inFAMOUS 2

Η επιστροφή του Cole Mc Garth στο PS3 αρχικά είχε αντιμετωπιστεί αρνητικά από τους φανς της σειράς. Και αυτό όχι γιατί δεν τους άρεσε το πρώτο παιχνίδι. Το αντίθετο μάλιστα. Είχαν δεθεί με τον αρενοπό πρωταγωνιστή και το ιδιαίτερο στυλάκι του. Τα πρώτα Screenshot με τον νέο Cole ξενέρωσαν όμως τους φανς πριν την άφιξη του 2ου μέρους. Έτσι έμεινε πιστή στις ρίζες της και διατήρησε τον χαρισματικό Cole που όλοι είχαμε συνηθίσει..αλλαγμένο όμως σε πολλά επίπεδα..

Για να εξηγήσω την ιστορία λοιπόν, (όσοι δεν έχετε ασχοληθεί με το 1ο inFAMOUS πηγαίντε στην επόμενη παράγραφο κατευθείαν γιατί ακολουθούν Spoilers που ίσως δεν θέλετε να αποκαλυφθούν) ο Cole προσπαθεί να βρεί ένα τρόπο να καταστρέψει το The Beast το τρομερό δημιούργημα της Ray Sphere για το οποίο ο Kessler (προηγούμενος κακός) τον είχε προειδοποιήσει. Έτσι καταλήγει στο New Marais καθώς ενημερώνεται ότι εκεί βρίσκεται ο πρώην συνεργάτης του Kessler , Mr Wolfe ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει να δημιουργήσει μια συσκευή που θα εξοντώσει το The Beast.  Μαζί τον ακολουθεί ο πιστός φίλος του Zeke και ακολουθεί ο πανικός .. όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο καθώς το Beast κατευθύνεται προς το N. Marais και ο χρόνος λιγοστεύει.

Η πρώτη αλλαγή που θα παρατηρήσετε στον ήρωα είναι η πιο μοδάτη εμφάνιση του. Ο Cole έχει συνηθίσει πια τις δυνάμεις του και τις έχει ενσωματώσει στον χαρακτήρα του. Έχει δηλαδή αποδεχθεί αυτό που είναι και τον ρόλο του στην πόλη. Κομψότερος από πριν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς να δείχνει αναίσθητος και χωρίς συναισθήματα. Ένας ήρωας που σίγουρα θα δεθείτε μαζί του, ίσως αργήσετε λίγο αλλά θα τον συνηθίσετε γρήγορα.

Περνόντας στις πιο ουσιαστικές αλλαγές το πρώτο που έχει αλλάξει είναι η πόλη.  Από την μικρή και μουντή Empire City ο Cole επισκέπτεται το New Marais με σκοπό να εξολοθρεύσει το The Beast ένα γιγάντιο φλεγόμενο ον που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για κάθε περιοχή της Αμερικής. Το New Marais λοιπόν είναι μια γιγάντια σε έκταση πόλη που σφίζει από ζωή, χρώματα ήχους και κατοίκους. Χωρίζεται σε 3 περιοχές όμως η κάθε μια πολύ με την δική της ξεχωριστή ταυτότητα. Η κυρίως πόλη είναι πολύχρωμη, πολυδιάστατη και γεμάτη κίνηση και πολυάσχολους ανθρώπους. Από την άλλη κινούμενοι βόρεια θα βρεθείτε σε ένα γιγάντιο βιομηχανικό συγκρότημα με αντλίες πετρελαίου σε όλο το μήκος της περιοχής. Τέλος το πιο συναρπαστικό μέρος είναι η Flood Town δηλαδή η ερημωμένη παλιά πόλη του New Marais που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και η στάθμη του νερού φτάνει στις ταράτσες των σπιτιών.

Κάτι πρωτόγνωρο στο παιχνίδι είναι η εισαγωγή νέων χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες αυτοί είναι άτομα με δυνάμεις παρόμοιες με του Cole που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί του για διάφορους λόγους. Όσο καλό και αν φαίνεται αυτό προσωπικά το βρήκα σαν ένα από τα ελάχιστα ελαττώματα του παιχνιδιού. Και αυτό γιατί οι χαρακτήρες αυτοί αν και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία και την έκβαση της , δεν πείθουν ούτε για τον ρόλο τους ούτε για την χρησιμότητα τους. Αντίθετα μπερδεύουν την ιστορία περισσότερο. Ξεπερνώντας όμως αυτό, πηγαίνουμε κατευθείαν στα θετικά του παιχνιδιού.

Οι δυνάμεις του Cole αν θυμάστε από το 1ο παιχνίδι ήταν πάρα πολλές. Έτσι η μάχη είχε ένα ιδιαίτερο στυλ, πολλά Combo και νέες κινήσεις ώστε να αντιμερωπιστεί το πλήθος των εχθρών. Στο 2ο λοιπόν παιχνίδι όχι μόνο οι πρώην δυνάμεις του Cole θεωρούνται δεδομένες, αλλά προστίθονται ακόμη περισσότερες στην λίστα σας, και δεκάδες αναβαθμίσεις για κάθε μια από αυτές, κάτι σίγουρα ευχάριστο που δίνει περισσότερες δυνατότητες αυτοσχεδιασμού στις μάχες και πρόκλησης χάους. Για να δείτε το μέγεθος των δυνάμεων απλά σκεφτείτε ότι υπάρχουν 8 αναβαθμίσεις για την απλή βασική σας επίθεση. Βέβαια η δυσκολία στην χρήση των δυνάμεων έχει αυξηθεί αισθητά καθώς οποιαδήποτε κίνηση σας καταναλώνει πλέον ηλεκτρισμό (ακόμη και το Bolt) . Έτσι η ακατάπαυστη χρήση τους δίνει την θέση της στην μεγαλύτερη ακρίβεια και σχεδιασμό των κινήσεων.

Αποκορύφωμα όλων όμως είναι οι κινήσεις Ionic Vortex. Με αυτές ο Cole μπορεί να σηκώνει θύελες, να παγώνει κάθε εχθρό στο διάβα του, και να σηκώνει πύρηνη κόλαση όπου θέλει. Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το ότι οι δυνάμεις σας αλλάζουν ανάλογα με τις επιλογές σας στο παιχνίδι, δηλαδή με το αν θα είστε “καλός” ή “κακός”.

Φτάσαμε λοιπόν έμεσα στο σημείο που απασχολεί τους πάντες και στο σημείο που έκανε το πρώτο παιχνίδι ξεχωριστό από κάθε άλλο στο είδος του. Τις επιλογές Karma οι οποίες αλλάζουν την έκβαση της ιστορίας. Φυσικά και συνεχίζουν να υπάρχουν, φυσικά και είναι πολλές, φυσικά και φέρνουν τα πάνω κάτω στο σενάριο. Παρόλαυτά θα βρείτε επιλογές Karma και διάσπαρτες κατά το Free Roaming  που θα κάνετε. Αν και δεν είναι πολλές σε ποικιλία, είναι αρκετά έξυπνες και έχουν να κάνουν με το αν θα βοηθήσετε έναν όμηρο, αν θα επιτεθείτε σε ένα εξοργισμένο με εσάς πλήθος, αν θα γιατρέψετε τους αρρώστους κλπ. Οι επιλογές σας όμως μέσα στην ιστορία είναι πολύ διαφορετικές. Αν και δεν είναι τόσο έντονες συναισθηματικά όσο στο 1ο παιχνίδι, ούτε τόσο έξυπνες εξακολουθούν να επηρρεάζουν την υπόθεση, την εμφάνιση σας και τις δυνάμεις σας. Βέβαια υπάρχει ένας νέος μηχανισμός αποστολών Karma που σχετίζονται με την ιστορία που κάνει τις αποφάσεις σας λιγότερο γραμμικές και αλλάζει ολοκληρωτικά την κύρια αποστολή σας, κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Και βέβαια η τελευταία απόφαση του παιχνιδιού παραμένει όχι μόνο κρίσιμη αλλά και συναισθηματικά φορτισμένη.

Παρόμοιες αποφάσεις θα βρείτε βέβαια και στις δευτερεύουσες αποστολές, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον πυρήνα του Gameplay. Οι Side Missions λοιπόν είναι ανανεωμένες, με μεγάλη ποικιλία και προσεγμένες τόσο ώστε να μοιάζουν με αποστολές της κανονικής ροής. Αν και δεν είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ή την κατανόηση της ιστορίας, προσφέρουν στον παίκτη την μέγιστη δυνατή απόλαυση του παιχνιδιού.  Κάθε φορά που κάνετε μια τέτοια αποστολή ελευθερώνεται ένα μέρος της πόλης από τους εχθρούς σας.

Πολλοί θα αναρωτιούνται λοιπόν τώρα αν οι εχθροί είναι τόσο μεγάλος κίνδυνος. Ε λοιπόν όσοι είχατε συνηθίσει τους οπλισμένους στρατιώτες του InFamous να τους ξεχάσετε. Στο παιχνίδι αυτό η ποικιλία αφορά ακόμη και τους αντιπάλους. Ουσιαστικά πρόκειτε για 3 διαφορετικές παρατάξεις. Τους μισθοφόρους Militia που δουλεύουν για κάποιον μυστικό κρατικό οργανισμό, τους Ice Men πλάσματα με υπερδυνάμεις που σχετίζονται με το να σας κάνουν παγωτά και τα τέρατα του βάλτου. Τα τέρατα λοιπόν είναι μάλλον οι πιο δύσκολοι εχθροί σας. Δεν πρόκειται αποκλειστικά για δίποδα στο μέγεθος ανθρώπου κτήνη, αλλά και για γιγάντια όντα στο μέγεθος πολυκατοικίας που ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και καλύπτονται από αύθραστο καβούκι..τίποτα όμως δεν υπάρχει που να μην μπορεί να “ψήσει” ο Cole..

Όπως θα έχετε συμπεράνει μέχρι τώρα οι περισσότεροι πρόκειται για ένα παιχνίδι 20+ ωρών με 2 διαφορετικές εκβάσεις και πολλές υποαποστολές.. όμως δεν είναι μόνο αυτό. To InFAMOUS2 δίνει την δυνατότητα σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει τις δικές του αποστολές και να τις μοιραστεί Online με φίλους και όχι μόνο.

Συνοπτικά το inFAMOUS2 είναι ένα παιχνίδι που άξια φέρει τον τίτλο του Sequel και αν και βασίζεται στις ρίζες του δεν φοβάται να εξελιχθεί και να πειραματιστεί. Ο Cole πιο Cool από ποτέ στην πόλη που δεν κοιμάται με απεριόριστες δυνατότητες σε κάθε τομέα. Μια ευκαιρία να βιώσετε την μαγεία της Sucker Puch σε όλο της το μεγαλείο.