Civilization V: Brave New World

To δεύτερο expansion του Civilization V, Brave New World, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και έκανε την παρουσία του αισθητή όχι μόνο λόγω του βάρους του ονόματός του αλλά περισσότερο λόγω ποιότητας. 

Η επέκταση βάζει στο παιχνίδι όχι έναν ή δύο αλλά εννέα πολιτισμούς (!) και οχτώ θαύματα. Αυτά είναι τα Parthenon, Broadway, Globe Theatre, Borobudur, Uffizi, Red Fort, Prora και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Επίσης 8 κτήρια, 2 μονάδες, 2 σενάρια, ιδεολογίες αλλά και το Κογκρέσο το οποίο δίνει μεγαλύτερο βάθος στη διπλωματία του παιχνιδιού.

Όσον αφορά στους τρόπους νίκης, αυτοί αυξάνονται μέσω του Τουρισμού, της Αρχαιολογίας και του “Great Work”. Το τελευταίο σε ελεύθερη μετάφραση ας πούμε πως είναι η αυθεντία σε μια τέχνη. Αλλαγή δηλαδή που επηρεάζουν τον Great Artist, Great Writer και Great Musician.

Σημαντική προσθήκη είναι και ο διαχωρισμός του Χριστιανισμού σε 3 παρακλάδια, Καθολικισμός, Ορθοδοξία και Προτεσταντισμός.

Ας πάμε όμως στο πιο σημαντικό κομμάτι. Τους πολιτισμούς. Έχουμε λοιπόν: Casimir III της Πολωνίας, Pedro II της Βραζιλίας, Ashurbanipal της Ασσυρίας, τους Ζουλού Shaka, τη Μαρία της Πορτογαλίας, Gajah Mada από την Πορτογαλία, Ahmad al-Mansur του Μαρόκο, Enrico Dandolo της Βενετίας και Pocatello των ινδιάνων Shoshone. Οι παλιοί της σειράς θα αναγνωρίσουν τους Πορτογάλους και τους Ζουλού από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Το Brave New World δίνει στον παίκτη αρκετές δόσεις ιστορίας από την ανακάλυψη του “Νέου Κόσμου” όπως τον αμερικανικό εμφύλιο. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος των πολλών πλευρών του τίτλου. Η διαδραστικότητα μεταξύ πολιτισμών έχει αυξηθεί τόσο ώστε να είναι το επίκεντρο του τίτλου και κύριος γνώμονας της στρατηγικής εξέλιξης. 

Τεχνικά ο τίτλος είναι σχεδόν άρτιος με γραφικά και ήχο να βελτιώνονται, αρκετές σχεδιαστικές λεπτομέρειες και ένα score που ταιριάζει γάντι στη θεματολογία.

Το Expansion παίρνει όλα τα καλά του Gods & Kings και τα φέρνει σε νέο επίπεδο, τόσο που το αρχικό Civ 5 μοιάζει με πολύ μακρινός συγγενής. Ασχοληθείτε ενεργά με το εμπόριο και το Κογκρέσο και σίγουρα θα ευχαριστηθείτε το “σχεδόν Civ 6”.

Θετικά: Νέοι μηχανισμοί, Διαφορετικότητα στο gameplay των παρατάξεων

Αρνητικά: Αργοκίνητη ροή

Βαθμός: 8.8

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.