Modern Warfare 3: Final Assault

Πότε πέρασε ένας χρόνος; Τέτοιον καιρό πέρυσι εδώ στο site είχαμε έντονες συζητήσεις για το.. αμφιλεγόμενο εν τέλει Modern Warfare 3, και τώρα βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την κυκλοφορία του Black Ops 2. Η Infinity Ward κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το τελευταίο map pack του παιχνιδιού της, με υπότιτλο Final Assault. Το 4ο και τελευταίο Collection δεν περιλαμβάνει ούτε νέα modes, ούτε αποστολές για το Spec Ops mode. Αφορά αποκλειστικά το multiplayer και παραδίδει πέντε από τους καλύτερους χάρτες σε παιχνίδι Call of Duty που κυκλοφόρησαν ποτέ. Ας τους πάρουμε όμως με την σειρά.

Gulch

Ένας χάρτης που θυμίζει τόσο Afghan όσο και έναν από τους χάρτες που παρουσίασε η Activision για το Black Ops 2 τον Αύγουστο στην gamescom. Η πίστα είναι γεμάτη από γωνίες, κλειστούς διαδρόμους αλλά ειδικά διαμορφωμένη ώστε οι φίλοι snipers να μπορούν να παίξουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αν θα έπρεπε να διαλέξω μία συγκεκριμένη class για αυτή τη πίστα, θα επέλεγα σίγουρα ένα sub machine gun (P90 ή UMP45) και φυσικά extreme conditioning, αφού οι μεγάλοι σε μήκος διάδρομοι σίγουρα δεν είναι ευνοϊκοί για… αργούς παίκτες!

Ο Gulch είναι ένας χάρτης που χαίρεσαι να παίζεις, τόσο εξαιτίας της αρκετά καλής δομής του, όσο επίσης από τον όμορφο σχεδιασμό του. Μπορεί οι αποχρώσεις του καφέ να κυριαρχούν σε σχεδόν όλη τη πίστα, αλλά οι όγκοι πετρών και το ρυάκι που οδηγεί σε έναν καταρράκτη δημιουργούν ένα εξαιρετικά καλαίσθητο αποτέλεσμα. Thumbs up στον designer της Infinity Ward!

Ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί να παιχτεί σε όλα τα διαθέσιμα modes, με τα objectives να βρίσκονται τοποθετημένα αρκετά έξυπνα, σε κομβικά σημεία του χάρτη.

Deccomission

Ένας χάρτης παντός φύσεως, που θα εξυπηρετήσει όλα τα είδη παικτών, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για κάτι το εξαιρετικό. Ο χάρτης περιλαμβάνει πολλά αποσυρμένα υπερωκεάνια, που συνεπάγονται σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, καθιστώντας πολλά assault killstreak ανίκανα να εκτελέσουν τον σκοπό τους και να σας προσφέρουν μερικά εύκολα kills, ειδικά αν οι αντίπαλοι έχουν λίγο μυαλό ώστε να μη κόβουν βόλτες στους ανοιχτούς χώρους με ένα εχθρικό AC-130 πάνω από τα κεφάλια τους.

Ο χάρτης αρχικά δίνει την εντύπωση ότι είναι αρκετά μεγάλος, αλλά πρόκειται για έναν μεσαίου μεγέθους χάρτη. Οπτικά δεν πρόκειται ούτε για υπερθέαμα, με αρκετά μουντά χρώματα και σχεδιασμένος με αρκετή έλλειψη φαντασίας. Οι περισσότεροι παίκτες εκμεταλλεύονται τους στενούς διαδρόμους και τις πολλές γωνίες του χάρτη χρησιμοποιώντας shotguns και sub machine guns, αν και προσωπικά βολεύτηκα περισσότερο με ένα assault rifle όπως το AK-47 ή το ACR.

Off Shore

Στην Off shore τοποθετήστε σε μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην μέση τους Ειρηνικού ωκεανού. Η αρχιτεκτονική του χάρτη είναι αρκετά περίεργη και θέλει λίγη ώρα για να κατανοηθεί πλήρως, αλλά δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ώρα ώστε ένας μέσος παίκτης να προσαρμοστεί και να αισθανθεί σαν στο σπίτι του. Ο χάρτης απαρτίζεται από αρκετά επίπεδα, ενώ σε πολλούς ίσως να θυμίσει έντονα την Wetwork του Call of Duty 4 ή την ομώνυμη αποστολή Spec Ops του Modern Warfare 2 (και όχι άδικα). Ίσως ο αγαπημένος μου χάρτης αυτή τη στιγμή στο Modern Warfare 3 (χωρίς να λαμβάνω υπόψιν την, αγαπημένη, Terminal)

Οι snipers ίσως και να απογοητευτείτε, αλλά αυτή η πίστα δεν ευνοεί ιδιαίτερη την χρήση των αγαπημένων σας όπλων ( εκτός και είστε μέλη των Optic και κάνετε quick scope γυρνώντας γύρω από τον εαυτό σας 80 φορές το δευτερόλεπτο με γωνιακή ταχύτητα 120rad/sec και σκοτώνετε τον αντίπαλο με μία σφαίρα η οποία διαπερνάει 48,2 επιφάνειες). Και εδώ το run ‘n’ gun παιχνίδι κυριαρχεί, ενώ η διαρρύθμιση του χάρτη απαιτεί καλό προσανατολισμό, ενώ αν καταφέρετε να ελέγξετε κάποιον κομβικό διάδρομο της πίστας και είναι πιθανό να επιτύχετε πολλά killstreaks, τα οποία είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Τέλος, ζωτικής σημασίας σε αυτή τη πίστα η χρήση κάποιου είδους UAV, επειδή οι εχθροί μπορεί να σας βγουν από κάθε πιθανό διάδρομο, αλλά και η χρήση Sitrep (ή Dead Silence) ώστε να ακούτε τα βήματά τους εντονότερα (ή να μην ακούνε τα δικά σας, αντίστοιχα).

Parish

Η Parish είναι ο… “βενιαμίν” της παρέας, αφού πρόκειται για ίσως το μικρότερο χάρτη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Modern Warfare 3 (σίγουρα ο μικρότερος που περιλαμβάνεται στο Collection 4 πάντως). Η πίστα είναι καλοσχεδιασμένη, με αρκετούς διαδρόμους και μερικούς εσωτερικούς χώρους. Το μοναδικό πρόβλημα του χάρτη (όπως και σε όλους του μικρούς χάρτες των Call of Duty), είναι η συχνή αλλαγή των spawn points σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού, με τους εχθρούς να βγαίνουν στα νώτα σας και να οδηγείστε σε “φθηνούς” θανάτους.

Οι πολλαπλές διαδρομές που οδηγούν στα ίδια σημεία δεν επιτρέπουν το καμπέρωμα, και δεν σας δίνουν την δυνατότητα να σταματήσετε ούτε για λίγα δευτερόλεπτα, αφού είναι σίγουρο ότι κάποιος θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε ευνοϊκότερη θέση για να σας σκοτώσει. Προσωπική συμβουλή: χρησιμοποιείστε ένα όπλο με μεγάλο fire rate και οπωσδήποτε Sleight of Hand, ώστε να μην ξεμείνετε από σφαίρες όταν βρείτε πολλούς εχθρούς μαζεμένους και χάσετε μερικά free kils.

Δεν κατάφερα να παίξω οποιοδήποτε objective-based mode στον χάρτη αυτό, οπότε υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχει στην “κληρωτίδα” εξαιτίας του μικρού μεγέθους του.

Boardwalk

Η Boardwalk σας μεταφέρει σε έναν ερημωμένο πεζόδρομο-λουνα πάρκ με μερικά τουριστικά αξιοθέατα, δίπλα στην θάλασσα. Ένας χάρτης λίγο μεγαλύτερος από έναν μέσο χάρτη του παιχνιδιού(αν έπρεπε να τον συγκρίνω με κάποιον, αυτός θα ήταν η Arkaden). Ο χάρτης αυτός χαρακτηρίζεται από κρίση ταυτότητας, αφού δεν είναι ούτε αρκετά ανοιχτός για Assault Rifles και Snipers, αλλά ούτε και τόσο κλειστός που να προωθείται η χρήση των Submachine guns και το running ‘n’ gunning. Θεωρώ ότι όποιο να είναι το στύλ παιχνιδιού σας, η Boardwalk δεν θα σας απογοητεύσει!

Έχε γεια MW3…

Το Modern Warfare 3 κλείνει τον κύκλο του με ένα εξαιρετικό Collection Map Pack, το οποίο όμως συνεχίζει να ακολουθεί την τιμή που φέρουν όλα τα DLCs των Call of Duty τα τελευταία 3 χρόνια. Τα 15€ που ζητάει η Activision (60 συνολικά αν κάποιος αγοράσει και τις 4 συλλογές χαρτών) είναι υπερβολικά για αυτά που προσφέρει, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το Black Ops 2 κυκλοφορεί σε λιγότερο από έναν μήνα και η πλειοψηφία των παικτών που αγόρασαν το MW3 θα οδηγηθεί στην αγορά του τίτλου της Treyarch. Για να μην παρεξηγηθώ, το Black Ops 2 μοιάζει αρκετά καλό και ίσως να αξίζει τα λεφτά του, αλλά η Activision πρέπει να αλλάξει οικονομική πολιτική και να παραδώσει στο μέλλον ένα πιο “Value for money” πακέτο για τέτοια DLCs. Αν έχετε να διαθέσετε 15€ (1200MS points) για την αγορά του, τότε μη χάνετε καιρό, αφού οι χάρτες είναι άρτιοι! Το Collection 4 είναι πλέον διαθέσιμο για Xbox360, PS3 και στο Steam.

 

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.