This Week on XGamers: Pirate Dream

 

Αυτόν τον Jack Depp πολύ τον πάω. Μεγάλη μούρη ο τύπος. Chaotic Neutral βέβαια αλλά τι να κάνεις. Αρκετά με την ιστορία και τα καράβια. Το θέμα είναι η πειρατεία στα ψηφιακά μέσα και ειδικότερα στα video games.

Όποιος πλέον ισχυρίζεται πως δεν έχει κατεβάσει παιχνίδι κατά 99,99999999% λέει ψέματα. Αρκετός κόσμος -μαζί με τον γράφων- αγοράζει παιχνίδια, όχι πλέον ότι φαίνεται καλό αλλά σίγουρα ότι αξίζει.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία όχι απλά δεν αγοράζει αλλά το θεωρεί και μαγκιά που μόνο κατεβάζει. Ακόμα πιο μεγάλη μαγκιά να λέει “έχω ένα (!) αυθεντικό”. Το πρόβλημα ποιο είναι: Κλέβεις, καλώς ή κακώς όλοι είμαστε gamers και δε μπορούμε να αγοράζουμε τα πάντα. Σε χρονιές όπως η φετινή που κυκλοφορούν τόσοι τίτλοι πρώτης τάξης και με την οικονομική κατάσταση (λεφτά υπάρχουν! Μαζί τα έφαγε) είναι λογικό να ζορίζουν τα πράγματα αλλά δεν είναι λογικό να κλέβουμε ότι βρίσκουμε μπροστά μας.

Θα μου πεις το κάνει τόσος κόσμος. Με την ίδια λογική αφού τόσος κόσμος πλέον είναι gay (καλά κάνει στην τελική) ας γίνουμε όλοι. Αφού τόσος κόσμος στην Κίνα τρώει μόνο ρύζι ας τρώμε κι εμείς. Δεν πάει έτσι. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πολλοί που μόνο κατεβάζουν είναι πως αν δεν πληρώσεις την εταιρία δε θα ξαναβγάλει παιχνίδι. Δε ζει από αέρα, έχει έξοδα και οικονομικές υποχρεώσεις. Μάλιστα όσο πιο πολλά κέρδη βγάλει ένα παιχνίδι τόσο πιο πιθανό είναι το επόμενο να είναι πιο καλό.

Εξαίρεση βέβαια ορισμένα παιχνίδια που ξεκίνησαν επικά και έφτασαν στο τίποτα (όποιος καταλάβει ποια σειρά λέω έχει δώρο έκπληξη). Αυτό που θέλω να πω είναι πως η αγορά παιχνιδιών είναι επένδυση κι όχι χαζομάρα. Τρανό παράδειγμα εταιρίας η Quantic Dream. Αρχικά έβγαλε το αρκετά καλό OMIKRON The Nomad Soul για Dreamcast (η κοσνόλα που ενώ είχε απίστευτες δυνατότητες χάθηκε λόγω της πειρατείας, thnx a lot game pirates), μετά κυκλοφόρησε το ανεπανάληπτο FAHRENHEIT και πριν μερικούς μήνες το Heavy Rain που σήκωσε ότι βραβείο γινόταν να πάρει. Και το επόμενό της θα είναι ακόμα πιο καλό λογικά.

Η ίδια λογική εφαρμόζεται παντού. Έχει συναυλία ένα συγκρότημα και δεν πάει κανείς γιατί όλοι έχουν το cd κατεβασμένο. Δεν ακούγεται και πολύ δίκαιο για το συγκρότημα νομίζω….

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.