Remember Me

Στο μακρινό 2084 το Παρίσι είναι πλέον η μεγαλούπολη Νeo-Paris. Εκεί οι κοινωνικές κάστες έχουν για τα καλά χωριστεί σε πλούσιους, φτωχούς, εξαθλιωμένους. Την κατάσταση ελέγχει η Memorise, μια εταιρία που μέσω της νέας τεχνολογίας που ανέπτυξε, την Sensation Engine (Sensen), ελέγχει πρακτικά τον κόσμο. To Sensen είναι ένα σύστημα που αποθηκεύει σε ψηφιακή μορφή τις αναμνήσεις των χρηστών και επιτρέπει την κοινή χρήση τους μέσω δικτύου.

Η κατάσταση όμως ξέφυγε και έτσι δημιουργήθηκαν οι Leapers. Εθισμένοι στην απορρόφηση αναμνήσεων, οι πρώην κάτοικοι της πόλης που πλέον ζουν στους υπονόμους, κατακερμάτισαν το Sensen τους και μεταμορφώθηκαν σε σχεδόν ζωώδη πλάσματα. Την κατάσταση προσπαθεί να φέρει στα ίσια μια ομάδα επαναστατών ονόματι Errorists. Με κύρια δύναμή τους τη Nilin, την καλύτερη των memory hunters και πρωταγωνίστρια του τίτλου, στοχεύουν στην καταστροφή της Memorise.

Τα περιβάλλοντα είναι εκπληκτικά σχεδιασμένα!

Το παιχνίδι ξεκινάει με τη Nilin να ξυπνάει στη La Bastille, φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ne0-Paris. Η Nilin ήταν υπάλληλος της Memorise, μια memory hunter με χρήση τη διαγραφή ή εναλλαγή αναμνήσεων, μα τώρα είναι προγραμματισμένη για ολική διαγραφή της μνήμης της. Εδώ έρχονται οι Errorists και τη σώζουν. Έτσι ξεκινάει μια μεγάλη αναζήτηση με στόχο την ανάκτηση των αναμνήσεών της παράλληλα με την αποστολή να καταστρέψει τη Memorise. Στην ιστορία μπλέκονται αρκετοί χαρακτήρες, ο καθένας με δικούς του στόχους και προσωπικότητα. Γενικά το σενάριο είναι καλογραμμένο και ενδιαφέρον, χωρίς “τρύπες”.

Gameplay-wise, το Remember Me είναι ένας action adventure platform τίτλος. Το παιχνίδι είναι εξολοκλήρου στημένο γύρω από τη λογική του platforming. Η εξερεύνηση έχει δευτερεύοντα λόγο και την περισσότερη ώρα η Nilin πηδάει από κτήριο σε κτήριο για να φτάσει κάπου, να παλέψει μια ομάδα εχθρών και να συνεχίσει. Οι μάχες είναι σώμα με σώμα και εδώ μπαίνει ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία του παιχνιδιού. Τα combos. Ο παίκτης καλείται να συνθέσει τις δικές του αλληλουχίες χτυπημάτων και να φτιάξει τις επιθέσεις του ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού που τον βολεύει. Συνολικά υπάρχουν 4 είδη επιθέσεων -που όλα  αποτελούνται από τα 2 βασικά, γροθιά και κλωτσιά. Έχουμε λοιπόν: Power, Regen, Cooldown, Chain. Για την πρώτη κατηγορία δε χρειάζονται εξηγήσεις. Η δεύτερη εννοεί πως κάθε χτύπημα αναπληρώνει ένα κομμάτι ζωής της Nilin, τα cooldown μειώνουν το χρόνο που χρειάζονται τα S-Pressens για να χρησιμοποιηθούν ενώ τα Chain χτυπήματα πολλαπλασιάζουν τις προηγούμενες κινήσεις. Τι είναι όμως τα S-Pressens; Μιλάμε για ειδικές κινήσεις της Nilin οι οποίες έχουν κάθε μία και διαφορετική χρήση. Άλλη δίνει περισσότερη δύναμη στα χτυπήματα, άλλη κάνει stun και εμφανίζει αόρατους εχθρούς κ.ο.κ. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους δημιουργούς, οι πιθανοί συνδυασμοί στα combos ξεπερνούν τους 50,000! Μελανό σημείο εδώ, από το σύστημα μάχης φαίνεται αισθητά η έλλειψη ενός συστήματος counter-attack.

Το Combo Lab, αριστερά τα combos και δεξιά οι επιθέσεις που τα συνθέτουν.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η Nilin θα βρει διάφορα “gadgets” που θα τη βοηθήσουν στην αποστολή της ενώ αρκετά είναι και τα κρυμμένα bonus μέσα στο Neo-Paris. Η κυρία μας, όντας η καλύτερη στον τομέα της έχει μια μοναδική ικανότητα. Να αλλάζει τις αναμνήσεις κάποιου κατά βούληση. Οι ανάλογες σκηνές στο παιχνίδι είναι λίγες μα ο σχεδιασμός τους είναι πολύ καλός. Σε κάθε τέτοια περίσταση πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο και να πειράξουμε κάποιες λεπτομέρειες ώστε το θύμα μας να θυμάται σαν πραγματικότητα αυτό που εμείς θέλουμε.

Όσον αφορά στα γραφικά, ο κόσμος είναι εξαιρετικά σχεδιασμένος, αν και γραμμικός. Τα περιβάλλοντα ταιριάζουν 100% στο ύφος του σεναρίου και της ιδέας. Το lip sync είναι μέτριο προς κακό κι έτσι τα in-game cinematics χάνουν την αίγλη τους. Ηχητικά, τα ambients και το soundtrack κυμαίνονται σε αρκετά καλά επίπεδα χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν. Κι εδώ το lip sync αφαιρεί πόντους. Ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός και δε θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ελάχιστες έως καθόλου φορές η Nilin κάνει του κεφαλιού της – σε αντίθεση με την πλειοψηφία των action παιχνιδιών!

Συνοψίζοντας, το Remember Me ίσως τελικά να μην είναι ο τέλειος τίτλος που περιμέναμε αλλά σίγουρα αξίζει μεγάλο μέρος της προσοχής μας. Φέρνει νέα πνοή στο βαλτωμένο είδος με έξυπνες ιδέες στο σενάριο και γρήγορο gameplay.

Θετικά: Γρήγορο gameplay, ενδιαφέρουσα ιστορία

Αρνητικά: Επαναλαμβανόμενο

Βαθμός: 7.5

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.