This Week on XGamers: Game Your Illusion

Μετά από αρκετά σβήσε-γράψε για να βρω έναν αξιοπρεπή πρόλογο νομίζω θα τον αφήσω στην άκρη και θα μπω στο θέμα. Solo Vs Multiplayer gaming. Κάτι πάει στραβά. Που πήγαν τα παιχνίδια που στέκονταν στο ύψος τους εξαιτίας της ιστορίας και της διάρκειάς τους; Βλέπω να κυκλοφορούν παιχνίδια που όλοι τα παίζουν με μοναδικό κριτήριο τα γραφικά και το multiplayer κομμάτι τους.

Άντε τα γραφικά να τα δικαιολογήσω λίγο, ελάχιστα. Προχωράει η τεχνολογία, θες βρε παιδί μου να δεις κάτι πιο αληθινό. Αλλά το θέμα με το multiplayer ποτέ δεν το κατάλαβα. Οκ να έχει multi. Οκ να υποστηρίζει πολλούς παίχτες. Αλλά δε μπορώ να βλέπω κόσμο να αγοράζει παιχνίδια “επειδή έχει ωραίο Multi χαχα”. Τα νεύρα μου. Παράδειγμα το Black Ops. (Haters gonna hate). Το παιχνίδι είναι στο Veteran 5 ώρες gameplay. Multi έχει πόσες; 10 πίστες; Όταν βγήκε, η έκδοση για PC κόστιζε 50€! Και άντε, τα CoD μετά το 2 είναι όλα άρμεγμα των gamers που νομίζουν πως αγοράζουν παιχνίδι. Σε λίγο καιρό, αν όλα πανε καλά θα κυκλοφορήσει το Duke Nukem Forever. Για τους αμαθείς, πρόκειται για το πλέον αμφιλεγόμενο και αναμενόμενο παιχνίδι των τελευταίων 15 ετών. Μαζί με το Chinese Democracy των Guns N’ Roses είναι τα 2 πράγματα που περίμενα από τότε που μπήκα στο χώρο της διασκέδασης. Ο Axl τελικά έβγαλε το δίσκο. Τον Duke ακόμα τον περιμένω. Πρόσφατα είδα ένα κείμενο που έλεγε για το multiplayer κομμάτι που θα έχει ο Δούκας. ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ;;;; Η απάντηση των developers ήταν όλα τα λεφτά. Κύριοι, το Duke Nukem Forever θα διαρκεί σε solo όσο 5 (πέντε) Call of Duty. Θα είναι παιχνίδι! Όχι ένας αλγόριθμος matchmaking (και ούτε καν σαν των Halo που πήραν μαθηματικούς για να βρουν κάτι σωστό) με λίγο solo για όταν είναι down οι πενιχροί servers. Θα παίζεις μια βδομάδα για να το βγάλεις στη μεσαία δυσκολία, όχι 3 ώρες.

Που πάει η βιομηχανία; Διαμάντια πάνε άπατα γιατί οι συγχρονοι μαμάουα gamers παίζουν μόνο χαζά online based games. Θες multi warfare? MAG. Είναι 100 φορές πιο καλό από το BO. Πιο οργανωμένο, πιο επικεντρωμένο σε αυτό που κάνει. Οι εταιρίες διστάζουν πλέον να βγάλουν παιχνίδια γιατί το πιο πιθανό είναι να μην έχουν απήχηση αφού δε θα διαθέτουν multiplayer κομμάτι. Στον αντίποδα, εταιρίες παρατάνε τα solo campaign και κάνουν τους τίτλους τους mmos για να τραβήξουν κόσμο στο franchise. Τρανά παραδείγματα οι σειρές Fallout, Bioshock και Knights of the Old Republic. Η μόδα των multiplayer fps games καταστρέφει τη βιομηχανία και παρασύρει παιχνίδια που αποτελούν μοντρένα κομμάτια τέχνης σε ένα βούρκο βλακείας. Εν τελει η κατάσταση μόνο να χειροτερέψει μπορεί αφού ο λάκος των l33t gamers που φωνάζουν “νιώσε τη ζωή σου!, πάρτο το headίδι, lagαρε το πρέκι!” μόνο μεγαλώνει. Που χάθηκαν τα μεγάλα κουτιά; Τα γεμάτα booklets και η χαρά όταν άνοιγες πρώτη φορά το κουτί; Τώρα έχει μείνει μόνο μια χαζή dvd case με ένα δισκάκι και μισό κομμάτι χαρτή με το serial για να μπεις στον server. Είναι όλα θέμα παιδείας. Πάω να παίξω Heavy Rain. Ή Syberia. 

ΥΓ. Τα fps του σήμερα είναι σαν τα beats ή τα σκυλάδικα, κανείς δε θα τα θυμάται σε 1 χρόνο. Τα αληθινά παιχνίδια είναι σαν τους Black Sabbath ή τους pink Floyd, σε 100 χρόνια θα είναι ακόμα επίκαιρα.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.