MUD: Fim Motorcross World Championship


Ομολογώ ότι γενικά δεν είχα ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το MUD, οπότε η ενασχόλησή μου με το παιχνίδι ξεκίνησε χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα για το περιεχόμενο και το στυλ του τίτλου. Για όσους βρίσκονται στην ίδια περίπτωση που βρισκόμουν και εγώ ελπίζω να σας κατατοπίσω πλήρως, παρόλο που ενασχόλησή μου με το εν λόγω άθλημα είναι σχετικά μικρή.

Σε γενικές γραμμές το MUD: Fum Motorcross World Championship (από εδώ και στο εξής, σκέτο MUD), πρόκειται για ένα racing παιχνίδι μηχανών σε διαδρομές εκτός δρόμου. Το παιχνίδι είναι κατά κόρον εξομοιωτής αγώνων μοτοκρός και βάσει αυτού θα πρέπει να κριθεί. Βέβαια, η εξομοίωση αγώνων μηχανών είναι -λογικά- πιο δύσκολη από αυτή των αυτοκινήτων, αφού οι μηχανές δεν έχουν πάντα συγκεκριμένη συμπεριφορά. Είναι, απλά, μέσα τα οποία πρέπει να τιθασεύσει ένας αναβάτης. Συνεπώς, το να αρχίσω να σχολιάζω τον ρεαλισμό και κατά πόσο έχουν σχεδιάσει σωστά τα οχήματα συγκριτικά με τα πραγματικά, δεν νομίζω ότι έχει κανένα σκοπό. Ωστόσο, η συμπεριφορά των μηχανών είναι αρκετά ικανοποιητική, αφού κάθε λακούβα και σκαμπανέβασμα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στον έλεγχό τους. Παράλληλα, έχει και μία δόση arcade gameplay, ώστε να ευχαριστήσει όλους τους παίκτες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τόσο arcade όσο το Motorstorm της Sony ή το Excite Truck του Wii.

Γυρίζοντας στα του παιχνιδιού, η εταιρία ανάπτυξης έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταφέρει την πλήρη εμπειρία του μοτοκρός στον ψηφιακό κόσμο. Υπάρχουν δεκάδες πρωταθλήματα, μηχανάκια και διαδρομές, κάτι που θα προσφέρει αρκετό υλικό για κάποιον που είναι λάτρης του εν λόγω αθλήματος. Πόσο μάλλον, όταν όλο το περιεχόμενο είναι licensed από την FIM! Ωστόσο, με τίποτα δεν θα κρατήσει κάποιον που ασχολείται ελάχιστα με τους αγώνες μοτοκρός, γιατί απλά ο τίτλος δεν έχει να προσφέρει κάτι σαν σύνολο σε έναν μέσο gamer.

Στα των modes, το παιχνίδι περιλαμβάνει αρκετά modes -αυτά που θα περίμενε δηλαδή κανείς από παιχνίδι του είδους. Αρχικά έχουμε το MUD World Tour, όπου δημιουργείτε εσείς τον οδηγό σας και αγωνίζεστε ενώ αυτός ανεβαίνει επίπεδα και, εν τέλει, γίνεται σουπερ-ντούπερ πρωταθλητής. Το Trick Mode είναι αυτό που φαντάζεστε, δηλαδή μεγάλες αρένες όπου καλείστε να κάνετε κόλπα στον αέρα (οι φιγούρες είναι αρκετές, μη φοβάστε!). Αρκετά ενδιαφέρον και προσθέτει ποικιλία στο gameplay. Τέλος, κλασσικά, υπάρχει και το επίσημο πρωτάθλημα να σας περιμένει να το δαμάσετε! Όπως ξαναείπα, ο τίτλος θα προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης σε έναν φαν του αθλήματος, αλλά μέχρι εκεί. Ένας μέσος παίκτης θα το παρατήσει στις πρώτες ώρες ενασχόλησής του.

Τα γραφικά του τίτλου είναι σε μέτρια επίπεδα. Ναι μεν τα μοντέλα οδηγών και μηχανών είναι εξαιρετικά, αλλά τα περιβάλλοντα και οι υφές του χώματος και των γύρω κτηρίων είναι μετριότατα και καμία σχέση με αυτά που έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια. Τουλάχιστον, το παιχνίδι τρέχει ομαλότατα και χωρίς κανένα πρόβλημα στο framerate. Ο ηχητικός τομέας είναι σε καλά επίπεδα, με τις εξατμίσεις των μηχανών να είναι άκρως ρεαλιστικές και η κάθε μία με ξεχωριστή χροιά.


Το παιχνίδι έχει και λειτουργίες multiplayer (αυτό έλλειπε δηλαδή, εν έτη 2012!), το οποίο βρήκα αρκετά καλό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσει κανείς του αργού matchmaking (ίσως εξαιτίας του μικρού αριθμού παικτών που βρίσκονται online;;;). Ωστόσο οι servers είναι αρκετά καλοί και δεν ταλανίζονται απο περιπτώσεις καθυστέρησης ή αποσυνδέσεων. Αν προβείτε στην αγορά του τίτλου, τότε σίγουρα το multiplayer προσφέρει μία αρκετά καλύτερη εμπειρία (άνθρωποι>botάκια) και θα σας κρατήσει απασχολημένο περισσότερο. Πριν μπείτε online, κάντε και μία μικρή εξάσκηση offline, γιατί έφαγα τρελές ήτες στους πρώτους μου αγώνες :P

Κλείνω το σύντομο review, αναφέροντας ξανά (γίνομαι επαναλαμβανόμενος, το ξέρω) ότι το MUD απευθύνεται αποκλειστικά στους φανατικούς των αγώνων Μοτοκρός και σίγουρα ένας μέσος παίκτης δεν θα βρει κάτι στον τίτλο, ειδικά όταν την επόμενη βδομάδα κυκλοφορεί και ένα Max Payne 3..

Το MUD κυκλοφορεί για Xbox360, PC και PS3 από την CD Media