Games & Science

Καιρό ήθελα να κάνω μια ανάρτηση για τη σχέση επιστήμης και video games. Η αφορμή ήρθε από τον φίλο του bluedot.gr. Το κείμενο που έδωσε το έναυσμα μιλάει για το πως οι γιατροί θα έκανα καλύτερες εγχειρήσεις αν έπαιζαν video games. Σε έρευνα που έγινε, λέει, οι γιατροί που έπαιζαν συστηματικά είχαν ελάχιστα (κι αυτό κάτι είναι όμως) πιο καλές επιδόσεις από τους μη gamers συναδέλφους τους -έστω και σε simulation. 

http://youtu.be/9hhnG-uwq4o

Η τεχνική είναι ο βασικός παράγοντας σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά έρχεται η γνώση. Γιατί τι να το κάνεις να ξέρεις κάθε αρτηρία με το όνομά της αν δε μπορείς να πετύχεις δέντρο με  νεροπίστολο. Anyway, το θέμα μας είναι άλλο. Κάποτε λέγαμε πως ο κινηματογράφος προλαβαίνει την επιστήμη. Για του λόγου το αληθές ακόμα περιμένω τη DeLorean που θα με ταξιδέψει στο χρόνο. Μόνο που πλέον το ρόλο αυτό τον έχουν, νομίζω, σε πιο μεγάλο βαθμό τα video games. Μερικά στοιχεία μάλιστα εξηγούνται ήδη. Πως θα φτιάχναμε onmi tools, πως Animus;  Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη τεχνολογίας, η τεχνογνωσία -κατά βάση- υπάρχει. Ένα παράδειγμα στο βίντεο που ακολουθεί. 

Εξαιρετική σειρά που για άγνωστο λόγο κόπηκε μετά από ελάχιστα επεισόδια. Σε γενικότερη κλίμακα τώρα, και γιατί από αλλού ξεκίνησα, τα games έχουν παραπάνω θετικά από όσα νομίζουμε. Όπως είπαμε βοηθούν στην εξάσκηση σε εγχειρήσεις. Άλλες έρευνες δείχνουν πως αναπτύσσουν τα αντανακλαστικά, καλυτερεύουν τις μαθησιακές ικανότητες ή ακόμη και βοηθούν παιδάκια να μην τυφλωθούν! Και δεν είναι μόνο αυτά. Κοιτώντας από μια άλλη οπτική γωνία – δε θα ξαναπώ για το παράδειγμα της Rapture ή του Fallout γιατί μάλλον θα καταντήσω γραφικός. Μπορώ όμως να πω για την ευγένεια της Faith από το Mirror’s Edge ή το πόσα μπορούμε να μάθουμε για τον εαυτό μας από τα αδιέξοδα του Heavy Rain και τις επιλογές στο Dishonored.

Γενίκευσα πολύ το θέμα, μα ο σκοπός είναι ο ίδιος. Να καταλάβουμε όλοι πως ένα παιχνίδι έχει άμεση σχέση με την επιστήμη και την εξέλιξή μας σαν είδος και πολιτισμό ακόμη κι αν δε φαίνεται μονομιάς. Από πρακτικά θέματα όπως αυτά της φυσικής, ζωτικά όπως στην ιατρική αλλά και πνευματικά όπως στην ψυχολογία, πάντα έχουμε να αποκομίσουμε κάτι, ιδέες ή ικανότητες. 

 

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.