Game Culture

Μιας και αυτό τον καιρό δεν έχουμε πολλά νέα, ορίστε. Θα μιλήσουμε για πράγματα που περικυκλώνουν τα games, τα αγγίζουν και είναι εφάμιλλα. Ταινίες, comics κτλ κτλ δηλαδή. Ενδεικτικά βέβαια και ίσως τα αναλύσουμε στο μέλλον. To begin with, webcomics. Και συγκεκριμένα το αγαπημένο μου.

Ctrl+Alt+Del

Ίσως το πιο πετυχημένο webcomic μιας και φέτος θα κλείσει 11 χρόνια συνεχόμενης πορείας (με ενημέρωση 3 φορές τη βδομάδα – τουλάχιστον!). Πρωταγωνιστής είναι ο Ethan, ένας game-ο-μανής σχεδόν παρανοϊκός τύπος, ο Lucas – πιο συγκρατημένος στο θέμα και συγκάτοικος του Ethan, και η Lilah, κοπέλα του Ethan, gamer κι αυτή. Το όλο concept περιστρέφεται γύρω από video games. Εμβόλιμες ιστορίες-fillers και strips που σατιρίζουν κάποιο παιχνίδι υπάρχουν σε πλειάδα στις σελίδες του κόμικ. Το χιούμορ είναι πολύ καλό, τα σχέδια αρχίζουν σχετικά άσχημα μα η πρόοδος του καλλιτέχνη είναι εμφανής μήνα με το μήνα και πλέον είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Story arcs θα δείτε αρκετά και ενδιαφέροντα, ενώ ορισμένες φορές ξεφεύγουν από τα όρια του gaming όχι όμως και του ύφους μιας και οι χαρακτήρες έχουν ο καθένας τη δική του προσωπικότητα και αυτό φαίνεται όλο και πιο πολύ με την πάροδο του χρόνου. Ωραία εναλλαγή είναι και τα sillies που ανεβαίνουν κατά καιρούς. Αυτά είναι ασπρόμαυρα 3-panel strips με ίδια θεματολογία αλλά αυτοτελή.

Συνεχίζοντας, ταινίες.

Πολλές φορές οι διάφορες εταιρίες προσπάθησαν να αποδώσουν κάποιο παιχνίδι στη μεγάλη οθόνη, άλλοτε με επιτυχία και μάλλον πιο συχνά αποτυχημένα. Θα πω για το Silent Hill Revelation μιας και είναι η τελευταία ταινία με θέμα κάποιο video game. Μη το δείτε. Η ιστορία είναι στις γραμμές που χάραξε το Silent Hill 3 με πρωταγωνίστρια τη Heather Mason. Η ταινία αποτυγχάνει σε κάθε τομέα να αποδώσει την ιστορία, τους χαρακτήρες ή την ατμόσφαιρα του Σιωπηλού Λόφου. Προσωπικά μου κατέστρεψε όλη την εικόνα που είχα για τον Pyramid Head, τα manequins και τις νοσοκόμες σε συνολικά 10″. Για το τέλος της παραγράφου παρακαλώ όλους να σηκωθούν, τα χέρια ανοιχτά και όλοι με μια φωνή “Uwe ζεις εσύ μας οδηγείς!”. Ευχαριστώ. Πάμε παρακάτω.

Σειρές. Αν πείτε BBT θα πω “όχι”.  Γιατί; Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά γιατί παρουσιάζεται ως “geek” ενώ είναι ξέπλυμα της γενικευμένης άποψης για τον όρο. Δε νομίζω να ταυτίζεται κανείς με μια παρέα κοινωνικά απόκληρων “πανέξυπνων” τύπων. Από την άλλη, έστω web series και έστω The Guild. Ωραία σειρά, sit com κατά βάση με χαρακτήρες τα μέλη του “Knights of Good” guild ενός mmorpg και τις μεταξύ τους ιστορίες. Η πολύ καλή Felicia Day γράφει, κάνει παραγωγή, παίζει και γενικά κάνει τα πάντα στο The Guild. Η σειρά έχει ως τώρα 6 seasons ενώ οι 2-5 προβλήθηκαν και στο Xbox Live. Οι χαρακτήρες είναι από αριστερά προς δεξιά: Bladezz, Vork, Zaboo, Codez, Clara, Tinkerballa. Το ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για άτομα από διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, με άλλες ασχολίες και ζωές και όχι τους τυπικούς gamers. Εδώ ναι, θα βρείτε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα σας. Αξίζει.

Το gaming, καταλαβαίνουμε και ξέρουμε πως, δεν είναι σκέτα pixels. Είναι μια τεράστια βιομηχανία ψυχαγωγίας, διασκέδασης και θεάματος -και όλα αυτά διαδραστικά.

Αυτά τα λίγα για την ώρα.

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.