The 3rd Birthday

Η τελευταία φορά που αντικρίσαμε την υπέροχη παρουσία που ακούει στο όνομα Aya Brea ήταν περισσότερα από 10 χρόνια πριν, και δυο γενιές πίσω, στο ιστορικό Playstation.  Για όσους δεν είχατε την τύχη να συναντηθείτε με το … «κορμί» η δεσποινίς Brea ήταν η πρωταγωνίστρια της αρκετά διάσημης σειρας Parasite Eve, με την οποία η Square προσπάθησε να συνδέσει τον τρόμο του Resident Evil με τους μηχανισμούς του Final Fantasy σε ένα horror-rpg. To 3rd Birthday, είναι η επανεκκίνηση της σειράς,  αν και από την ανακοίνωση του και μετά, το συνθετικό Parasite Eve εξαφανίστηκε σιγά σιγά από τον τίτλο του παιχνιδιού, και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Brea is my Name and time travel is my game
To 3rd birthday λοιπόν πρόκειτε για ένα καθαρόαιμο 3rd person Shooter.  Το Horror πήγε στον αγύριστο, και τα RPG elements περιορίστηκαν στις ικανότητες των όπλων και της Aya που αναβαθμίζονται.

Η ιστορία σε πρώτο άκουσμα είναι μια από τα ίδια, η αλήθεια είναι όμως ότι σε πολλά σημεία το παιχνίδι «μυρίζει» Square και μας προσφέρει αρκετά καλά κομμάτια ιστορίας .

Το παιχνίδι μας μεταφέρει στο μέλλον στο οποίο εξωγήινες μορφές  με το διακριτικό όνομα Twistedέχουν επιτεθεί στη γή με σκοπό να την καταλάβουν μιας και τυχαίνει το βασικό τους διατροφικό στοιχείο να είμαστε εμείς! Κάτω από αυτές τις συνθήκες συγκροτείτε η ειδική μονάδα CTI(Counter Twisted Investigation) με βασικό της άξονα την πρωταγωνίστρια, της οποίας το DNA της επιτρέπει να πραγματοποιεί άλματα στο χρόνο. Η 40χρονη πλέον Aya λοιπόν(καθόλου δεν της φαίνεται! Φτού φτού!) επιστρέφει σε σημεία κλειδιά στο παρελθόν με σκοπό  να αποτρέψει την εισβολή των Twisted ώστε το παρόν να συνεχίσει κανονικά.

Δείγμα του menu του παιχνιδιού

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια της Aya παίζει το Overdrive, η ικανότητα της δηλαδή να καταλαμβάνει τα σώματα άλλων ανθρώπων. Έτσι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιου θα κληθείτε να αλλάξετε πολλές φορές σώμα, για να πάρετε τον έλεγχο ενός ελεύθερου σκοπευτή, και να προστατεύσετε τους υπόλοιπούς,  να ελέγξετε ένα στρατιώτη που έχει στη διάθεση του ένα όπλο που θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, ή στην τελική να γλιτώσετε το gameover, αφού αν η ενέργεια του σώματος που έχετε καταλάβει τελειώσει πριν προλάβετε να μεταφερθείτε σε κάποιο άλλο, θα δείτε την καθόλου ευχάριστη οθόνη τέλους.

Η ηρωίδα μας όμως δεν μπορεί να «πηδήξει» μόνο σε σώματα συμμάχων, αλλα και σε αυτά των twisted, προξενόντας τους σημαντική ζημιά «εκ των έσω». Όταν ένας εχθρός υποστεί αρκετή ζημιά, αναβοσβήνει η ένδειξη με το τρίγωνο(που ενεργοποιεί το Overdrive) πάνω του, δίνοντας τη δυνατότητα στην Aya να του καταφέρει ένα σημαντικό χτύπημα.

Βέβαια η Aya δεν είναι Duke Nukem, να καθαρίσει ολόκληρη την εξωγήινη εισβολή αγκαλιά με το Magnum της. Ενας μεγάλος αριθμός από στρατιώτες βρίσκονται στα περισσότερα σημεία των επιπέδων και σας βοηθούν με όλες τους της δυνατότητες. Ακόμα και αν αλλάξετε σώμα, το σώμα του στρατιώτη που είχατε καταλάβει πριν συνεχίζει να πολεμάει στο πλευρό σας. Εδώ μπαίνει και η δεύτερη σημαντική ιδιότητα της Aya κατά τη διάρκεια της μάχης: To Crossfire. Με το Crossfire μπορείτε να δώσετε διαταγή σε όλους τους στρατιώτες εντός εμβέλειας του στόχου, να συγκεντρώσουν τα πυρά τους πάνω του, ώστε να του προξενήσουν γρήγορα μεγάλη ζημιά, κάνοντας σας τη ζωή πιο εύκολη.

To Crossfire σε δράση

Α Gun! My kingdom for a Gun!
Το 3rd Birthday είναι όπως είπαμε καθαρό και ξάστερο Shooter. Τι δε θα μπορούσε να λείπει λοιπόν από ένα τέτοιο παιχνίδι;; Τα όπλα! Το οπλοστάσιο της Aya είναι πραγματικά τεράστιο, αν και θα σας πάρει αρκετό χρόνο για να το έχετε όλο στη διάθεση σας.  Εκτός του μεγάλου τους αριθμού, όλα τα διαθέσιμα όπλα έχουν αρκετές αναβαθμίσεις οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τα στατιστικά του κάθε όπλου και κατ’επέκταση την αποτελεσματικότητα τους. Στη διάθεση σας θα έχετε από Handgun(το βασικό μάλιστα έχει ατελείωτες σφαίρες) shotgun, αυτόματα και Sniper, μέχρι εκτοξευτές χειροβομβίδων  και συσκευή στόχευσης για χτύπημα μέσω δορυφόρου!!

Το παιχνίδι βέβαια έχει και ορισμένα RPG στοιχεία, αφού εκτός από το το ξεκλείδωμα και την αναβάθμιση των όπλων, η ίδια η Aya κερδίζει Level στη χρήση του κάθε είδους όπλου, αλλά και level γενικά. Τέλος μια αρκετά ενδιαφέρουσα σκέψη της Square δίνει τη δυνατότητα να μεταβάλετε το DNA της ηρωίδας με DNA Chips που αποκτάτε κατατροπώνοντας τους αντίπαλους σας. Έτσι με σωστό συνδυασμό μπορείτε να προσδώσετε την Aya μεγαλύτερη ενέργεια, δύναμη ή άμυνα, κάτι που ωστόσο μπορεί να το χαλάσετε με μια λάθος προσθήκη και να γυρίσει το όλο θέμα ανάποδα, δημιουργώντας σας πρόβλημα.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι χάρμα οφθαλμών. Δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε στο 2011 και τον θάνατο του PSP για να δούμε τι παιχνίδια πραγματικα είχε τη δυνατότητα να προσφέρει αυτή η κονσόλα, τουλάχιστον όμως τα είδαμε! Τα εξαιρετικά γραφικά ξεκάθαρα σπρώχνουν το PSP στα άκρα και προσφέρουν ένα ακόμα παιχνίδι μετα το GOW: Ghost Of Sparta που θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια σας με το εκπληκτικό αποτέλεσμα που ξεδιπλώνεται μπροστά σας στη μικρή οθόνη του PSP.  Μάλιστα οι Ιάπωνες φίλοι μας σκέφτηκαν να μας προσφέρουν ένα δωράκι για να τους συγχωρήσουμε την πολυετή απουσία της Aya,και τα ρούχα που φοράει η πρωταγωνίστρια σκίζονται  όταν οι Twisted σας χτυπάνε. Η επίσημη Square αναφέρει ότι αυτό γίνεται για να καταλαβαίνει ο παίκτης την κατάσταση της Aya χωρίς να κοιτάει συνέχεια το Health Bar, αλλά ελάτε.. παραδεχτείτε το.. Δεν το κάνατε για αυτό έτσι δεν είναι;; :P

CutScene με in-game γραφικά

Το 3rd Birthday πρόκειτε για ένα γνήσιο παιχνίδι της Square και όπως μπορείτε να φανταστείτε τα CGI είναι πολλά και πάνω από όλα σχεδιασμένα στην εντέλεια.  Με τη βοήθεια τους, η ιστορία ξεδιπλώνεται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ πολλές φορές θα βρεθείτε να χάνετε την συνοχή της ιστορίας, γιατι κατά τη διάρκεια του Cutscene χαζεύατε την καταπληκτική δουλειά των ανθρώπων της Square.

O ήχος δεν είναι κάτι που θα σας κάνει να λατρέψετε ή να παρατήσετε το παιχνίδι, πρέπει όμως να παραδεχτώ ότι τα Voiceovers μου έκαναν τρομερή εντύπωση και παρότι δεν υπάρχει η Ιαπωνική γνήσια μεταγλώττιση, οι άνθρωποι που επιλέχθηκαν για την Αγγλική έκδοση, έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά, προσφέροντας μια κινηματογραφική αίσθηση στο παιχνίδι.

Τέλος ο χειρισμός αποδεικνύει ότι τελικά οι 2 αναλογικοί δεν είναι αναγκαίοι για να ευχαριστηθούμε ένα καλό Shooter στο PSP. To Keymapping είναι εξαιρετικό, τουλάχιστον για τους δεξιόχειρες και από το πρώτο επίπεδο κιόλας είναι σίγουρο ότι θα χειρίζεστε την Aya χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Μοναδικό μελανό σημείο –και άκρως εκνευριστικό-  είναι το σύστημα κάλυψης, το οποίο είναι ημιτελές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε reload υπο κάλυψη, αλλα θα πρέπει να σας έχουν όλοι στο στόχαστρο για να αλλάξετε γεμιστήρα!

Οταν ολα τα άλλα αποτύχουν, αναλαμβάνουν τα..τάνκς!

Το 3rd Birthday έχει αρκετά στοιχεια και χαρακτήρες από τη γενιά των Parasite Eve, οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ. Αν όπως και εγώ περιμένατε μια συνέχεια της σειράς τότε δεν αξίζει ούτε 10 λεπτά από το χρόνο σας. Η Square όμως μας παρουσιάζει ένα εξαιρετικό από όλες τις πλευρές  shooter τρίτου προσώπου, που μπορεί αρχικά να αντιμετωπίζετε ως ένα Spin Off της βασικής σειράς, σε τελική ανάλυση όμως η προσεκτική δουλειά των δημιουργών του παιχνιδιού, γκρεμίζει ολες τις αμφιβολίες μας, και προσφέρει μια ακόμα απολαυστική αποκλειστικότητα για τη φορητή κονσόλα της Sony.

[rating:8.5/10]

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!