Rayman Origins PC

Ένα παιχνίδι μικρών για… μεγάλους!

Έχουν περάσει πολλά χρόνια. Το είδος του καλού Platforming έχει μείνει στην εποχή του πρώτου PlayStation ή ίσως και στου δεύτερου. Το old-time classic παιχνίδια έχουν μείνει στις αναμνήσεις όλων των παλιών gamers. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει και το Rayman Origins καλείτε να τις αναβιώσει αναβαθμίζοντας τες.

Η άποψη μας για τον τίτλο δεν θα μπορούσε να χωριστεί σε κατηγορίες. Το Rayman Origins είναι τόσο διαφορετικό και ταυτόχρονα τόσο ίδιο σε σχέση με τους άλλους platforming τίτλους. Ως platforming, δεν έχει κάποιο σενάριο στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε. Αυτό που ξεχωρίζει πάνω του είναι τα υπόλοιπα στοιχεία του. Και αυτά το καθιστούν ένα παιχνίδι “μικρών” για “μεγάλους”.

Ο χαρούμενος τόνος του κρύβει μία δόση νοσταλγίας που θα κάνει τους “μεγάλους” να το εκτιμήσουν περισσότερο.

Στο Origins, ο παίχτης πρέπει να πάρει στην κατοχή του τα electoons για τα οποία θα περάσει από σαράντα κύματα. Τα επίπεδα του τίτλου προσφέρουν πολλά εμπόδια και ο παίχτης οφείλει να τα περάσει. Στη διάθεση σας έχετε τέσσερις χαρακτήρες με τον άνθρωπο χωρίς άκρα – Rayman να ξεχωρίζει. Αυτοί, εμφανίζονται πιο ευκίνητοι από ποτέ με δυνατότητες τους να ξεκλειδώνονται καθ όλη τη διάρκεια του τίτλου. Παράλληλα, υπάρχουν και εναλλακτικές εμφανίσεις των τεσσάρων παιχτών που ξεκλειδώνονται με τη συλλογή όλο και περισσότερων electoons, ενώ οι χαρακτήρες δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτες διαφορές στις ικανότητες τους.

Τα επίπεδα κινούνται σε κλασικά σχήματα με κάποιες όμως διαφορές μεταξύ τους. Καταρχάς, μέσα σε αυτά υπάρχουν κάποιοι απλοί αντίπαλοι, ενώ στα τελευταία επίπεδα κάθε περιοχής υπάρχουν mini-bosses. Η μορφή των επιπέδων σε κάθε περιοχή είναι γραμμική και απλή ενώ υπάρχουν κάποια δρομάκια που θα σας διχάσουν.

Η παλέτα χρωμάτων του Origins είναι ανεξάντλητη και τα πάντα φαίνονται σχεδιασμένα στο χέρι.

Η απόκτηση των electoons γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω των δρομακίων (που αναφέρθηκαν προηγουμένως) σε κάποια από τα οποία βρίσκετε ένα κρυφό δωμάτιο που τα περιέχει. Ο δεύτερος είναι μέσω των πυγολαμπίδων οι οποίες αποτελούν τα “χρήματα” του παιχνιδιού και των οποίων η απόκτηση σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση electoons.

Μη φανταστείτε, όμως, ότι το Origins είναι μόνο για τους “μικρούς μας φίλους”. Ο χαρούμενος τόνος του κρύβει μία δόση νοσταλγίας που θα κάνει τους “μεγάλους” να το εκτιμήσουν περισσότερο. Εκτός αυτού, η δυσκολία του είναι πάρα πολύ μεγάλη, τόσο που θα σας κάνει πολλές φορές να το “βλαστημήσετε”. Αρχικά, τα επίπεδα θα σας φανούν γελοία. Όσο, όμως, περνάτε επίπεδα, θα δυσκολεύεστε όλο και περισσότερο. Η διάρκεια του τίτλου διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού με ένα απλό playthrough να διαρκεί περίπου 20 ώρες, ενώ ένα playthrough που στοχεύει στην απόκτηση όλων των collectibles να διαρκεί το διπλάσιο. Παράλληλα, η αξία επαναληψιμότητας του είναι αυξημένη αφού μετά το πέρας των επιπέδων σας δίνεται η δυνατότητα να τα ξαναπαίξετε με κάποια πρόσθετα challenges.

Το Rayman Origins είναι τόσο διαφορετικό και ταυτόχρονα τόσο ίδιο σε σχέση με τους άλλους platforming τίτλους.

Εκτός του single player, ο τίτλος προσφέρει και local co-op με έως και τέσσερις παίχτες να συμμάχονται για την ολοκλήρωση ενός επιπέδου. Αφού πρώτα συγχαρούμε την Ubisoft για τη μεταφορά αυτού του μέρους στα PC, θα πρέπει να εκφράσουμε και το πρώτο μας παράπονο το οποίο αποτελεί λάθος της μεταφοράς στα PC. Ενώ, λοιπόν, μας υποσχέθηκε co-op με τέσσερις παίχτες στο ίδιο PC(τέσσερις με χειριστήρια ή τρεις με χειριστήρια και ένας με πληκτρολόγιο), εντοπίσαμε πρόβλημα στη σύνδεση του δεύτερου χειριστηρίου και έτσι μπορέσαμε να παίξουμε μόνο με ένα χειριστήριο και πληκτρολόγιο. Επειδή, όμως η έκδοση που μας παραχωρήθηκε δεν είναι η τελική, ενδέχεται το παραπάνω να έχει διορθωθεί στο τελικό προϊόν. Ο χειρισμός με το πληκτρολόγιο, ωστόσο, αν και είναι παραμετροποιησιμος, δεν είναι βολικός.

Εκτός του single player, ο τίτλος προσφέρει και local co-op με έως και τέσσερις παίχτες να συμμάχονται για την ολοκλήρωση ενός επιπέδου.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα πάντα είναι άψογα. Η παλέτα χρωμάτων του Origins είναι ανεξάντλητη και τα πάντα φαίνονται σχεδιασμένα στο χέρι. Η φαντασία των δημιουργών είναι απίστευτη με τους άπλετους εχθρούς να έχουν θεότρελες μορφές(ακόμα και τα angry birds θα αποτελέσουν εχθρούς σας)! Η μηχανή φυσικής που χρησιμοποιεί και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον τίτλο, είναι ραμμένη στα μέτρα του, ενώ στον ηχητικό τομέα δίνεται ρεσιτάλ. Οι χαρούμενοι τόνοι που διακρίνονται στη σχεδίαση και στη μουσική επένδυση, πλέκονται ακριβέστατα προσδίδοντας ένα χαλαρό ύφος και συμπληρώνοντας το πεντάγραμμο της τελειότητας.

Η μεταφορά στα PC είναι αρκετά καλή με το παιχνίδι να είναι κλειδωμένο στα 60fps, ενώ οι απαιτήσεις του είναι χαμηλές ώστε να μπορούν να το απολαύσουν ακόμα και όσοι δεν έχουν “δυνατό” PC. Γυρίζοντας όμως το νόμισμα, εντοπίζουμε έλλειψη των επιλογών παραμετροποίησης με τις μόνες επιλογές που μας δίνονται να αφορούν την ανάλυση. Όπως και σε αυτή των κονσολών, έτσι και στην έκδοση των PC, δεν υπάρχει multiplayer.

Συνοψίζοντας, διακρίνουμε το Rayman Origins ως ένα από τα “διαμάντια” της διανύουσας γενιάς που εμφανίστηκε και αναδείχθηκε μέσα από την αφυδάτωση που υφίσταται η Platforming κατηγορία. Η τιμή στην οποία διατίθεται(30€ περίπου για PC) είναι χαμηλή σε σχέση με αυτά που προσφέρει και κατά κάποιον τρόπο δικαιώνει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυκλοφορίας στα PC. Έτσι, αποτελεί μία gaming επιλογή που θα σας χαλαρώσει από τους “κουραστικούς” τίτλους που τυχόν παίξατε πρόσφατα, ενώ θα σας προετοιμάσει για τους τίτλους που αναμένονται.

Το Rayman Origins είναι διαθέσιμο από σήμερα για PC, ενώ κυκλοφορεί για PS3, Wii, PS Vita, Xbox 360 και αναμένεται για Nintendo 3DS. Διατίθεται από τη CD Media.