Όταν οι εταιρίες μαθαίνουν από τα λάθη τους

Ναι, για την ΕΑ θα πούμε.

Ο κολοσσός της βιομηχανίας και πάλαι ποτέ ιδιοκτήτης των ονείρων και της παιδικής ηλικίας του gaming έχει ξεπέσει τα τελευταία χρόνια. Τόσο που για 2 συναπτά έτη ψηφίστηκε ως η χειρότερη αμερικανική εταιρία. Αντί όμως να μπει σε μια διαδικασία απαξίωσης και πολέμου ανάμεσα στους haters και την ίδια επέλεξε το σωστό -όπως φαίνεται- δρόμο.

Τις τελευταίες μέρες έχει κάνει ενέργειες που δείχνουν πως έβαλε μυαλό. Αρχικά κατοχύρωσε τα δικαιώματα της FIFA ως το 2022. Δεν ξέρουμε αν τα επόμενα FIFA games θα είναι καλά, ίσως η KONAMI ξεφύγει και πάλι, αλλά είναι μια σοβαρή επένδυση. Περισσότερο σοβαρή όταν είχαν βγει φήμες πως δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο.

Μετά, αναλαμβάνει τα δικαιώματα των παιχνιδιών Star Wars από την Disney. Μάλιστα ανοίγει και studio που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το σύμπαν του Lucas και παιχνίδια που περιμένουμε και αναβάλλονται για χρόνια, όπως το Star Wars 1313! Εντάξει, ίσως εδώ βάλει χέρι κάποιος ώστε να μην καταλήξει η κατάσταση σαν το Star Wars: The Old Republic το οποίο η BioWare έκανε διαμάντι και η ΕΑ πήρε και επιδεικτικά πέταξε στη λάσπη.

Εν τέλει σήμερα δηλώνει πως σταματάει τη χρήση των online passes γιατί οι χρήστες δεν ανταποκρίνονται στο σύστημα. Ποιος; Η ΕΑ! Που για να δώσει σημασία και να κάνει τα Harry Potter games ενδιαφέροντα οι παίκτες μόνο επικλήσεις στο Cthulhu δεν έκαναν! Kαι πάλι δεν τους άκουσε. Και για τα Medal of Honor, όταν η σειρά ήταν στα τάρταρα η ΕΑ συνέχιζε να βγάζει άσχημα sequels.

Ίσως εν τέλει όλα αυτά φαίνονται για κινήσεις διαχείρισης της ζημιάς, ίσως για τυχαίες κινήσεις ή στρατηγική για να ξαναπάρει καλή δημοσιότητα. Όπως και να έχει, το πάθημα έγινε μάλλον μάθημα. Μακάρι κι άλλες εταιρίες να αρχίσουν να κάνουν ανάλογες κινήσεις, ειδικά εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι και η μείωση των τιμών, η λογίκευση απέναντι στην πειρατεία ή η κυκλοφορία περιεχομένου που αξίζει τα χρήματά του ή έχει σωστή τιμή. Η αρχή όμως έγινε, ίσως το “EA” ξαναγίνει “Electronic Arts”.

Έρχεται και το Battlefield 4 εντωμεταξύ, για να έχουμε να ασχολούμαστε και με τη μάχη BF-CoD (σημειώσατε άσσο).

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.