FIFA Street

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το FIFA Street 3 το οποίο είχε αφήσει ανάμεικτες εντυπώσεις σε κοινό και τύπο. Η EA αποφάσισε να παγώσει την ανάπτυξη παιχνιδιών για την σειρά και να αφοσιωθεί στο FIFA αφού το 2008 ήταν ακόμα αρκετά υποδεέστερο από το αντίπαλο δέος. Σήμερα που το βασικό franchise έχει βελτιωθεί αρκετά και έχει ξεφύγει από το PES της Konami, η EA αποφάσισε να δώσει μία ακόμα ευκαιρία και στο χαβαλεντζίδικο FIFA Street. Καταφέρνει αυτή τη φορά να κάνει ένα εθιστικό παιχνίδι αντάξιο του “μεγάλου αδερφού”; Η απάντηση κρύβεται στο κείμενο που ακολουθεί!

Πίσω στους δρόμους..

Το FIFA Street αφήνει πίσω τα γήπεδα και το υπερβολικά τεχνικό παιχνίδι, γυρίζοντας σε ένα πιο arcade μοντέλο όπου το θέαμα είναι ο βασικός στόχος. Τα τακουνάκια, οι ντρίμπλες, τα κόλπα και gameplay χωρίς κανονισμούς (συμπεριλαμβανομένου των off-side και των φάουλ) είναι αυτά που μπορούν να περιγράψουν το παιχνίδι σε γενικές γραμμές.  Όταν παίζετε με τον αντίπαλο, το βασικό σας μέλημα δεν είναι να του ρίξετε 5 γκολ και να βγείτε νικητής, αλλά να πετύχετε θεαματικά γκολ και να περνάτε τους αντίπαλους παίκτες με στυλ και άνεση, ενώ ο άλλος παίκτης έχει πάθει ολική πανωλεθρία!

Μην περιμένετε φυσικά την ποικιλία και την κλίμακα του FIFA 12. Στο Street μπορεί κανείς να βρει μόλις έξι πρωταθλήματα, λιγότερα modes, ελάχιστες ομάδες και φυσικά λιγότερα “γήπεδα” τα οποία στην ουσία είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί χώροι που δεν έχουν καμία σχέση με γήπεδο ποδοσφαίρου (γήπεδα μπάσκετ, αλάνες, ταράτσες, κλπ). Δεν νομίζω ότι χρίζει αναφοράς το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρωτάθλημα και καμία ελληνική ομάδα διαθέσιμη. Εδώ δεν προστέθηκαν άλλες και άλλες, στον Ολυμπιακό θα κώλωναν; Εδώ που τα λέμε ο Ολυμπιακός θα ήταν μέσα, αλλά η ανάπτυξη του τίτλου πρέπει να τελείωσε πριν διακριθεί στους ομίλους του Europa :P


Και που λέτε αφού επιλέξετε μία ομάδα από τα διαθέσιμα πρωταθλήματα (Αμερικάνικο, Αγγλικό, Ισπανικό, Ιταλικό, Γαλλικό, Γερμανικό) πρέπει να επιλέξετε σε ποιο από τα διαθέσιμα modes θα αγωνιστείτε. Αρχικά, υπάρχει το κλασσικό 5v5 όπου πέντε παίκτες από κάθε ομάδα μάχονται σε φιλικά παιχνιδάκια. Στη συνέχεια, το Last Man Standing είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον mode στο οποίο κάθε φορά που η ομάδα σκοράρει χάνει και έναν παίκτη. Η ομάδα που θα βάλει 5 γκολ και θα μείνει χωρίς παίκτες κρίνεται νικήτρια! Τέλος, στο Panna Rules το κάθε γκολ μετράει διαφορετικά, ανάλογα με τα κόλπα και τον τρόπο που θα επιτυγχάνεται το κάθε τέρμα!

Το πιο ενδιαφέρον mode -και μοναδικό singleplayer με κάποια υποτυπώδης συνοχή- είναι το World Tour. Εδώ ο χρήστης καλείται να φτιάξει μία δική του ομάδα με φανταστικούς χαρακτήρες -τους οποίους μπορείτε να ονομάσετε και να σχεδιάσετε όπως εσείς θέλετε- και να πάρει μέρος σε διάφορα τουρνουά σκορπισμένα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά μέσω ενός έξυπνου leveling system το World Tour είναι ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο για αρκετές ώρες. Όσο σκοράρετε γκολ και νικάτε αγώνες, οι παίκτες παίρνουν βαθμούς τους οποίους μπορείτε να ξοδέψετε αργότερα ώστε να αναβαθμίσετε τις ικανότητές τους, να ξεκλειδώσετε πανηγυρισμούς και να μάθετε νέα κόλπα! Ο κάθε παίκτης έχει ανεξάρτητο σύστημα εμπειρίας και συνεπώς μπορείτε να αναβαθμίσετε ξεχωριστούς τομείς στον καθένας. Συνολικά, το World Tour αφήνει τον καθένα ικανοποιημένο! Δεν είναι τίποτα πιο διασκεδαστικό να παίζεις με παίκτες ονομασμένους σαν εσένα ή τους φίλους σου!

Το κόλπα και οι ντρίμπλες (ή τρίπλες; :S) γίνοναι μέσω του δεξιού αναλογικού μοχλού και χωρίς υπερβολές είναι ΠΑΡΑ πολλές. Τόσες πολλές που θα μπορούσαν άνετα να ήταν κινήσεις σε ένα fighting παιχνίδι! Οι φίλοι του αθλήματος αλλά και του παιχνιδιού, είναι σίγουρο ότι θα ξοδέψουν άπειρες ώρες ώστε να δαμάσουν και την τελευταία ντρίμπλα.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα εκτελέσετε και online στο οποίο δεν βρήκαμε κανένα πρόβλημα. Άλλωστε οι EA Servers φημίζονται για την σταθερότητα που προσφέρουν. Αν έχετε συνδεδεμένη την κονσόλα στο internet, τότε ετοιμαστείτε για πολλές -μα πολλές- ώρες παιχνιδιού!

Κλείνοντας με το περιεχόμενο, το FIFA Street αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Από την μία οι ομάδες είναι λίγες, όπως και τα mode, αλλά από την άλλη το World Tour έχει αρκετά μεγάλο βάθος και είναι αρκετά ενδιαφέρον. Αν πρόκειται να παίζετε και με παρέα, τότε θα καταλάβετε τις εστί διασκέδαση!

Impact Engine ξανά κοντά μας!

Η τεχνολογία που δημιούργησε η EA δεν θα μπορούσε να μην χρησιμοποιηθεί και στο FIFA Street. Η μηχανή όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές είναι εξαιρετική και προσφέρει μεγάλη αληθοφάνεια στο παιχνίδι, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν τα bugs που ταλανίζουν τον παίκτη και αφαιρούν από την συνολική εμπειρία.

Όσοι έχετε παίξει το FIFA 12 ή το demo του Street που διατίθεται δωρεάν στα Xbox Live και PSN, θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα το εκπληκτικό και γλαφυρό animation των παικτών. Όλες οι κινήσεις, τα κόλπα και οι ντρίμπλες γίνονται ομοιόμορφα και είναι άκρως φυσικές και ρεαλιστικές. Όπως αρμόζει σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που φέρει την υπογραφή της EA Sports, η οποία συνεχίζει να θέτει τον πήχη ψηλά.

Στα του ήχου, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τα ηχητικά εφέ είναι άκρως ρεαλιστικά (παρουσιάζουν μικρή ομοιότητα με αυτά του FIFA 12), όπως επίσης και οι κραυγές παικτών και θεατών οι οποίες έχουν και την αντίστοιχη ηχώ ανάλογα με τον τύπο του σταδίου! Εκφωνητής δεν υπάρχει, αλλά δεν θα σας λείψει ιδιαίτερα. Σας το υπογράφω!

Πίσω στις αλάνες!

Το FIFA Street καταφέρνει να πετύχει αυτό που ήθελε η EA. Μία δοκιμασία, μία ευκαιρία ακόμα στο franchise ώστε να κάνει ένα δυνατό reboot και να ξαναμπεί στην λίστα κυκλοφοριών της στα επόμενα χρόνια. Ένα πολύ καλό reboot, ένας πολύ καλός τίτλος ο οποίος όμως θα μπορούσε να παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία και ένα πιο φιλικό σύστημα χειρισμού των ντριμπλών. Αν είστε ακόμα επιφυλακτικοί με την αγορά του, συνιστώ να το δοκιμάσετε μέσω του demo που είναι διαθέσιμο στις online πλατφόρμες των κονσόλων. Τώρα που το σκέφτομαι, ήρθε η ώρα για ένα ματσάκι να δείξω τι εστί Έλληνας gamer :P

Νίκος “Scof” Μπούγας για το XGamers.gr

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.