθεί η δυνατότητα να καλέσετε τον Super Kong και να περάσει την πίστα για εσάς. Σε ορισμένα σημεία θα λέγαμε ότι η δυσκολία ξεπερνάει τα όρια. Λίγο κράτει εκεί στην Retro Studios. Είπαμε δύσκολο, μη το κάνουμε και Demon’s Souls..

 

Και κάπου εδώ ερχόμαστε στον χειρισμό του παιχνιδιού, το οποίο σας δίνει την επιλογή χρήσης είτε WiiMote σκέτου (το συστήνω ανεπιφύλακτα) είτε μέσω του συνδυασμού WiiMote και Nuncuck. Με τα πλήκτρα κάνετε τις βασικές ενέργειες, ενώ κουνώντας το WiiMote πάνω κάτω σαν σέικερ, κάνετε τις δευτερεύουσες.

Το Multiplayer του παιχνιδιού, περιορίζεται σε τοπικό multi 2 ατόμων (γιατί ρε ninty όχι online co-op με WiiSpeak;). Ο πρώτος χειρίζεται τον Donkey, ενώ ο άλλος την Diddy. όοοοχι. Δε σας δίνει παραπάνω ζωές. Και οι δύο μοιράζετε αυτές που έχετε ήδη στην κατοχή σας (σε καμία περίπτωση μη δεχτείτε να παίξετε με τον HarrisDo. Πάνε οι καημένες οι ζωούλες σας). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο δεύτερο χειριστήριο, η Diddy σας συνοδεύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα (2 φορές να χτυπήσετε, πέθανε), και σας δίνει μικρό boost στο πήδημα.

Το παιχνίδι είναι δύσκολο, όχι με διάφορες τακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλα παιχνίδια όπως με άπειρους εχθρούς, αλλά επειδή πραγματικά απαιτεί αντανακλαστικά και καλό timing. Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι στην εύρεση των γραμμάτων K-O-N-G και στα κομμάτια του puzzle

Γραφικά και ήχος
Υπάρχουν δύο τύποι παιχνιδιών. Αυτά που γοητεύουν για τα χιλιάδες πολύγωνα που εμφανίζονται στην οθόνη, και αυτά που έχουν τρομερή σχεδίαση, αυτά που ο καλλιτεχνικός τους σχεδιασμός κρύβει όποια αδυναμία.
Το DK, χώνεται κάπου ανάμεσα. Απο την μία, οι χαρακτήρες είναι πλήρως τρισδιάστατοι και πολύ καλά σχεδιασμένοι, ενώ απο την άλλη πλευρά το art direction είναι πολύ όμορφο. Απλά δείτε την πίστα με τον ήλιο να δύει σιγά στο background, και να χάνεται σιγά σιγά πίσω απο την απέραντη θάλασσα ενώ παράλληλα όλο αυτό συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, με το παιχνίδι να κυλάει κανονικά χωρίς κολλήματα.
Ο ήχος αποτελείται απο επανεκτελέσεις των παλαιών και αγαπημένων τραγουδιών  που εμφανίστηκαν στα πρώτα παιχνίδι, την δεκαετία του 90.

 

Συνοψίζοντας
Η Retro Studios δείχνει για μία φορά στην Nintendo πόσο σημαντική εταιρία είναι, και πόσο τυχερή είναι που την έχει στο πλευρό της. Σίγουρα, το Donkey Kong Country Returns αξίζει, και ίσως να είναι μία απο τις καλύτερες επιλογές για δώρο Χριστουγέννων για παιδιά και μεγάλους. Το παιχνίδι είναι κάτι καλύτερο απο καλό. Είναι τέλειο. Είναι απίθανο. Είναι Donkey Kong.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.