This Week on XGamers: Spam ’em all!

Θα ήθελα πολύ να γράψω για τη μαγεία του PSN και αυτή τη φορά αλλά το θέμα θα είναι άλλο. Spamming.

Button mashing, move spamming, πείτε το όπως θέλετε. Μιλάω για την “τεχνική” του “κοπανάω ένα κουμπί για πάντα γιατί νομίζω πως έτσι είμαι καλός”. Η τακτική αυτή συναντάται στα multiplayer fighting games. Σε όρους Dungeon & Dragons είναι μια lawful evil ενέργεια. Πολύ απλά δεν βλέπω το νόημα της όμως.

Οκ είναι έγκυρη κίνηση. Οκ έχει αποτέλεσμα. Αλλά τι; Στα σύγχρονα παιχνίδια μάχης κάθε χαρακτήρας διαθέτει περί τις 40 κινήσεις. Απλές κινήσεις, ειδικές κινήσεις, projectiles, finishers, combos, enchanted moves και τα ρέστα. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των παιχτών μαθαίνει μία κίνηση και τη spamm-άρει επ’ άπειρον. Έτσι νομίζει πως: παίζει, διασκεδάζει, νικάει. Η μοναδική λογική είναι αυτή της νίκης.

Τρανό παράδειγμα ο Berseker του Soul Calibur. Η κίνηση “σκούπα” που κάνει με το όπλο του συρόμενο στο πάτωμα αν συγχρονιστεί σωστά μπορεί να αποφέρει νίκη σε λίγα δευτερόλεπτα καθιστώντας τον αντίπαλο ανίκανο για αντεπίθεση. Έχω πετύχει παίχτες 200lvl που έφτασαν έτσι κάνοντας μόνο αυτή την κίνηση. Ουσιαστικά έπαιξαν όλες τις ώρες μην κάνοντας τίποτα αφού οι επιβραβεύσεις είναι μηδαμινές αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το spamming στα fighting games είναι μάστιγα.

Η λογική της σκέτης νίκης κατακλύζει όλο και πιο πολύ κόσμο. Πολλοί θα πουν πως όλα αυτά τα λέω γιατί είμαι άσχετος και χάνω. Το ελάχιστο που με ενδιαφέρει. Η ουσία είναι να διασκεδάζεις όταν παίζεις. Αν χάσω στο ΜΚ από κάποιον που χρησιμοποιήσει 15 κινήσεις του Kano θα δεχτώ την ήττα και θα συνεχίσω κανονικά γιατί θα ξέρω πως έχασα από κάποιον άξιο παίχτη με ικανότητες. Στην αντίπερα όχθη αν χάσω από έναν Kano που η μοναδική του κίνηση είναι η μπάλα (Ball, down ball, up ball) τότε έπαιζα με έναν καθυστερημένο πανίβλακα που η πάσχουσα από άνοια γιαγιά του τού έμαθε να πατάει 2 κουμπιά σε σειρά κι αυτός της έστησε μνημείο με μια μπάλα κιμά πάνω στο πορτατίφ της. Period.

Η κατάσταση όμως δεν σταματάει εκεί. Αν κάποιος spammer χάσει τότε είναι 99% πιθανό να αρχίσει να βρίζει, να κάνει αναφορά κακής χρήσης ή αρνητικό σχολιασμό (report abuse, “Avoid this player”). Όπως βέβαια θα κάνω κι εγώ αλλά τουλάχιστον εγώ έχω πάτημα. Παράλληλα, σε ένα local multiplayer μεταξύ φίλων κανείς δε θέλει να παίξει με τον spammer οπότε ενώ όλοι παίζουν και χαίρονται τις κινήσεις του ο single-move μη-φίλος μας κάθεται στην απέξω λέγοντας “σας κέρδισα όλους και με φοβάστε”.

Congratfuckulations αδερφέ. Μόλις έχασες το δικαίωμα να ακουμπάς τα χειριστήρια μου!

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.