Gran Turismo 5

Επιτέλους η στιγμή που όλοι περιμέναμε ήρθε! Μετά από το GT4 που ήταν ένα απο τα καλύτερα racing όλων των εποχών, ήρθε να πάρει τον θρόνο, το GT5 που ειλικρινά είναι πολύ καλύτερο απο ότι περίμενα. Μετά απο τόσο καιρό ανυπομονησίας τελικά έφτασε και δεν μας απογοητεύει ούτε στο ελάχιστο. Από την στιγμή που θα το ανοίξεις και θα δεις το βίντεο του παιχνιδιού σε βάζει κατευθείαν στην σκέψη πόσο καλό είναι, καθώς αρχίζει δείχνοντας σε γρήγορο ρυθμό πως κατασκευάζεται ένα αυτοκίνητο και μετά, αυτά που θα σου προσφέρει, όπως είναι οι αγώνες NASCAR, WRC, αγώνες μέσα στην πόλη, αγώνες με F1 και κάρτ και φυσικά αγώνες σε πίστες .

Από την πρώτη και όλας στιγμή που θα αντικρίσετε αυτό το παιχνίδι θα μείνετε έκθαμβοι. Ξαφνικά όλα αποκτούν ζωντάνια. Οι κινητήρες που βρυχόνται, τα γυαλιστερά καπό, οι μεγάλες ταχύτητες. Το GT5 φαίνεται τόσο τέλειο που κάνει κάθε άλλο racing game να φαίνεται σαν παιχνίδι με καρτ.

Social Racers
Και αρχίζοντας από τις δυνατότητες που σας προσφέρονται επανερχόμαστε σε ένα κομμάτι που σε αρκετούς από εμάς χάρισε 100άδες ώρες παιχνιδιού στο GT4. Το Career Mode που έχει πάρει το όνομα GT Life. Και πράγματι το όνομα αυτό δικαιολογείται, αφού ουσιαστικά εξωμοιώνει την ζωή ενός ανερχόμενου οδηγού αγώνων. Τα κοινά στοιχεία με το Gt4 είναι πολλά. Μην περιμένετε να αρχίσετε να τρέχετε με υλιγγυώδεις ταχύτητες, λαμπερά SuperCars, μονταρισμένα κουπεδάκια.. αντίθετα θα αναριχηθείτε από αγώνες χαμηλού επιπέδου, με κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα βρείτε σε ευκαιρία σε επαγγελματίες οδηγούς 24ωρων αγώνων LeMans. Θα αποκτήσετε διπλώματα (ναι είναι τα απίστευτα δύσκολα του GT4), θα ολοκληρώσετε αποστολές και ως αντάλλαγμα θα σας δωθούν περισσότερες ευκαιρίες για να διαδώσετε την φήμη σας.
Ένα εκπληκτικό νέο στοιχείο είναι η δυνατότητα να μανατζάρετε έναν οδηγό, να γίνετε δηλαδή ο τεχνικός που του δίνει οδηγίες κατά την διάρκεια του αγώνα. Θα μπορείτε να του πείτε πότε να πιεστεί, πότε να προσπεράσει, πότε να κλείσει την είσοδο σε κάποιον και γενικά την συνολική οδηγική του συμπεριφορά. Όπως είναι αναμενόμενο βέβαια ο οδηγός σας μπορεί να κάνει λάθη, να εκνευριστεί *(ιδιαίτερα αν το πιέσετε πολύ) και όλο αυτά να σας κοστίσουν την πρωτιά ή και την θέση στο βάθρο.
Και αν σας πέρασε από το μυαλό σκέψη ότι θα βαρεθείτε να τρέχετε συνεχώς τότε να ενημερώσω ότι το Gran Turismo 5 περιέχει πάνω από 1000 αυτοκίνητα που μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να βελτιωθούν οι επιδώσεις τους. Με ένα γκαράζ τόσο πολλών αυτοκινήτων τι θα μπορούσε να πάει στραβά..οι πίστες..αλλά ευτυχώς για τους κατόχους PS3 ο Kaz έκανε πάλι τα μαγικά του.
Στο παιχνίδι μπορείτε να βρείτε περισσότερες από 70 πίστες και τις παραλλαγές τους φυσικά, με μερικές από αυτές να είναι σχεδιασμένες με την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν έχει ξεφύγει τίποτα. Ιδιαίτερα κάποιες πίστες είναι τόσο καλοφτιαγμένες που θα μείνετε εκστασιασμένοι από το θέαμα. Και δεν τελειώνουμε εδώ..οι περισσότερες έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των καιρικών φαινομένων κατά την διάρκεια του αγώνα. Έτσι ένας καθαρός αγώνας με τον ήλιο πάνω από τα κεφάλια των οδηγών μπορεί να μετατραπεί σε σκοτεινή αναμέτρηση για το ποιος θα κρατηθεί εντός πορείας..Εδώ είναι που θα βοηθήσει και η φυσική κίνησης του παιχνιδιού. Είναι αναδιαμορφωμένη αλλά διατηρεί την αληθοφάνεια που έκανε γνωστό το παιχνίδι. Τώρα πια θα δείτε πολύ πιο φυσική και ασταθή την συμπεριφορά των οχημάτων. Ειδικά σε συνθήκες με πίστα που γλιστράει μόνο κάποιος έμπειρος παίκτης θα καταφέρει να επικρατήσει.
Από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι το Damaging που υφίστανται τα αυτοκίνητα. Δυστυχώς απόλυτα ακριβές μοντέλα καταστροφής έχουν μόνο τα λίγο πάνω από 200 νέα μοντέλα, ενώ ακόμη και σε αυτά η ζημιές δεν είναι λειτουργικές αλλά οπτικές. Βέβαια ας μην είμαστε άπληστοι, καθώς άλλα Racing Games αδυνατούν να προσθέσουν αυτές τις λειτουργίες ακόμη και σε 20 μοντέλα.

Φυσικά όταν μιλάμε για επιφανειακό Damage δεν εννοούμε ότι οι δείκτες φθοράς των ελαστικών, λαδιών, και καυσίμων έχουν εξαφανιστεί. Φυσικά υπάρχουν και ανάλογα με την χρήση που κάνετε στο αυτοκίνητο λειτουργούν διαφορετικά. Αν το ζορίσετε και οδηγείτε εκτός δρόμου τα ελαστικά θα φθαρούν γρήγορα και ο ήχος του κινητήρα θα αλλάξει..το αυτοκίνητο θα αγκομαχεί.
Όλα αυτά δείχνουν το πόσο εισάγει τον παίκτη το παιχνίδι στην εμπειρία της οδήγησης.

Φυσικά και το GT Life δεν τελειώνει εκεί. Έχει πλήθος δυνατοτήτων που προσφέρονται. Μπορείτε να φτιάξετε το προφίλ σας με τα στοιχεία σας, να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας και να μαζέψετε τα στατιστικά σας, τα τρόπαια σας, τα βραβεία, τα αυτοκίνητα, τα ρεκόρ που έχετε κάνει σε κάθε πίστα και μέσω του PSN να ξεφτυλίσετε τους φίλους σας που δεν έχουν καταφέρει να πάρουν Gold Award στο πρώτο δίπλωμα που εσείς καταφέρατε μετά από ατελείωτες ώρες..

Το GT5 διαθέτει φυσικά και Online σύστημα όπως επιβάλλεται. Με αυτό εκτός από τα Time Trials και τα Leaderboards που μπορείτε να προσθέσετε τον εαυτό σας υπάρχουν και οι κανονικοί αγώνες. Σε αυτούς μπορούν να συμμετέχουν εώς και 16 άτομα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σύνδεσης και LAG. Γενικά ο σχεδιασμός του Online φαίνεται πολύ προσεγμένος. Η οδήγηση πολύ σταθερή, τα Modes δεν παρουσιάζουν ποικιλία αλλά το Matchmaking είναι πολύ γρήγορο. Αναμετρηθείτε λοιπόν με φίλους σας ή με ξένους και αναδείξτε το ταλέντο σας σε όλο τον κόσμο, για να μην πω στο γαλαξία.

Go, go, go!
Εκτός βέβαια από το Career Mode υπάρχει και το Quick Race Mode. Όπως και στο GT4 διαλέγεται ένα αυτοκίνητο είτε από το Career είτε από τα προεπιλεγμένα και αρχίζετε την δράση. Υπάρχουν 4 διαθέσιμα Modes. Ο κανονικός αγώνας ενάντια σε ΑΙ που μπορείτε να ορίσετε, σε οποιαδήποτε πίστα θέλετε και με τους δικούς σας κανόνες. Οι αγώνες Drifting στους οποίους οι Master της πλαγιολίσθησης θα χαρούν ιδιαίτερα, καθώς μπορείτε να πάτε «με τις μπάντες» μέσα σε μία πόλη και να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο σκορ, και το Time Trial. Όπως είναι γνωστό εδώ θα τρέξετε μόνοι σας προσπαθώντας να καταρίψετε το ατομικό σας ρεκόρ, ή το ρεκόρ κάποιου φίλου σας αγωνιζόμενοι ενάντια στον εικονικό ταχύτερο γύρο του. Τέλος το Split Screen δίνει την δυνατότητα σε κοινωνικούς ανθρώπους να παίξουν με τους φίλους τους στο σπίτι τους και να μαλιοτραβηχτούν ανενόχλητοι στη συνέχεια.

Little Big Racers
Ένα καταπληκτικό νέο στοιχείο του GT5 που οι φίλοι του PS3 πιθανόν να γνωρίζουν από το ModNation Racers είναι η δυνατότητα να κατασκευάσεις την δικιά σου πίστα. Είναι γεγονός. Μπορείτε να κατασκευάσετε την πίστα σας όπως εσείς θέλετε. Να την κάνετε κατάλληλη για αγώνες ταχύτητας, να την τοποθετήσετε σε μία πόλη, να την κάνετε WRC Style με χώματα, πάγο, λάσπες ακόμη και να καθορίσετε τον καιρό που θα επικρατεί όταν αγωνίζεστε σε αυτή. Και το καλύτερο? Όταν την ετοιμάσετε είστε έτοιμοι να την ανεβάσετε Online και να τρέξετε σε αυτή με τους φίλους σας ή άτομο από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Και όλα αυτά μέσα από ένα πολύ εύχρηστο μενού.

ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΗΧΟΣ
Όλα όσα είπα ποιο πάνω μπορεί να ακούστηκαν πάρα πολύ ωραία αλλά δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την καταπληκτική ποιότητα των γραφικών που θα σας γοητεύσουν από την στιγμή που θα αρχίσει το βιντεάκι υποδοχής μέχρι την στιγμή που θα κλείσετε το χαζοκούτι (την κονσόλα δηλαδή, αν γίνει ποτέ αυτό).

Με λίγα λόγια υπάρχουν στιγμές που το GT5 φαίνεται καλύτερο και από την πραγματικότητα. Από τα σημάδια των ελαστικών, τα καιρικά φαινόμενα, την οδηγική συμπεριφορά, όλα είναι τέλεια. Θα παρατηρήσετε ότι την ώρα που βγαίνετε από ένα σκοτεινό τούνελ θα θαμπωθείτε από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ όταν ανοίξετε τα φώτα του αυτοκινήτου σας στην βροχερή Nurburgring την νύχτα θα διακρίνεται ακόμη και τις σταγόνες του νερού. Οι ανταλακλάσεις στο καπό, οι καθρέφτες ακόμη και οι λακούβες που υπάρχουν σε αρκετά σημεία σε μερικές πίστες δικαιολογούν το ότι το παιχνίδι δημιουργούνταν επί 6 ολόκληρα χρόνια

Ο ηχητικός τομέας δεν πάει πίσω. Οι ήχοι από τους κινητήρες είναι οι πραγματικοί και ανάλογα με το πώς χειρίζεστε το αυτοκίνητο μεταβάλλονται. Αν ζορίσετε τον κινητήρα θα το νιώσετε κυριολεκτικά. Ακόμη και το στρίγγλισμα των ελαστικών στην βρεγμένη άσφαλτο και το στουκάρισμα σας στις προστατευτικές μπάρες είναι τόσο αληθινό που θα πιστέψετε ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τα ηχητικά κομμάτια του μενού είναι όπως πάντα διασκεδαστικά αλλά πλέον οι ανακοινώσεις των γεγονότων γίνονται σε εσάς με μία γυναικεία φωνή. Πόσο Cool μπορεί να είναι αυτό;
Και μέσα σε αυτά προσθέστε και την λειτουργία 3D, για όσους είναι τυχεροί που κάνει την συνολική εμπειρία τόσο απολαυστική που δεν θα ξανασκεφτείτε να βγείτε από το σπίτι σας για να οδηγήσετε (και γενικά να επανέλθετε στον πραγματικό κόσμο).

ΓΕΝΙΚΑ
Το παιχνίδι είναι απλά το καλύτερο racing game που υπάρχει μέχρι στιγμής και δίκαια παίρνει τον θρόνο και που δύσκολα θα μπορέσει κάποιο άλλο να το προσπεράσει. Μέχρι στιγμής είναι ίσως η τελειότερη δουλειά σε Racing Game και αποτυπώνει πραγματικά την εμπειρία της οδήγησης. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το παιχνίδι θα σας απασχολήσει πάνω από 100 ώρες, θα σας ρουφήξει σε μια οδηγική άβυσσο που μόνο σε μια κονσόλα σαν το PS3 θα μπορούσατε να βιώσετε.
Με λίγα λόγια..ένας ακόμη λόγος για να κρατήσετε το PS3 σας (ή να αγοράσετε).

Δημήτρης "Mondlas" Βαγγελής

Συντάκτης και συντονιστής των forum του XGamers.gr. Ειδικότητά μου το θάψιμο των παιχνιδιών στα ακαταμάχητα reviews μου :)